Prof. dr Tihomir V. Ilić: transkranijalna magnetna stimulacija (TMS) sa primenom kod depresije


Transkranijalna magnetna stimulacija (skraćeno TMS) predstavlja dijagnostičku i terapijsku (repetitivni TMS ili rTMS) metodu, kod koje ponavljana primena magnetnih pulseva visokog intenziteta (a izuzetno kratkog trajanja), ograničena na precizno određeni položaj na glavi dovodi do promena aktivnosti velikih grupa (populacija) nervnih ćelija. O ovoj savremenoj metodi razgovarali smo sa profesorom doktorom Tihomirom Ilićem, specijalistom neurologije i kliničke neurofiziologije. Na samom početku profesor je objasnio sledeće:

Na ovom osnovu, ponavljanih sesija rTMS, dolazi do dugotrajnih promena aktivnosti nervnih ćelija, a samim tim i funkcija pojedinih delova mozga, što se primenjuje u svrhe lečenja, kod osoba u budnom stanju, na potpuno komforan i bezbolan način, uz visok stepen bezbednosti.

Želim da napomenem, da rTMS predstavlja jedinstveni metod primene pulsnih magnetnih polja u terapijske svrhe, sa intenzitetom sličnim onima koja se koriste u magnetnoj rezonanci (MRI), ali se u isto vreme suštinsko razlikuje od popularne upotrebe različitih “magneta” (u pojasevima, cipelama i sl.), koji stvaraju statička magnetna polja niskog intenziteta. Takvi proizvodi isporučuju veoma slaba i neusmerena statička polja koja nisu u stanju da aktiviraju moždane ćelije.

Kod kojih oboljenja transkranijalna magnetna stimulacija ima primenu?

Kako profesor Ilić navodi najveći uspesi do danas postignuti su u lečenju depresivnih poremećaja, ali i opsesivno – kompulzivnih poremećaja, post-traumatskih stresnih poremećaja (PTSP) i neuroloških oboljenja poput slabosti ili govornih poremećaja koji nastaju kao posledica moždanog udara, spasticiteta (osećaja “ukočenosti” ekstremiteta, npr. kod multiple skleroze), pojedinih simptoma Parkinsonove bolesti, prevencije migrenskih napada i tretmana hroničnih bolnih stanja.

Postoji nada da će u budućnosti metoda biti korisna i u lečenju niza oblika bolesti zavisnosti (alkoholizma, pušenja, kokainske adikcije). Takođe, do danas je već sproveden niz istraživanja koja nagoveštavaju mogućnost tretmana početnih oblika oštećenja funkcije pamćenja kod starijih osoba (tzv. blago kognitivno oštećenje), koje neretko napreduje u pravcu Alchajmerove bolesti.

Naposletku, značajni su i pokušaji tretmana pojedinačnih simptoma kod dece sa poremećajima iz spektra autizma (Autism spectrum disorder), u kom smeru je do danas sprovedeno više od 20 istraživanja, sa oko 4000 dece kao ispitanika.

Transkranijalna magnetna stimulacija
Prof. dr Tihomir V. Ilić sa aparatom za transkranijalnu magnetnu stimulaciju 

Neželjena dejstva: da li ih ima i koja su?

Prema iskustvu profesora Ilića neželjena dejstva su, po pravilu, blagog intenziteta i obuhvataju glavobolju, lokalnu bolnost na mestu stimulacije (prolaznog karaktera), osećaj vrtoglavica – ispod 2%. Uobičajeno se pacijenti navikavaju i prevazilaze nabrojane nuspojave. Međutim, metoda se ne preporučeje kod osobe koje su tokom života imale epileptički napad, ili boluju od epilepsije.

Lečenje depresije rTMS metodom

Metoda rTMS započeta je u širokoj primeni nakon dozvole, koju je na osnovu niza kliničkih istraživanja, 2008. godine izdala Uprava za hranu i lekove SAD (FDA- Food and Drug Administration). Od tada do danas, procenjuje se, u svetu je na ovaj način lečeno više od 3 miliona ljudi, kod kojih je sprovedeno više od 20 miliona pojedinačnih rTMS sesija.

Postoji više pristupa (protokola) lečenju depresije rTMS metodom, koji se između sebe razlikuju prema lokacijama i intenzitetu stimulacije, dužini trajanje pojedinačne sesije i ukupnom broju sesija. Najčešće i najšire se primenjuje protokol u trajanju od 37.5 minuta po pojedinačnoj sesiji, za koje vreme se oslobodi 3000 pulseva na specifičnu lokaciju prednjeg dela čeonog režnja leve hemisfere. Ovakve sesije se primenjuju pet dana u nedelji (uz pauzu vikendom), pri čemu se sprovede ukupni broj između 20 i 35 sesija (odnosno 4-7 nedelja lečenja).

Prestanak ili suštinsko ublažavanje simptoma depresije, kod većine pacijenata, javlja se kao nagoveštaj u 2. Ili 3. nedelji lečenja, a u zavisnosti od stepena poboljšanja donosi se pojedinačna procena vezana uz ukupnu dužinu trajanja stimulacija.


Zakazivanje pregleda i konsultacije sa profesorom Tihomirom V. Ilićem je putem telefona 063/687-463.


 


Podeli tekst:

Prof. dr Tihomir V. Ilić je specijalista neurologije i kliničke neurofiziologije iz Beograda sa višedecenijskim iskustvom u ovoj oblasti.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde