Skrining skener grudnog koša sa niskim zračenjem

Skener pluća je dijagnostika koja se koristi za dijagnostikovanje mnogih stanja i bolesti. Međutim, kada govorimo o skeneru prvo mislimo na rak pluća koji je najučestaliji karcinom u Srbiji, ako govorimo o muškoj populaciji, i drugi najučestaliji kancer kod naših žena.

Razvoj dijagnostike u svetu doneko nam je inovacija, koje se ogledaju u modernim mašinama za dijagnostiku promena na plućima u najranijim fazama, a sa 80% manje zračenja i po pristupačnijim cenama u odnosu na druge dijagnostičke procedure tog ranga. Prednost ovakvih skrininga jeste i to što traju jedan minut i sa velikom preciznošću ukazuju na promene, kao i to što se procedura sprovodi bez plasiranja intravenske kanile i bez davanja kontrasta.. Ovakvi skeneri nazivaju se niskodoznim skenerima.

Slika preuzeta sa: https://us.medical.canon/products/computed-tomography/aquilion-precision/

Niskodozni skener imas značaj i u sledećim slučajevima:

  • posle preležanje upale pluća izazvane COVID19 virusom;
  • kod hronične opstruktivne bolesti pluća u uznapredovalog fazi.

Niskodozni skener i rak pluća

Zabrinjavajuća statistika o broju obolelih i preminulih od raka pluća dovodi se u vezu sa informacijom da su u 90 odsto slučajeva oboleli pušači. Pod povećanim rizikom su i oboleli od hronične opstruktivne bolesti pluća i hroničnog bronhitisa

Smrtnost je visoka jer u ranoj fazi raka pluća gotovo da nema simptoma. Prvi simptomi su nespecifični, a tada su znak uznapredovalog karcinoma. Mogućnosti lečenja ograničene su u toj fazi.

Ako se bolest otkrije u ranom stadijumu zahvaljujući skriningu, dugogodišnje preživljavanje može biti 80 - 100 odsto. Zato je preventivna dijagnostika kod rizičnih grupa od izuzetne važnosti.

Niskodozni skener i koronarna bolest

Merenjem kalcijumskog skora možemo da detektujemo i promene na koronarnim arterijama, koje mogu da sugerišu na rizik od koronarne okluzivne bolesti.

Kalcijumski skor koronarnih arterija predstavlja CT skeniranjem izmerenu količinu kalcijuma koja se nalazi u zidovima arterija koje ishranjuju srčani mišić. Na osnovu analize kalcijumskog skora i drugih faktora rizika za razvoj ateroskleroze, kardiolog može bolje da proceni rizik za nastanak infarkta srca i ostalih kardiovaskularnih bolesti.

Ovaj pregled je od velikog značaja za pacijente sa umerenim kardiovaskularnim rizikom, a bez subjektivnih tegoba, kod kojih se na osnovu kalcijumskog skora može proceniti potreba za primenom preventivne terapije u vidu lekova za sniženje holesterola ili aspirina.

Promene na plućima: čvorići (nodusi)

Ukoliko se na skriningu pluća pokaže da pacijent ima noduse (čvoriće) to ne treba da zabrine pacijenta. Statistika kaže da preko 50 odsto starijih od pedeset godina ima noduse, od kojih je velika većina benigne prirode. Kod ovakvih nodusa potrebno je praćenje. Praćenje promene podrazumeva nove skrininge kroz vreme koji će se uporediti sa prethodnim.

Ako se uoči i opiše čvorić (nodus) koji je sumnjivih zloćudnih karakteristika, savetuje se pregled pulmologa.  Pulmolog će ili savetovati dalje praćenje promene viđene na skeneru ili  preporučiti dodatne dijagnostičke procedure u cilju otkrivanja prirode promene.

Snimke skenera grudnog koša tumači specijalista radiologije, a pacijent nakon snimanja dobija DVD sa snimkom i izveštaj radiologa sa opisom snimka.

Zakazivanje skrininga pluća niskodoznim skenerom je putem telefona 063/687-463.


Podeli tekst:

Dr Siniša Rusović je specijalista radiologije iz Beograda. Bavi se pre svega interventnom radiologijom u kardiologiji. Pročitajte više i zakažite pregled.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde