Maligni tumori - Radikalna ekscizija na medijalnom kantusu

Malignim bolestima nazivaju se i označavaju bolesti koje su dospele u fazu nekontrolisanog rasta i razmnožavanja ćelija. Te ćelije urastaju u zdravo tkivo i šire se kroz limfu i kroz krv, te tako stvaraju metastaze u drugim, udaljenim organima.

Maligne bolesti se uspešno leče kada se otkriju na vreme. Ako se bolest zanemari, postoji procenat fatalnog ishoda. Maligne bolesti su česte, i u svetu, i kod nas. Ovo je svetski problem koji se javlja kod pacijenata svih uzrasta. Nakon srčanih bolesti, najčešće se boluje od raka.

Maligni tumori nosa i predela oka mogu da se saniraju u ranoj fazi. Hirurško otklanjanje promene može da dovede do trajnog izlečenja. Nijedna vrsta tumora ne sme da se zanemari, da se zapusti ili ignoriše, jer je svakoj vrsti neophodno lečenje. Kada se čeka sa operacijom, može doći do toga da je potrebno više zahvata da bi se sanirao problem, a deformitet koji ostaje nakon operacije, može biti veliki i primetan.

Saznajte u nastavku kako izgleda operacija malignih tumora na nosu i okoločnom predelu.

Radikalna ekscizija na medijalnom kantusu

Maligni tumori na licu medijalnom kantusu mogu da uzrokuju velike probleme. Disanje je otežano, a bolest može napredovati sve do potpunog onemogućenja disanja. Moguće su gnojne sekrecije, neprijatan miris iz nosa, kao i gubitak čula mirisa. Propratni problemi su problemi sa okom, glavobolja, bolovi u vratu i glavi koji postaju sve češći i jači.

Da bi se utvrdio maligni tumor, potreban je detaljan pregled mase u nosu. Radi se tako što se uzima biopsija, kako bi se utvrdio tačan tip tumora. Uz pomoć skenera, utvrđuje se koliko se tumor raširio.

Tumorozne promene kože mogu da se jave i da brzo napreduju. Kada se utvrdi tačan tip tumora, određuje se datum operacije. Vreme u ovom slučaju igra veliku ulogu i veoma je važno odrstraniti promene na koži u najbržem roku.

“Pacijent dolazi na pregled zbog tumorozne promene na nosu i medijalnom kantusu desnog oka i dela donjeg kapka desnog oka. Pacijent navodi da je tu promenu operisao ranije u 3 navrata od strane ORL i plastičnog hirurga, ali se promena vraćala. Posle detaljne preoperativne pripreme i razrađenog plana, pacijent se operiše u opštoj anesteziji, pri čemu se učini radikalna ekscizija tumorozne promene koja se pošalje na patohistološku analizu.” - objašnjava Dr Branko Rudić.

Za ostali defekt izvršeno je pokrivanje lokalnim rotacionim lateralno bazijalnim režnjem.

Neposredni post operativni tok je prošao uredno.

Konci su skinuti posle 2 nedelje i oporavak pacijenta je nastavljen bez komplikacija. Patohistološka verifikacija je pokazala da je tumorozna promena u potpunosti uklonjena, a da je postignuti funkcionalni i estetski rezultat odličan.

Lečenje malignih tumora nosa i sinusa je prvenstveno hirurško, a zatim se lečenje nastavlja pomoću terapije zračenje i citostaticima.

Ovako izgleda klijent nakon dve godine od operacije: