Iz predostrožnosti Ranitidin i Ranisan povučeni iz apoteka


Evropska agencija za lekove (EMA) otpočela je proveru lekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin, zbog sumnje da u svom sastavu sadrže nečistoće koje su loše za zdravlje čoveka. Velike farmaceutske kompanije su zbog toga, uz saglasnost Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), otpočele dobrovoljno povlačenje svih serija Ranisana i Ranitidina.

Ranitidin i Ranisan sadrže aktivnu supstancu ranitidin-hidrohlorid, koja prema upozorenju Evropske agencije za lekove, može sadržati nečistoće pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA) koje ostavljaju negativne posledice po zdravlje čoveka. Navedene sumnje EMA će uz saradnju sa nacionalnim agencijama za lekove, naknadnim ispitivanjima biti potvrđene ili opovrgnute, a povlačenje lekova se odvija iz predostrožnosti.

Reporter Stetoskopa je proveravao kakvo je stanje na terenu. Posetivši više apoteka u Beogradu, došli smo do informacije da se pomenuti lekovi već nekoliko dana unazad ne mogu kupiti, ali ćete dobiti preporuku o adekvatnoj zameni od farmaceuta.

Hemofarm i Actavis povukli sve lekove

Velike farmaceutske kompanije koje posluju na našem tržištu, Hemofarm i Actavis, uz saglasnost ALIMSA, povukle su sve serije Ranisana i Ranitidina.

- U proizvodnji ranitidina kompanije Zdravlje , kao i u većini drugih primera u svetu, korišćena je sirovina proizvođača Saraca koja je predmet provere. Ta sirovina se trenutno ispituje, pa je lek preventivno povučen dok ispitivanja na globalnom nivou ne budu završena. Propisi vezani za promet lekova su izuzetno strogi  pa ako postoji i najmanja sumnja u bezbednost leka ili nekog njegovog sastojka, on se povlači dok se ne završe sva potrebna ispitivanja jer je sigurnost pacijenata u kompaniji Actavis uvek na prvom mestu. Ranitidin u Srbiji koriste već generacije i u pitanju je jedan od najpopularnijih lekova za otklanjanje stomačnih tegoba sa dokazanom efikasnošću. Lek je na tržištu od 1984, navode iz predstavništva Actavisa za Stetoskop.

Iz Actavisa poručuju da je u najboljem interesu pacijenata lek preventivno povučen iz apoteka, sve dok traju dodatna ispitivanja i procene rizika. Pacijentima savetuju da se oko terapije konsultuju sa svojim lekarom ili farmaceutom, i ne prestaju sa terapijom bez stručnog saveta i adekvatne zamene, ako je to potrebno.

Kompanija Hemofarm je obavestila javnost da će dobrovoljno povući sve serije leka Ranitidin, u cilju prevencije potencijalnih rizika po korisnike.

- Kontrola je počela 12. septembra i sprovodi je Komitet za humane lekove (ĆMP) čiji će nalaz biti pravno obvezujući za sve zemlje EU, što će i kompanija Hemofarm, koja posluje u skladu sa evropskim principima, takođe poštovati, navodi se u saopštenju Hemofarma.

Iz ALIMS-a ističu da do sada nije evidentiran nijedan neželjeni slučaj koji bi ukazivao na narušavanje zdravlja pacijenata koji su koristili lekove, ali će Agencija nastaviti da prati situaciju i obaveštava javnost o svim novostima putem svoje internet stranice, gde su navedene sve serije lekova koje su povučene.

Zamena za Ranitidin

Lek Ranitidin spada u grupu blokatora histaminskih H2 receptora. Svojim mehanizmom delovanja smanjuje lučenje želudačnog soka i kiseline, pa se obično uzima u terapiji gorušice, gastritisa, i kod otežanog varenja. Koristi se i u lečenju ulkusne bolesti, čira na želucu i čira na dvanaestopalačnom crevu.

Do sada se u apotekama Ranitidin mogao nabavljati bez lekarskog recepta, u obliku film tableta, šumećih tableta i rastvora za injekciju. U nedostatku Ranitidina, kao dobra zamena može poslužiti Famotidin, koji je lek novije generacije H2 blokatora. Indikacije za primenu Famotidina su slične kao i za Ranitidin, nalazi se u obliku film tableta i jedino se može nabaviti uz lekarski recept.


Pročitajte više o lekovima: Ranitidin, Ranisan, Controloc, Omeprazol, Famotidin.


Za Stetoskop.info Miloš Đošić


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde