Nobelova nagrada za dostignuće koje će pomoći lečenje raka i anemije

Ovogodišnja Nobelova nagrada u oblasti medicine i psihologije je otišla u ruke trojice naučnika, Vilijema Kelina, Grega Semenca i Pitera Retklifa, za istraživanje o prilagođavanju ćelija promenljivom snabdevanju kiseonikom, 

Foto: Twitter @NobelPrize 

Proglašenjem imena dobitnika Nobelove nagrade za medicinu i psihologiju na jednom od najprestižnijih medicinskih univerziteta na svetu, Institutu Karolinska u Stokholmu, zvanično je otpočela dodela nagrada i u drugim oblastima, hemiji, fizici, ekonomiji, književnosti i oblasti mira.

Njihovo otkriće je ključ za progres u lečenju anemije i raka. Trojica naučnika je dešifrovalo mehanizam po kojem se na nivou ćelije reguliše aktivnost gena, kada varira količina kiseonika. Dugo se znalo da kiseonik učestvuje u procesu pretvaranja nutrijenata u energiju koju organizam koristi, ali kako se ćelije prilagođavaju različitim nivoima kiseonika, sve do sada, nije bio poznato.

- Osnovni značaj kiseonika poznat je vekovima, ali proces prilagođavanja ćelija promenama nivoa kiseonika dugo je ostao misterija. Ovogodišnja Nobelova nagrada nagrađuje rad koji je otkrio molekularne mehanizme koji su uključeni u prilagođavanje ćelija na promenljivo snabdevanje kiseonikom u telu, navodi se u saopštenju švedskog Instituta.

Ovo otkriće je od neizmernog značaja za fiziologiju, i pomaže da se razumeju različiti procesi prilagođavanja ćelije na spoljašnje uslove. Rad je dao potpuno novu osnovu za razumevanje ćelijskog metabolizma, samim tim bolje razumevanje telesnog funkcionisanja i imunog odgovora, što će tek dati svoje rezultate u lečenju anemije, raka i drugih oboljenja.

Švedski naučnik Alfred Nobel je osnivač prestižne Nobelove nagrade za doprinos čovečanstvu. Ona se sastoji iz medalje, diplome i novčane nagrade u iznosu od oko milion eura, koja se deli kada, kao u ovom slučaju, postoji više dobitnika. Nobel je odredio koje će institucije dodeljivati nagradu, među njima i Institut Karolina u Stokholmu.


Za Stetoskop.info Miloš Đošić


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde