Mucanje - uzrok, simptomi, lečenje

Mucanje je jedan od najvećih problema u fonijatrijskoj rehabilitaciji. Obično nastaje posle 3. godine, pri polasku u školu ili ređe u pubertetu. Mnogo se češće javlja u muške dece. Muška deca imaju 2 do 3 puta više šanse da razviju ovaj problem od ženske dece.
Mucanje je poremećaj govora koji se karakteriše ponavljanjem zvukova, slogova ili reči, ali i prekidima u govoru, poznatim kao 'blokade'. Osoba koja muca tačno zna šta bi želela da kaže, ali ne može da održi normalan tok govora. 

Zašto mucanje nastaje?

Mucanje

I dalje nije potpuno jasan razlog nastanka mucanja. Postoji mnogo teorija o tome zašto do njega dolazi, a neke od njih su da je mucanje nasledna osobina, da je uzrokovana oštećenjem mozga, posebnim psihološkim uslovima u toku razvoja govora ili uticajem sredine u kojoj dete raste. 
Nekada se verovalo da je mucanje skoro uvek psihogeno, tojest, uzrokovano psihološkim faktorima koji nastaju usled emocionalne traume, međutim danas se zna da je ovaj tip mucanja vrlo redak. 
Imajući to u vidu, mucanje se obično grupiše u dva tipa:
 • razvojno mucanje - nastaje u fazi kada dete i dalje uči jezik, onda kada njegove govorne i jezičke sposobnosti nisu dovoljno razvijene da održe korak sa onim što dete želi da kaže. Primećeno je da razvojno mucanje može biti nasledno. Ovo je najzastupljeniji tip mucanja i dete ga obično prevazilazi. 
 • neurogeno mucanje - može javiti nakon moždanog udara, ili traumatskih povreda mozga i glave. U ovom slučaju, mozak ima poteškoće u koordinaciji različitih regiona mozga uključenih u govor, što dovodi do problema u proizvodnji tečnog i jasnog govora. 

Klinička slika - kako prepoznati mucanje?

Mucanje predstavlja poremećaj normalnog toka govora. Pri fonaciji se javljaju klonični, ređe tonični grčevi govorne muskulature. Ponekada postoje i tzv. nuspokreti (grimase na licu, pokreti nogu i ruku i sl). Simptomi mucanja su sledeći:
 • poteškoće u započinjanju reči, fraze ili rečenice;
 • produžavanjenje reči ili zvukova unutar reči;
 • ponavljanje glasa, sloga ili reči;
 • kratka tišina pre izgovora određenih reči;
 • prelomljene reči (pauze koje se prave u izgovoru reči)
 • dodavanje dopunskih 'filer' reči, kao što je 'hm', ako se predviđa poteškoća pri prelasku na sledeću reč u rečenici koju osoba hoće da izgovori;
 • napetost u licu ili pravljenje grimase da bi se proizvela reč;
 • ograničena sposobnost efikasne komunikacije.

Mucanje može biti praćeno i brzim treptajima očiju, tremorima usana i vilice, tikovima i stezanjem pesnica. 

Kod osoba koje mucaju gotovo uvek postoji strah od govora (logofobija). Ono se takođe može pogoršati kada je osoba uzbuđena, umorna ili pod stresom.
Ono što je interesantno jeste da se za vreme pevanja mucanje ne javlja, a takođe, osoba koja muca može da često može da govori potpuno tečno kada 'priča sama sa sobom'.

Kada treba potražiti stučnu pomoć?

Lečenje mucanja - terapija govora

Iako veliki broj dece prevazilazi fazu mucanja, nekada je potrebno potražiti stručnu pomoć. U periodu između 2. i 5. godine života, dete može proći kroz fazu mucanja, koja se vremenom može sama od sebe rešiti.

Međutim, onda kada se situacija ne popravlja, potrebno je obratiti se stručnom licu. Potrebno je zakazati pregled ukoliko:

 • mucanje traje više od 6 meseci;
 • mucanje prate drugi problemi u govoru;
 • se mucanje pogoršava vremenom;
 • se mucanje javlja praćeno mišićnim grčevima i vidljivim teškoćama u pričanju;
 • mucanje utiče na sposobnost deteta da efikasno komunicira u školskim uslovima ili u društvenim interakcijama;
 • dete postaje anskiozno i mucanje mu izaziva emocionalne probleme, kao što je strah od situacija u kojima je potrebno govoriti;
 • se mucanje javi u adultnom periodu, tj. kada je osoba odrasla. 

Lečenje mucanja

Otprilike 75% dece se oporavi od mucanja. Za preostalih 25% koji i dalje mucaju, ono može opstati kao doživotni komunikacijski poremećaj.
Kada se utvrdi da postoji problem, lečenje može ići u nekoliko smerova. Danas se koristi više alata za postizanje što boljih rezultata:
 • fonijatrijska rehabilitacija - terapija govora može da nauči dete da uspori govor i nauči da primeti kada muca. U početku ovakve logopedske terapije moguće je da će dete govoriti veoma sporo, ali će se vremenom postići prirodniji tok govora. 
 • psihoterapija - kognitivno-bihejvioralna i porodična terapija mogu mnogo doprineti tome da dete prepozna i promeni način razmišljanja koji može da pogorša mucanje. Uz to, psihoterapija pomaže detetu da se reši anksioznosti i stresa koji se javljaju kao posledica mucanja, a takođe daje roditeljima alate kojim se mogu služiti kako bi podržali dete u lečenju mucanja. 
 • elektronska pomagala (logoprotetika) - nekoliko elektronskih uređaja je dostupno za smanjenje simptoma mucanja i poboljšanje toka govora. Odložena zvučna povratna informacija (kašnjenje slušne povratne sprege) će pomoći detetu da uspori govor ili će u suprotnom on zvučati izobličeno kada zvuk prođe kroz mašinu. Ovo će ga naterati da uspori i izbegne zamuckivanje, stvarajući fluentni govorni obrazac. Logoprotetika se koristi kao dopunsko sredstvo u terapiji mucanja, ili će nekad biti neophodni terapijski alat, kada se govorno-jezički poremećaj ne poboljšava fonijatrijskom rehabilitacijom.
 • medikamentozna terapija - iako se dejstvo mnogih lekova ispitivalo, nijedan nije pokazao da direktno leči mucanje. Ono što se može koristiti, kao propratna terapija za nuspojave mucanja, kao što je anksioznost, prenaglašen stres ili depresija, jesu sedativi, anksiolitici ili pak antidepresivi (selektivni inhibitori preuzimanja serotonina - SSRI).

Saradnja roditelja, a ponekad i okoline deteta je od neprocenjive pomoći u rehabilitaciji poremećaja govora. Samo pomoću kompleksnog lečenja može se očekivati dobar rezultat i pravovremena socijalna adaptacija osoba sa poremećajem govora.


Zakažite pregled logopeda privatno pozivom na broj telefona 063/687-460.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. nitkov 16.04.2022

  ja sam mucao dok sam bio u osnovnoj skoli, nijesu mi pomogli ni fonijatar ni logoped. jednostavno sami sebe nauicte poslije izvjesnog vremena kako da to kontrolisete, smanjite,... pravio sam pokrete stopalima kada sam imao osjecaj da cu da zamucam sto je i pomagalo. Samim tim sam sam sebi izlijecio mucanje bez pomoci drugih(iako je veoma bitna podrska ostalih kroz sve to)


 2. Alex 24.02.2011

  Vrlo bitne su vezbe disanja i podizanje samopouzdanja. Svakom je svoja mana najveca i strasna. Mucanje izaziva stres, nesigurnost i povlacenje u sebe, pa je zato vrlo bitno da dete na vreme pocne sa terapijom i vezbom. Treba ga nauciti da se nosi sa tim. Mislim da sam ga obuzdao jer danas sam ing. , i govorim vrlo dobro francuski! Mozda i za inat mucanju!


 3. kristina 25.10.2010

  Mucanje je poremecaj ritma i tempa govora. Tretman ne sprovodi fonijatar, vec logoped!!!!!


 4. nadjaaa 31.01.2010

  Mucanje se uspesno kontrolise metodama koje sprovodi logoped!!! Bez lekova, hipnoze. . . To su metode kojima se obucavaju osobe koje mucaju, kako bi mogle da kontrolisu svoj govor i otklone smetnje.


 5. Dule 03.12.2009

  Pevanje bitno utiče na prestanak mucanja. . . Pokušajte sa tom terapijom: )


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde