Kongenitalni sifilis

Kongenitalni sifilis je posledica intrauterine infekcije. Trudnoća majke deluje supresivno na kliničke simptome ranog sifilisa. Za razliku od majke, bolest fetusa je teška, a ishod dubiozan.

Uzrok nastanka

Treponema pallidum je spiroheta, ima tanak i dugačak oblik, veličine do 15 μm. Kreće se karakterističnim pokretima oko zamišljene osovine bakterije. Sigurno je da Treponema pallidum stimuliše parametre, kako humoralnog tako i ćelijskog imunskog odgovora. Izazivač je jedne od najtežih polnih bolesti i striktni je parazit čoveka.

Da bi nastala infekcija ploda, neophodno je da se spiroheta nalazi u krvi majke te prema tome, plod će sigurno oboleti ako je bolest majke u I ili II stadijumu. Iz krvi fetusa spiroheta se rasejava po ostalim organima.

Klinička slika

Ishod trudnoće, u zavisnosti od stadijuma bolesti majke, može biti: kasni pobačaj, mrtvorođenost, bolesno dete sa znacima kongenitalnig sifilisa (syphilis congenitalis praecox), rađanje prividno zdravog deteta kod koga se manifestacije bolesti mogu javiti u pubertetu ili kasnije (syphilis congenitalis tarda) i zdravo dete. Ako infekcija nastane krajem trudnoće, rađa se naizgled zdravo dete, koje oboli kroz 2-4 nedelje.

Kongenitalni sifilis karakterišu hepatosplenomegalija ( uvećane jetra i slezina), raš, otoci zglobova, anemija, žutica, rinitis (zapaljenje sluznice nosa) sa sangvinolentnom i purulentnom sekrecijom, limfadenopatija, metafizealna distrofija, periostitis, nefrotski sindrom, miokarditis, uveitis i horioretinitis. Novorođenče je slabo, male porođajne težine, sa suvom naboranom kožom staračkog izgleda, sa slabo razvijenom kosom i noktima i generalizovanom mikroadenopatijom. Koža dlanova i tabana je crvena. Ubrzo posle rođenja formiraju se sifilisni infiltrati zagasito crvene boje naročito perioralno i perigenitalno. Klinički znaci oštećenja centralnog nervnog sistema (koji je zahvaćen u 50% slučajeva) se retko zapažaju u neonatalnom periodu, mada postoje promene u likvoru.

Dijagnoza

Postavlja se direktnom mikroskopijom kožnih lezija, placente i amnionske tečnosti, kao i serološkim testovima.

Lečenje

Lečenje se sprovodi penicilinom, a kod postojanja alergije, eritromicinom, tetraciklinima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde