Ezofagitis

Ezofagitis je zapaljenje sluzokože jednjaka izazvano delovanjem raznih uzročnika: infektivnim, hemijskim i mehaničkim, kao i peptičkim.

Uzrok nastanka

Kao infektivni uzročnici upalu jednjaka mogu izazvati: bakterije (gram pozitivni bacili, u toku šarlaha, erizipela, difterije, trbušnog tifusa, kolere i dr.), virusi (herpes simpleks, citomegalo, herpes zoster), gljivice (kod bolesnika sa smanjenom odbrambenom sposobnošću organizma u toku raznih oboljenja kao što su dijabetes, postoperacinoni periodi, maligna oboljenja, sida) i paraziti. Hemijski uzročnici mogu biti jake kiseline (sumporna, azotna, sirćetna, hlorovodonična) i baze (kamena soda) unete spolja, ili unutrašnji sekreti želuca, pankreasni sok. Mehanička oštećenja mogu nastati dejstvom stranih tela uneti zadesno ili namerno, ili fizičkim dejstvom pretoplih ili previše hladnih napitaka i jela.

Klinička slika

U zavisnosti od količine štetnog agensa, njegovog aktivnog svojstva, vremena delovanja, kao i ranije nastale promene u jednjaku klinička slika biće slabije ili jače izražena. Simptomi su najčešće u vidu disfagije ( poremećaj gutanja) raznog intenziteta, sa pojačavanjem u toku uzimanja hrane, praćena bolom koji se propagira, hipersalivacijom ( pojačano lučenje pljuvačke).

Komplikacije

Mogu nastati jake stenoze jednjaka u pojedinim delovima ili celom dužinom, krvarenja iz nastalih lezija koja mogu biti i masivna sa pojavom kolapsa i šoka i koja mogu da dovedu do fatalnog završetka, perforacije i izlivanja sadržaja u medijastinum (sredogruđe) ili u trbušnu duplju ili nastajanje fistule sa trahejom, bronhima i velikim krvnim sudovima.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, endoskopskog nalaza, uzimanja uzoraka sadržaja iz lumena jednjaka, bakteriološkog i virusološkog pregleda.

Lečenje

Zavisi od uzročnika. Ako se radi o bakterijama i virusima leči se antibioticima. Ako se radi o hemijskim činiocima treba sprovesti ispiranje želuca i jednjaka fiziološkim rastvorom, mlekom i dati antišok terapiju, uz spazmolitike i analgetike, transfuzijama ako se radi o većem krvarenju. Uvodi se nazogastrična sonda preko koje se daju hranljive materije. Kasnije se sprovodi lečenje dilatatorima ili hirurško ako se radi o perforaciji i krvarenju koje se ne može zaustaviti lekovima. Dijeteska ishrana bez teško svarljivih sastojaka i bez čvrstih ostataka.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Sanela 09.04.2021

    Poštovani Već duže vremena moja mama ima problem sa želucem. Snimala gastroskopiju UZ...nalaz na bakteriju iz krvi, iz stolice...znaci sve. Sve je Ok, bakteriju nema. Ali ima jaku kiselinu i zeludac joj treperi. Probudi je u noći i kao da ima nervozu u želucu. Nenormalno brzo mrša. Molimo Vas savjet, prporuku. Bilo šta. Hvala unaprijed


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde