Trbušni tifus

Uzrok nastanka


Uzročnik tifusa je Salmonela typhi gram negativni bacil. Oboleva samo čovek te je on jedino i rezervoar S.typhi. Bolest je tipična feko-oralna infekcija i može se preneti na druge direktno preko mokraće i stolice obolelog ili kliconoše i indirektno preko zaražene vode ali i preko riba školjki, povrća u koje je dospela zaražena voda.

Klinička slika


Nakon inkubacije od 5-15 dana bolest prolazi kroz 4 stadijuma:

Stadium incrementi-traje 7-10 dana i odlikuje se nespecifičnim simptomima infekcije  sa postepenim svakodnevnim porastom temperature za pola stepena sve do 40 stepeni na kraju prve nedelje. Dominantan simptom je glavobolja, gubitak apetita, malaksalost, nesanica, ponekad epistaksa (krvavljenje iz nosa), proliv ili opstipacija (zatvor).

Stadium acmis-traje 10-15 dana, temperatura je stalna-febris kontinua, bez drhtavice i znojenja. Bolesnik se žali na glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, jaku malaksalost, nesanicu. Slabo spava, nema apetit. Stolice su učestale, 5-6 dnevno, žuto-zelene kao čorba od graška. U objektivnom nalazu dominira bledilo, tifozno stanje (poremećeno stanje svesti, pri čemu je bolesnik u zanosu i bunca, između toga je pospan), tifozni jezik (suv, ispucao hrapav, kao hrastova kora, obložen, podrhtava), bradikardija (usporen rad srca), splenomegalija (uvećane jetra i slezina), rozeola (ospa na koži trupa i trbuha).

Stadijum decrementi-stadijum regresije simptoma i traje 7 dana za koje vreme pada temperatura, vraća se san, apetit. Slezina se smanjuje, oporavak je spor.

Stadijum rekonvalescencije-može da traje do 2 meseca, bolesnici osećaju umor i brzo zamaranje.

Komplikacije


Mogu da se razviju toksične komplikacije (perforacija creva, krvarenja u crevima, miokarditis, kolaps) kao posledica dejstva toksina i septične komplikacije (tromboflebitis, nefrotifus) kao posledica razmnožavanja samih bacila.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, epidemioloških podataka. Potvrđuje se laboratorijskim (mirna sedimentacija, smanjen broj belih krvnih zrnaca i smanjen broj trombocita), mikrobiološkim (uzročnik u hemokulturi, stolici, mokraći) i serološkim (Widalova reakcija aglutinacije) ispitivanjima.

Lečenje


Primenjuje se etiološka, dijetalna i simptomatska terapija. Kao kauzalni lek obično se preporučuje hloramfenikol. Dijetalna terapija je važna i preporučuje lako svarljivu, visoko-kaloričnu ishranu (pasirano povrće, supa, pirinač, mleko jaje) u manjim količinama i češće. Simptomatska terapija podrazumeva antipiretike, analgetike, antimikotike i vitamine.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde