Kuga

Uzrok nastanka


Jersinia pestis je gram pozitivan bacil, rezervoar su glodari i to najčešće pacovi. Bolest je transmisionog karaktera, jer se pacovska buva prenosi sa obolelih na zdrave životinje i čoveka. Čovek se najčešće zarazi od divljih glodara, ujedom buve ili direktnim kontaktom, a takođe je moguće i od domaćih životinja ogrebotinom, ugrizom ili kapljičnim putem. Interhumani prenos je mogu kapljičnim putem od bolesnika sa plućnim oblikom kuge.

Klinička slika


Inkubacija traje 3-5 dana. Početak bolesti je nagao sa simptomima opšte infekcije, povišenom temperaturom, jezom, groznicom, glavoboljom, povraćanjem, malaksalošću. Bolesnik je zažarenog lica, uplašen, pormećenog stanja svesti i krvavim konjunktivama-facies pestica. Po kliničkom toku može da protiče u tri oblika:
Bubonska kuga - najčešći oblik, na mestu ujeda buve ili ogrebotine može se javiti vezikula (mehurić ispunjen tečnošću), pustula (sa gnojavim sadržajem), a zatim krusta. Već narednog dana limfne žlezde su jako uvećane i bolne (buboni). Formiraju se paketi žlezdi, koje često zagnoje i perforiraju kroz kožu. Proces na limfnim žlezddama praćen je burnim simptomima opšte infekcije.Ovaj oblik može da se komplikuje plućnim i septičnim oblikom i često se smrtno završava.
Primarna plućna kuga - manifestuje se pored teških opštih simptoma i kašljem, otežanim i ubrzanim disanjem, krvavim ispljuvkom i cijanozom (modra prebojenost).Tok bolesti je težak a smrtnost visoka.
Septični oblik kuge - javljaju se vrlo teški simptomi generalizovane sepse uz difuzna krvarenja po koži i sluzokoži-crna smrt. Uvek je veoma teško oboljenje koje se završava smrću.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike i izolacije Jersinije pestis iz zagnojenih bubona, krvi i ispljuvka direktnim mikroskopskim pregledom i kulturom.

  Lečenje


Neophodna je najstrožija izolacija bolesnika. Lekovi izbora su tetraciklin i streptomicin. Terapija mora biti energična u visokim dnevnim dozama u trajanju 7-8 dana. 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Mare 05.09.2023

    Gram negativna je.


  2. Janko 16.05.2020

    Vlado naravno da kuga i danas postoji, ali samo u siromašnijim zemljama, uglavnom u Africi i leči se običnim probioticima. Ona je zapaljenje pluća i javlja se u ekstremno nehigijenskim uslovima kao što su bili u srednjem veku, a istrebila se spaljivanjem zaraženih i zato ne postoji vakcina. U slučaju lečenja antibioticima smrtnost je mala, ali u suprotnom skoro da svaki zaraženi umre. Pozzzzz


  3. Vlada 24.03.2010

    Konkretno, jezgrovito, jasno. Ali, da li se i danas javlja, u kom obimu i gde? Da li postoji vakcina, tj. Da li se i dalje proizvodi? Kolika je procentualna stopa smrtnosti kada se leči antibioticima i kada se ne leči? Pozzzz


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde