Paratifus

Uzrok nastanka


Uzročnik paratifusa je Salmonela paratyphi A, B i C, gram negativni bacil. Oboleva samo čovek te je on jedino i rezervoar. Bolest je tipična feko-oralna infekcija i može se preneti na druge direktno preko mokraće i stolice obolelog ili kliconoše i indirektno preko zaražene vode ali i preko riba školjki, povrća u koje je dospela zaražena voda, a mogu da se kontaminiraju i životne namirnice (meso, mleko, žitarice)

Klinička slika


Inkubacija je 3-7 dana i bolest započinje iznenada visokom temperaturom, glavoboljom grozničavim stanjem i simptomima gastroenteritisa (stolice su učestale, 5-6 dnevno, žuto-zelene kao čorba od graška). Tifozno stanje (poremećeno stanje svesti, pri čemu je bolesnik u zanosu i bunca, između toga je pospan) je slabije izraženo, rozeola (ospa po trupu i trbuhu) je izraženija i obimnija. Redovno se sreće febrilini herpes. Trajanje bolesti je kratko, znatno kod tifusa.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, epidemioloških podataka. Potvrđuje se laboratorijskim (mirna sedimentacija, smanjen broj belih krvnih zrnaca i smanjen broj trombocita), mikrobiološkim (uzročnik u hemokulturi, stolici, mokraći) i serološkim (Widalova reakcija aglutinacije) ispitivanjima.

Lečenje


Primenjuje se etiološka, dijetalna i simptomatska terapija. Kao kauzalni lek obično se preporučuje hloramfenikol. Dijetalna terapija je važna i preporučuje lako svarljivu, visoko-kaloričnu ishranu (pasirano povrće, supa, pirinač, mleko jaje) u manjim količinama i češće. Simptomatska terapija podrazumeva antipiretike, analgetike, antimikotike i vitamine.

 

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde