Q groznica

Uzrok nastanka


Uzročnik je rikecija Coxiella burnetii, koja je veoma otporna u spoljnoj sredini. Rezervoar u prirodi su divlje i domaće životinje , među kojima se prenosi krpeljom. U organizam čoveka se unosi na više načina: aerogeno, ako je sasušena u ekskretima, unosom kontaminirane hrane (mleko i mlečni proizvodi) i direktno preko povređene kože ili ujedom krpelja.Infekcija ima sezonski karakter zima-proleće kada je vreme jagnjenja jer su ovce i koze kod nas najčešći rezervoar.

Klinička slika


Inkubacija traje 2-3 nedelje, a zatim naglo raste temperatura praćena jezom, groznicom, bolovima u mišićima i zglobovima i jakom glavoboljom. Bolesnik se žali na umor, preznojavanje i mučninu. Tek krajem prve nedelje se javljaju simptomi od strane respiratornog trakta, u vidu suvog nadražajnog kašlja, oskudnog iskašljavanja koje može biti i sukrvičavo. Intersticijalna pneumonija (zapaljenje pluća) koja se javlja kod polovine obolelih može biti praćena oštećenjem jetre sa povišenim vrednostima aminotransferaza.
Kod jednog broja inficiranih bolest može da protekne sa slikom oštećenja srca, u vidu perikarditisa (zapaljenje srčane kese), miokarditisa (zapaljenje srčanog mišića)  koji imaju progresivan tok i lošu prognozu; zatim sa slikom gripa, meningitisa, encefalitisa, tromboflebitisa.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničke i radiološke slike, epidemioloških podataka, seroloških testova.

Lečenje


Koristi se tetraciklini, hloramfenikol, eritromicin, hinoloni u trajanju 14 dana.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde