Šarlah (Scarlatina)

Učestalost


Šarlah je bolest svuda rasprostranjena. Rezervoar infekcije je čovek, izvor infekcije je nazofaringealni sekret osoba sa streptokoknom infekcijom, bilo oboleo, rekonvalescent ili kliconoša. Put širenja infekcije je kapljični najčešće preko nazofaringealne sluzokože. Moguć je prodor preko sluzokože genitalnog trakta, preko povreda ili opekotina. Bolest pokazuje sezonski karakter javljanja sa dominacijom u hladnim mesecima jesen-zima-proleće. Javlja se u zatvorenim kolektivima kao što su škole ili obdaništa. Najčešće od šarlaha oboljevaju deca predškoloskog ili ranog školskog uzrasta.


Uzrok nastanka


Bolest izaziva  Streptococcus beta haemolyticus grupe A koji produkuje eritrogeni toksin. Postoje tri antigenski različita tipa eritrogenog toksina: tip A, B i C. Najčešće je izazvan tipom A.

Klinička slika


Inkubacija je krataka i traje 6 sati do 10 dana, najčešće 3-5 dana. U ovoj fazi bolesti bolesnik je infektivan, ali je bez simptoma bolesti. Bolest prolazi kroz 4 stadijuma:


 1. Inicijalni stadijum - Bolest počinje naglo i karakteriše se trijasom simptoma: povišenom temperaturom, gušoboljom i inicijalnim povraćanjem. Ovaj stadijum je kratkotrajan, oko 12 časova i pridružuju mu se glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima. Prilikom pregleda nalazi se karakteristično intezivno hiperemično plameno ždrelo „skarlet crveno". Tonzile su hiperemične, hipertrofične, a u težim slučajevima mogu se naći i eksudativne promene u vidu gnojnih naslaga. Meko nepce je takođe hiperemično, a na zadnjem zidu ždrela mogu se videti promene i vidu granuliranog enantema. Jezik je belo obložen, dok su vrh i bočne strane neobloženi što daje izgled slova V. Prisutna je i submandibularna limfadenopatija. Inicijalno povraćanje je posledica intoksikacije organizma i nadražaja neurovegetativnog sistema.
 2. Osipni stadijum - Ospa se javlja prvo na koži vrata, predelu aksile, ingvinumu i širi se prema ekstremitetima. Ospa je makulopapulozna na hiperemičnoj koži. Koža je suva, gruba, kao naježena. Ne javlja se na licu, dlanovima i tabanima. Najintezivnija je na velikim pregibima, fleksornim stranama ekstremiteta. Praćena je lakim svrabom. Ospa na pritisak isčezava, pri čemu nastaje blag subikterus. Povlači se brzo, nakon 1-2 dana, istim redosledom kako je izbijala, a posle povlačenja nastaje perutanje. Pregledom bolesnika u osipnom stadijumu zapaža se hiperemija lica, koje je zažareno, dok je predeo oko usana, trougao nos-usne, bled. Prisutna je tahikardija, puls je mekan i ubrzan. Ponekad je prisutna hepatomegalija i splenomegalija. Promene na jeziku su u ovom stadijumu karakteristične. Jezik je potpuno deskvamiran i ima izgled „malinastog jezika" kada papile promeniraju. Ovakav izgled jezika se održava oko dve nedelje tako da može da posluži za retrogradno postavljanje dijagnoze.
 3. Prazni period - U ovom stadijumu bolesti prisutni su samo suva, hrapava koža,                   Pastijin znak, tahikardija i malinast jezik.
 4. Stadijum perutanja - Ovaj stadijum bolesti se karakteriše perutanjem kože na mestima gde se prvo javila ospa na vratu, licu, ušnim školjkama, grudima, abdomenu i u vidu je sitnog brašnastog perutanja. Najkarakterističnije je perutanje na dlanovima i tabanima koje je u vidu lamela, krupno, kao ljuštenje.


Dijagnoza


Dijagnoza šarlaha se postavlja na osnovu anamneze, epidemioloških podataka, kliničke slike, kliničkog toka i laboratorijskih analiza. Izolacija uzročnika iz brisa ždrela potvrdjuje dijagnozu, ali negativni nalaz je ne isključuje. Pregled mokraće kod šarlaha je obavezan radi otkrivanja ranih ili poznih komplikacija bubrega.

Diferencijalna dijagnoza


Početak šarlaha je nespecifičan i može biti sličan velikom broju infektivnih bolesti: difterija, infektivna mononukleoza, angine izazvane virusima i drugim bakterijama. U osipnom stadijumu šarlaha treba isključiti rubeolu, morbile varičelu itd.

Lečenje


Kauzalna terapija šarlaha podrazumeva primenu penicilina. Alternativna terapija je eritromicin ukoliko je pacijent alergičan na penicilin. Higijensko dijetetski režim je važan u terapiji šarlaha. Bolesnika treba izolovati jer je infektivan.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Snežana 26.12.2023

  I na kraju je l tačno da ospa nikada nije na licu kao što tvrdite u 4. rečenici pasusa Osipni stadijum ili da se prvo javo javlja na licu kao što ste napisali u poglavlju Stadijum perutanja Stadijum perutanja - Ovaj stadijum bolesti se karakteriše perutanjem kože na mestima gde se prvo javila ospa na vratu, licu, ušnim školjkama, grudima, abdomenu i u vidu je sitnog brašnastog perutanja.


 2. Vera 10.04.2023

  8.april poĉetak bolesti sa istog dana poz brzim testom na streptok, temp, plamenk ždrelo, ospa nakon 12h po tipu šarlaha.Istog , prvig dana, zapoĉeta th Augmentin sir (dete 4 god)Trećeg dana, danas , ospa skoro sasvim povukla se, Klasičan bris- beta hemol STR gr A 50 %, , Senzib na Augmentin.Da li i kada može sa bude u kontaktu sa braćom, obzirom da je uskoro USKRS? Zaraznost?


 3. Ružica 05.06.2012

  Interesuje me da li treba dete da bude izolovano?


 4. Drasko Rakic 18.02.2011

  Mene zanimaju eventualne posledice koje mogu nastati posle neadekvatno lecene bolesti. Pod ovim podrazumevam koriscenje (po savetu lekara) antibiotika panklav forte (sirup) umesto penicilina.


 5. Svetlana 16.02.2011

  Sarlah se kod mog deteta prvo pokazao u vidu ospe, tih belih nasgala na jeziku, temperatura do 37. 5, jako crveno zdrelo, licilo je na alergiju, zatim sutradan povecani leukociti u krvi . Lecen hemomicin sirupom. Treci dan u periodima ima temperaturu do 39c. To je trajalo dva dana i onda pocijne ljuskanje koze. Nije mi jasno zbog cega niko nigde ne govori da genitalni predeo najosetljiviji i da se utoku bolesti moze koristiti gentamicin ili garamicin krema. Sve ovo i nije tako strasno koliko sam se uplalisa danas kad mi je dr rekao da cuje neki sum na srcu i da obavezno odem kod kardiologa. Da a zaboravila sam reci da niko od onih s kim je dete bilo u kontaktu poslednjih 10 dana pr ebolesti nema streptokok a.


 6. Milan 03.10.2009

  Lepo opisana klinicka slika ali trebalo bi staviti kakav je laboratoriski nalaz?


 7. Petkovic Marija 22.05.2009

  Dosta pomaže ali je malo za obične ljude nejasno. Recimo uzročnik A, B, C koji je koji šta tačno prouzrokuje infekciju još uvek nisam saznala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde