Difterija

Uzrok nastanka


Uzročnik je gram pozitivni bacil Corznebacterium diphtheriae, veoma otporan u spoljnoj sredini. Oboleva samo čovek, izvor infekcije su oboleli i kliconoše. Bolesnik je infektivan pred kraj inkubacije, tokom bolesti i još dugo  u rekonvalescenciji. Put širenja je kapljični, direktno ili indirektno preko zagađenih predmeta. Ulazno mesto osim ždrela i nosa mogu biti i opekotine, rane, konjunktiva, vulva.

Klinička slika


Na osnovu anatomske lokalizacije razlikuju se respiratorna i ekstrarespiratorna difterija

1.Respiratorna difterija


Difterija ždrela- inkubacija traje 2-3 dana, javlja se gušobolja, neraspoloženje, malaksalost, slabiji apetit, temperatura je slabo povišena. Krajnici su otečeni, crveni a karakteristični eksudat u vidu skrame se javlja od trećeg dana bolesti. Skrama je beličasta, sjajna, sedefasta, glatka i jasno ograničena, čvrsto prirasla za podlogu i pri nasilnom skidanju podloga krvari. Lako su uvećane podvilične limfne žlezde i bolne su na dodir. Ukoliko se ne aplikuje serum, progredira u teži oblik,kada  su svi simptomi izraženiji. Skrame se šire na okolinu, na meko nepce, resicu. Bolesnik je bled, adinamičan, febrilan, ubrzan je rad srca, snižen krvni pritisak. Bez specifične terapije difterija progredira u maligni oblik sa naglim skokom temperature, glavoboljom, gušoboljom, otežanim gutanjem, krvavljenjem iz nosa, povraćanjem, osećajem gušenja. Bolesnik je voštano bled, teško i čujno diše na otvorena usta, vrat je deformisan uvećanim žlezdama, ubrzo se javljaju znaci kardiovaskularnog kolapsa, prisutno je modrilo usana, znaci oštećenja bubrega sa azotemijom.
Difterija nazofarinksa-lokalizovana na trećem krajniku , javlja se otežano disanje,pojačana sekrecija serozni-sluzavo-krvave sekrecije iz nosa.
Difterija larinksa (grla)-nastaje širenjem iz ždrela i nosa, karakteriše se opstrukcijom larinksa zbog prisutnog otoka i fibrinskih membrana koje se lako ljušte i javlja se laringospazam.

2.Ekstrarespiratorna difterija


Difterija oka-prenosi se zagađenim rukama, obično na jednom oku, gde se primećuje otok konjunktiva i pseudomembrane koje slepljuju očne kapke. Ako proces zahvati i rožnjaču, može doći i do gubitka vida.
Difterija vulve-kod malih devijčica na unutrašnjoj strani velikih usana se javljaju otok i pseudomembrane.
Difterija kože-nastaje na oštećenoj koži, sa otokom, crvenilom i sekreceijom i stvaranjem krusti.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničke slike, epidemioloških podataka, bakteriološkog nalaza uzročnika. U slučaju formiranih skrama nije teško postaviti dijagnozu.

Lečenje


Podrazumeva specifičnu terapiju antitoksinom (antidifteričnim serumom), kauzalnu terapiju antibioticima i simptomatsku terapiju-kortikosteroidi, inhalacija toplom parom, higijensko dijeteski režim, strogo mirovanje u postelji. Prevencija infekcije se sprovodi aktivnom imunizacijom (vakcinacijom) koja je obavezna.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ina 24.08.2010

    Da li difterija moze izazvati tumore mozga? Ja sam kao dete prelezala difteriju, a nedavno sam oiperisala tumor mozga.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde