Arteficijelni abortus

Abortus (pobačaj) je nameran ili spontan prekid trudnoće. Spontani pobačaj ima tok sličan porođaju i retko je praćen komplikacijama. U našoj sredini pod abortusom češće se podrazumeva samo namerni, željeni prekid trudnoće - abortus arteficialis.

Danas, pravo na podnošenje zahteva za prekid trudnoće ima svaka trudna, poslovno sposobna žena. Zahtev se podnosi odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi (ginekološko - akušerska odeljenja i klinike) sa dokazima da trudnoća nije prešla 10 nedelja i da prekid trudnoće neće neposredno ugroziti  zdravlje žene. Ginekolog može pristupiti izvršenju abortusa ili odbiti zahtev, a tada trudnicu uputiti komisiji za prekid trudnoće.

Ukoliko je trudnoća starija od 10 nedelja, obavezno se sastavlja komisija koja će odlučiti da li abortus treba da se izvrši ili ne. Komisija se obrazuje u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi i čine je 2 lekara i socijalni radnik.

Prekid trudnoće koja je starija od 10 nedelja će se dozvoliti ako postoje određeni razlozi. Te indikacije su:

 • Medicinske - postojanje oboljenja koje bi moglo ozbiljno ugroziti zdravlje i život žene
 • Etičke i pravno-kriminogene – trudnoća uzrokovana silovanjem ili obljubom nad nemoćnom ili maloletnom osobom, obljuba zloupotrebom službenog položaja i incest
 • Eugenike - biološko-genetski faktori koji oštećuju plod, oboljenje majke u prvom tromesečju trudnoće od rubeole, upotreba tetraciklina, nepodudarnost krvnih grupa
 • Socijalne - loše materijalno stanje, veći broj dece, vanbračna trudnoća.

Po Zakonu o prekidu trudnoće, abortus vrši lekar specijalista u zdravstvenoj ustanovi koja raspolaže odgovarajućom medicinskom opremom.

Način izvođenja

Veštačko prekidanje graviditeta do 12. nedelje starosti izvodi se na taj način što se trudnica pripremi kao i za ostale akušerske operacije. Prekid trudnoće vrši se kiretažom ili vakuum-aspiracijom, do kraja trećeg meseca intrauterinog života ploda. Pod pojmom kiretaže podrazumeva se akušerska tehnika kojom se kiretom kida i izvlači deo po deo ploda. Kada je trudnoća starija od tri meseca, prekid se vršu operativno (najčešće carskim rezom) ili provokacijom materičnih kontrakcija (injekcijom prostaglandina). Prekid odmakle trudnoće vrši se i ubrizgavanjem hipertoničnog rastvora NaCl u amnionsku šupljinu.

 

Komplikacije

Na učestalost komplikacija utiču mnogi faktori: zdravstveno stanje i starost žene, trajanje trudnoće, tehnika zahvata, anestezija, dodatne operacije, stručnost ginekologa, higijenski uslovi. Procenat rizika i mogućih komplikacija kod abortusa u prvom tromesečju je vrlo mali. Što je trudnoća starija i mogućnost komplikacija koje se mogu javiti nakon abortusa je veći. Sve komplikacije sem infekcije su relativno retke.

Komplikacije abortusa u odnosu na vreme nastanka možemo podeliti na rane i kasne.

Rane komplikacije su:

 • Infekcije - i pored korišćenja sterilnih instrumenata i obaveznog konzumiranja antibiotika nakon izvršenog zahvata, infekcija predstavlja najčešću komplikaciju abortusa. Znaci infekcije su visoka temperatura, bolovi u stomaku i pojava vaginalnog sekreta neprijatnog mirisa. Ako se ne leči, infekcija može prouzrokovati ozbiljna oboljenja, sterilitet, sepsu i smrt.
 • Dugotrajno krvarenje - jako krvavljenje iz materice u toku abortusa i posle njegovog završetka najčešće se dešava kod abortusa koji se rade u trećem tromesečju trudnoće. Ponekad prekomerno krvavljenje može biti znak zaostalog tkiva, perforacije ili nemogućnosti materice da se kontrahuje (skupi).
 • Zaostalo tkivo - lekar koji izvodi abortus ne može da vidi unutrašnjost materice, pa se može desiti da u njoj ostane izvesna količina tkiva ploda ili posteljice. Znaci zaostalog tkiva su jako krvavljenje koje može da traje više od 2 nedelje, izbacivanje komada zgrušane krvi, grčevi ili čak znaci trudnoće. Velika je verovatnoća da će se ostaci tkiva u materici inficirati. Ponekad se daju lekovi koji izazivaju kontrakcije mišića materice i izbacuju preostalo tkivo. Druga mogućnost je uklanjanje tkiva aspiracijom ili kiretažom.
 • Postabortalni sindrom (krv u materici) - do ove komplikacije dolazi kada se materica ne kontrahuje normalno, pa se krv u njoj zadržava ili kad zgrušana krv blokira izlaz. Nakupljena krv pojačava bol, grčeve i izaziva mučninu. Ponekad je moguće istisnuti zgrušanu krv jakim pritiskom direktno iznad materice, a ako ovo ne uspe vrši se aspiracija
 • Perforacija - perforacija predstavlja probijanje zida materice instrumentom kojim se vrši abortus. Materica je veoma jak mišić i ukoliko je oštećenje površno rana zaraste sama. Ako je povređen veći krvni sud ili neki organ neophodna je operacija. Kod trudnica u poodmakloj trudnoći, kod žena koje su već rađale i kod veoma mladih devojaka rizik od perforacije materice prilikom vršenja abortusa je povećan.
 • Cepanje cerviksa (grlića materice) - kod abortusa koji se rade u drugom tromesečju trudnoće veća je mogućnost da dođe do povrede grlića materice nego kod abortusa koji se izvode do 10 nedelje trudnoće. Manji rascepi zarastaju i bez intervencije. Ozbiljnije povrede zahtevaju zašivanje.
 • Embolija - predstavlja zapušenje krvnog suda nekim telom-embolusom, najčešće vazduhom ili krvnim ugruškom. Posle abortusa najčešće dolazi do plućne embolije, pri čemu embolus zatvara grane plućne arterije što dovodi do infarkta pluća i popuštanja desnog srca. Klinički se ispoljava osećajem probadanja u grudima, otežanim disanjem, kašljanjem i iskašljavanjem sukrvice.
 • Komplikacije anestezije - komplikacije usled dejstva anestetika su uglavnom prolaznog karaktera. Lokalna anestezija može prouzrokovati kratkotrajnu zvonjavu u ušima, peckanje ili golicanje u rukama i stopalima, osećaj praznine u glavi. Ozbiljne alergijske reakcije su retke. Posle buđenja, nakon opšte anestezije, često se javlja osećaj malaksalosti, mučnine i dezorijentacije.
 • Neuspeo abortus (nastavljena trudnoća) - veoma se retko dešava da posle izvršenog abortusa žena i dalje bude trudna. Zbog toga se nakon svakog abortusa proverava da li je kompletno tkivo izvađeno. Delimično obavljen prekid trudnoće se dešava u situacijama kada je plod kompletno promašen, kada je u pitanju višestruka trudnoća pa samo jedan fetus bude uklonjen, i kada postoji tzv. dupla trudnoća u drugom rogu materice. Ovaj poremećaj je nešto češći ako se abortus vrši pre vremena, tj ako je prošlo manje od 6 nedelja od prvog dana poslednje menstruacije. Ako se ovako nešto dogodi, znaci trudnoće će biti i dalje prisutni, a abortus se mora ponoviti kroz nedelju dana. 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Halida 29.01.2023

  Ja trazim svajet ja imam vec jedno djete koje ima tek dva mjeseca i ko je je u bolnici radi kisika i rodila sam ga prvi put na carski rez a ostala sam opet trudna i razmišljam o abortusu Jel nisam u finaciskoj mugucnosti da odgajan dva djeteta a i radi svog zdravlja da je djete izaslo iz bolnice i da ima vise godina rodila bi ali on je mali jos i nemogu se brinuti oko dva djeteta


 2. Nena 24.03.2022

  Imala sam kiretazu 13 .01.Krvarenja skoro da nije ni bilo,tog dana i malo sutradan.Zatim od treceg dana neki braonkasti iscedak,zatim 20 ujutru probudi me jaki bol(poput menstrualnih bolova),odem do vc-i na napinu da mokrim iz mene se izluje manja kolicina krvi da bi potom dva dana bilo bledunjave krvi na ulosci,sasvim malo a,zatim evo do danas isto braonkasta tecnost,vodenaste strukture.Pivremeno na momenat osetim bil poput menstrualnog Da li se ovo nekom desilo,sada je 25 i dalje na ulosci imam bledo braon iscedtka.U ponedeljak cu na kontrolu,bas sam uplasena,da li se ovako nesto nekoj dogodilo?


 3. Bojana 09.01.2021

  Dal je moguc abortus u 8 mesecu trudnoce?


 4. Sojka 24.06.2019

  Rado bih rodila da nisam bolesna. Imam artrozu, kukovi mi nisu dobri, a imam problema i sa kičmom, a nedavno sam uradila mamografski pregled. Pošto imam 44 godine, mislila sam da sam u meniopauzi, ali je u pitanju trudnoća. Teško mi je što nisam u stanju da ga rodim, a još manje da brinem o njemu.


 5. Đura 23.12.2008

  Niste spomenuli posledice koje abortus ostavlja na psihu. Niste spomenuli koliki procenat žena koje su izvršile abortus kasnije izvrši samoubistvo, koliko njih se oda alkoholu, koliko njih ostane neplodno, koliko njih dobije rak dojke i rak grlića materice. Niste spomenuli istraživanje da 90 procenata žena posle određenog vremena žali što su izvršile abortus. Abortus nije jedino rešenje i kad se čini da jeste: kad je dete neželjeno, kad je plod silovanja ili incesta, kad nema sredstava. Ubistvo nikada nije rešenje. Postoji usvajanje. Ima na hiljade roditelja koji bi dali čitavo bogatstvo da imaju dete. Za majku će svakako biti bolje da da svoje dete na usvajanje i da zna da je ono živo, nego da je ceo život prati misao da je ubila vlastito dete. Lekara i savetnika neće biti pored nje da je teše kad ona to shvati. Pored svih komplikacija koje ste naveli, trebalo je da pročitate British Journal of Cancer u kome piše da se rizik od dobijanja raka dojke i raka grlića materica povećava za 50 posto kod žena koje su izvršile jedan abortus, a upetostručuje se kod žena koje su imale više abortusa. Pustite decu da žive.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde