Kako da se izborite sa ginekološkim problemima?


Savremeni način života je doveo do činjenice da nema žene koja nema nekih ginekoloških problema. Nezdrava ishrana, ubrzan i stresan način života su svakako glavni pokretač svih nepravilnosti u radu našeg organizma, ali mnogo veće posledice nastaju ignorisanjem signala koje nam telo šalje. Postoje simptomi koje nikako ne smemo ignorisati, a sa druge strane mnoge teške bolesti se mogu razvijati bez ikakvih pokazatelja, te je stoga preventivni i redovni ginekološki pregled od izuzetne važnosti.

Koje su najčešći ginekološki problemi i njihovi simptomi?

Vaginalne infekcije

Vaginalne infekcije su najčešće neprijatnosti sa kojima se mnoge žene susreću tokom celog reproduktivnog perioda. Svrab, crvenilo, peckanje i promena u vaginalnom sekretu karakterišu infekcije poput hlamidije, kandide, trihomonasa i gonokoka, dok papiloma virus često ne pokazuje nikakve simptome, pa se njegovo prisustvo otkriva tek prilikom ginekološkog pregleda. Nelečene infekcije mogu dovesti do problema sa začećem, a u težim slučajevima i do steriliteta. Infekcija   humanim papiloma virusom je jedan od sigurnih faktora rizika za nastanak karcinoma grlića materice.

Ciste na jajnicima i sindrom policističnih jajnika

Procenjuje se da se svaka četvrta žena, u periodu od puberteta do menopauze, suočava sa ovim problemom. Sindrom policističnih jajnika predstavlja izuzetno kompleksno oboljenje sa simptomima poput pojačane maljavosti, akni, neredovnog menstrualnog ciklusa, povećanja telesne težine.

Bolovi i probadanje u donjem delu leđa i u predelu stomaka su često znak cista na jajnicima koje mogu biti benigne ili maligne ili pak endometriotične ciste koje su čest uzrok infertiliteta kod žena.

Miomi i polipi enometrijuma

Miomi su dobroćudni tumori mišićnog tkiva materice. Dijagnostikuju se kod svake četrvte žene. Obično su uzrok obilnih i produženih menstrualnih krvarenja. Ponekad mogu zbog lokalzacije dati pojačani nagon za mokrenjem, bolan polni odnos. Zavisno od lokalizacije mogu biti uzrok nemogućnosti začeća.

Endometrijalni polipi su bujanje sluznice materice i u najvećem broju slučajeva su benigne prirode sem ako se jave u meno ili postmenopauzi kada mogu imati maligni potencijal. Uzrok su neplodnosti kod mladjih žena te je svakako neophodno ukloniti ih pre planiranja trudnoće , preporuka je uraditi histeroskopskom metodom.

Endometrioza – često stanje, u kojem tkivo endometrijuma (unutrašnjeg sloja materice), umesto unutar materice, raste izvan nje (najčešće na jajnicima ili jajovodima). Simptomi endometrioze su bol tokom seksualnog odnosa, jaki bolovi u trbuhu i vrlo je često uzrok steriliteta. Rešava se uglavnom operativnim putem – laparoskopijom.

Kako da se izborite sa ginekološkim problemima?

Redovne kontrole i posete ginekologu – izuzetno mali procenat žena u Srbiji odlazi na preventivni pregled kod ginekologa. Upravo zbog ove činjenice, imamo jednu od najviših stopa obolelih od raka grlića materice u Evropi.

Promenite način života – zdrav način života je sigurno vaš najbolji saveznik kako za ublažavanje ginekoloških problema, tako i za celokupno stanje organizma. Ukoliko imate česte vaginalne infekcije trebalo bi da iz ishrane izbacite ili bar svedete na minimum namirnice koje sadrže šećer, kofein, kao i mlečne proizvode, orašaste plodove i crveno meso.

Operacija bez reza – ukoliko Vaše stanje zahteva hiruršku intervenciju, nemojte paničiti, jer se i kod nas danas radi tzv. jednodneva hirurgija (laparoskopske ilihisteroskopske operacije). Endoskopske operacije su konforne za pacijente, oporavak je značajno kraći, a većina operacija može da se završi na ovaj način.    

Naravno postoje i stanja gde ovaj vid operativnog lečenja nije moguće primeniti te se tada pristupa klasičnom operatiivnom lečenju

Iako su ginekološki pregledi i kontrole za većinu žena neprijatni, oni su neophodni deo pravilne brige o zdravlju. Ostaje na Vama da odlučite kada ćete svoje zdravlje da stavite na prvo mesto. Jer zapamtite, svaka bolest je izlečiva ukoliko se na vreme otkrije!


Podeli tekst:

Dr Biljana Živaljević je specijalista ginekologije i akušerstva sa dugogodišnjim iskustvom.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Zagorka Manojlović 21.06.2021

    Moja unuka, stara 12 godina poslednjih mjeseci ima ginekoloske probleme, u vidu pojacanog sekreta, povremeno jakih bolova u donjem dijelu stomaka, a od prije 3 dana osjeca nepodnosljiv svrab i temperaturu u ulaznom dijelu stidnice. Ciklus jos nije otpoceo, pa bih molila za savjet kome da se obratim i koja terapija bi bila najpouzdanija. Napominjem da joj je prije 6 godina ustanovljena kandide, i da je konzumirala antibiotike duze periode. Takodje je imala, i ima jos uvijek stresove zbog pretjeranog strogog ponasanja roditelja. Hvala unaprijed za savjete.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde