Kako da se izborite sa ginekološkim problemima?

Savremeni način života je doveo do činjenice da nema žene koja nema nekih ginekoloških problema. Nezdrava   ishrana, ubrzan i stresan način života su svakako glavni pokretač   svih nepravilnosti u radu našeg organizma, ali mnogo veće posledice nastaju ignorisanjem signala koje nam telo šalje. Postoje simptomi koje nikako ne smemo ignorisati, a sa druge strane mnoge teške bolesti se mogu razvijati bez ikakvih pokazatelja, te je stoga preventivni i redovni ginekološki pregled od izuzetne važnosti.

Koje su najčešći ginekološki problemi i njihovi simptomi?

Vaginalne infekcije

Vaginalne infekcije su najčešće neprijatnosti sa kojima se mnoge žene susreću tokom celog reproduktivnog perioda. Svrab, crvenilo, peckanje i promena u vaginalnom sekretu karakterišu infekcije poput hlamidije, kandide, trihomonasa i gonokoka, dok papiloma virus često ne pokazuje nikakve simptome, pa se njegovo prisustvo otkriva tek prilikom ginekološkog pregleda. Nelečene infekcije mogu dovesti do problema sa začećem,  a u težim slučajevima i do steriliteta. Infekcija   humanim papiloma virusom je jedan od sigurnih faktora rizika za nastanak karcinoma grlića materice.

Ciste na jajnicima i sindrom policističnih jajnika

Procenjuje se da se svaka četvrta žena, u periodu od puberteta do menopauze, suočava sa ovim problemom. Sindrom policističnih jajnika predstavlja izuzetno kompleksno oboljenje sa simptomima poput pojačane maljavosti, akni, neredovnog menstrualnog ciklusa, povećanja telesne težine.

Bolovi i probadanje u donjem delu leđa i u predelu stomaka su često znak cista na jajnicima koje mogu biti benigne ili maligne ili pak endometriotične ciste   koje su   čest uzrok infertiliteta kod zena.

Miomi i polipi enometrijuma

Miomi su dobroćudni tumori  mišićnog tkiva materice . Dijagnostikuju se kod svake četrvte zene Obično su uzrok obilnih i produženih  menstrualnih krvarenja. Ponekad   mogu   zbog lokalzacije   dati pojačani nagon za mokrenjem, bolan polni odnos . Zavisno od lokalizacije mogu   biti uzrok nemogućnosti začeća.

Endometrijalni polipi su bujanje sluznice materice i u najvećem broju slučajeva su benigne prirode   sem ako se jave u meno ili postmenopauzi kada mogu imati   maligni potencijal. Uzrok su neplodnosti   kod mladjih žena   te je svakako neophodno   ukloniti ih pre planiranja trudnoće , preporuka  je uraditi histeroskopskom   metodom.

Endometrioza – često stanje, u kojem tkivo endometrijuma (unutrašnjeg sloja materice), umesto unutar materice, raste izvan nje (najčešće na jajnicima ili jajovodima). Simptomi  endometrioze su  bol tokom seksualnog odnosa, jaki bolovi u trbuhu I vrlo je često  uzrok   steriliteta. Rešava se uglavnom operativnim putem –LAPAROSKOPIJOM.

Kako da se izborite sa ginekološkim problemima?

Redovne kontrole i posete ginekologu – izuzetno mali procenat žena u Srbiji odlazi na preventivni pregled kod ginekologa. Upravo zbog ove činjenice, imamo jednu od najviših stopa obolelih od raka grlića materice u Evropi.

Promenite način života – zdrav način života je sigurno vaš najbolji saveznik kako za ublaž avanje ginekoloških problema, tako i za celokupno stanje organizma. Ukoliko imate česte vaginalne infekcije trebalo bi da iz ishrane izbacite ili bar svedete na minimum namirnice koje sadrže šećer, kofein, kao i mlečne proizvode, orašaste plodove i crveno meso.

Operacija bez reza – ukoliko Vaše stanje zahteva hiruršku intervenciju, nemojte paničiti, jer se i kod nas danas radi tzv. jednodneva hirurgija (laparoskopske ilihisteroskopske operacije).  Endoskopske operacije su konforne za pacijente , oporavak je značajno kraći   a većina operacija može da se završi na ovaj način.    

Naravno postoje stanja gde ovaj vid operativnog lečenja nije moguće primeniti te se tada pristupa klasičnom operatiivnom lečenju

Iako su ginekološki pregledi i kontrole za većinu žena neprijatni, oni su neophodni deo pravilne brige o zdravlju. Ostaje na Vama da odlučite kada ćete svoje zdravlje da stavite na prvo mesto. Jer zapamtite, svaka bolest je izlečiva ukoliko se na vreme otkrije!
Želite da zakažete posetu ginekologu?


Zakažite pregled


Podeli tekst:

Dr Biljana Živaljević je specijalista ginekologije i akušerstva sa dugogodišnjim iskustvom.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde