Vaginalna kandidijaza | Inovacije u lečenju

Vaginalna kandidijaza je čest zdravstveni problem koji pogađa veliki broj žena, (dok) utiče na kvalitet svakodnevnog života, a karakteriše se i recidivantnim infekcijama (infekcijama koje se ponavljaju). Iako vaginalna kandidijaza nije životno ugrožavajuća, njen česti povratak i uticaj na svakodnevno funkcionisanje čine je značajnim zdravstvenim problemom dama.

Statistički podaci ukazuju da pored bakterijske vaginoze, vaginalna kandidijaza predstavlja najčešću vaginalnu infekciju. Čak 3 od 4 žene će minimum jednom u životu oboleti od vaginalne kandidijaze, dok će se kod polovine ove neprijatne tegobe javiti više od jednog puta. Tendencija u lečenju nekomplikovane kandidijaze je jednokratna, lokalna primena antimikotika.  Osim terapije, važno je istaći i uticaj životnih navika na pojavu i povratak ove infekcije.

Ova tema postaje sve aktuelnija i u medicinskoj zajednici, ističući važnost edukacije o pravilnom lečenju i preventivnim merama kako bi se poboljšao kvalitet života žena koje se suočavaju sa kandidiom. Upravo iz ovog razloga razgovarali smo sa prim. dr Biljanom Živaljević, specijalistom ginekologije i akušerstva.

Zašto dolazi do pojave vaginalne kandidijaze?

Najčešći razlozi koji dovode do narušavanja vaginalne flore su:

Vaginalna kandidijaza se ispoljava kroz neprijatne simptome

„Osim gustog beličastog sekreta koji nema miris, pacijentkinje se često javljaju zbog pojave svraba, osećaja peckanja i crvenila. To je ono prvo što pacijentkinju dovede kod ginekologa da potraži pomoć. Vaginalna kandidijaza je uporna i ne samo što može da se pojavi sekrecija koja smeta ženi, već može da se pojavi i iritacija u vulvarnom predelu, vaginalnom predelu, koja je vrlo neprijatna i prosto onemogućava normalno svakodnevno funkcionisanje žene“, ističe dr Živaljević uz napomenu da bi najbolje bilo javiti se ginekologu odmah po pojavi ovakvih simptoma, s obzirom da isti mogu ukazivati na različite uzroke koje treba identifikovati.

Koliko često vaginalna kandidijaza dovede ženu ginekologu?

Na pitanje koliko je vaginalna kandidijaza česta pojava, dr Biljana Živaljević odgovara: „Vaginalna kandidijaza je veoma česta, naročito u letnjim mesecima zato što se zna da kandida voli slatko, toplo i vlažno. Visoke temperature, znojenje, vlažna sredina i naravno velika upotreba slatkiša pogoduju nastanku vaginalne kandidijaze. Na osnovu kliničkog iskustva žene često imaju više od jedne epizode infekcije tokom života dok prema podacima iz literature 5-10% žena ima hroničnu, odnosno rekurentnu vaginalnu infekciju kandidom.

Kod muškaraca je nešto drugačija situacija, kako navodi dr Živaljević. Muškarci mogu imati neprijatnosti, naročito nakon seksualnog odnosa ukoliko partnerka ima vaginalnu kandidijazu. Na njihovom polnom organu može da se pojavi crvenilo, peckanje itd. Zanimljivo je da je u muškoj populaciji lečenje jednostavnije, zato što je i higijena kod muškaraca drugačija. Lečenje se svodi na primenu lokalnih krema, dok simptomi nestaju za 2-3 dana. Bez obzira na napisano, naša sagovornica ističe važnost istovremenog lečenja oba partnera ili apstinenciju dok se vaginalna kandidijaza ne izleči.

Pregled za dijagnostikovanje infekcije kandidom

Kako bi se dijagnostikovala infekcija vagine kandidom obavezno je uzimanje vaginalnog brisa. Međutim, iskusni ginekolog će često samo na osnovu pregleda proceniti da li se radi o vaginalnoj kandidijazi ili eventualno mešovitoj infekciji. Nekada pacijentkinje imaju veliku sekreciju pa je potrebno da se ona fizički ukloni na pregledu. Ono što je najvažnije jeste klinički pregled, uzimanje vaginalnog brisa i naravno ordinirati terapiju za prvu pomoć dok rezultati vaginalnog brisa ne budu gotovi.

Lečenje vaginalne kandide

Kako dr Biljana Živaljević navodi, postoji nekoliko mogućnosti za lečenje vaginalne kandidijaze: „Prvi izbor u lečenju nekomplikovane kandidijaze treba da bude lokalna terapija i prednost treba dati derivatima imidazola vodeći računa o komfornosti primene kako bi se pacijentkinje pridržavale propisane terapije.”

U preko 85% slučajeva uzročnik infekcije je gljivica Candida albicans koja je inače u organizmu prisutna kao deo fiziološke flore (u vagini, ustima, digestivnom traktu i na koži), tako da je najčešće u pitanju autoinfekcija u uslovima kada se naruši normalna vaginalna flora pa gljivice počnu intenzivno da se razmnožavaju.

„Najnovija istraživanja ukazuju na porast broja infekcija uzrokovanih non-albicans sojevima za koje je karakteristično da su i do deset puta manje osetljive na standardnu terapiju. Ista istraživanja pokazala su i porast rezistencije C. albicans na standardne preparate koji su dugo u upotrebi, što sve dovodi do ponovljene infekcije. Dobar lek na našem tržištu je, recimo, Gynofort, odnosno butokonazol, spada u novije lokalne antimikotike na koji pojedine vrste kandide nisu razvile rezistenciju. Kada kažem da je to dobar lek, pre svega mislim na to što se koristi u jednoj dozi, jednoj aplikaciji leka i ono najvažnije oslobađa žene od neprijatnih simptoma već u prvih 24 sata”, objašnjava naša sagovornica. Ona takođe dodaje da Gynofort ne curi, što je bitno za pacijentkinje jer mogu da ga primene u bilo koje doba dana ili noći i postepeno se oslobađa tokom 4 dana. Ukoliko pacijentkinja ima česte recidive infekcije, u dogovoru sa svojim lekarom može ponoviti terapiju za 5 dana, ukoliko tegobe ne prestanu.

Preporuka je da se nakon ovakve terapije nastavi sa probiotskim vaginaletama, kako bi se napravila dobra vaginalna flora i da do takve infekcije više ne bi dolazilo. Dr Živaljević navodi da ukoliko se radi o dugotrajnoj infekciji koja se iznova vraća, treba pribeći sistemskoj primeni antimikotika, uz primenu probiotika per os. Probiotici imaju koristan efekat ne samo u slučaju borbe protiv uporne kandide, već i na zdravstveno stanje celog organizma, zaključila je dr Živaljević.

Prva pomoć je u redu, ali pregled kod ginekologa je obavezan!

Na pitanje zašto je važno da ginekolog leči vaginalnu kandidijazu, dr Živaljević odgovara: „Važno je da žene dođu kod ginekologa na vreme, jer se one često leče same kod kuće tako što se ispiraju sodom bikarbonom, kamilicom i slično ali to nije dovoljno za lečenje ove infekcije. Bitno je da odaberemo pravi lek i napravimo dobar mikrobiom vaginalne flore, da ne dozvolimo da se vaginalna infekcija, odnosno kandidijaza, vraća, kao ni bilo koja druga infekcija u vaginalnoj regiji. Najbolje je javiti se ginekologu nakon pojave prvih simptoma.

Preporuke dr Biljane Živaljević za prevenciju nastanka vaginalne kandidijaze

  • Higijenske mere - izbegavati upotrebu parfemisanih proizvoda u predelu intimne regije, duže nošenje vlažnih kupaćih kostima jer vlažna sredina pogoduje rastu i razmnožavanju gljivica, ukoliko žene koriste tampone, na svaka 2-3 sata obavezno je da se promeni tampon, jer dugo stajanje tampona može pogodovati vaginalnim infekcijama, koristiti uloške koji imaju samo pamučni sloj.
  • Kod neproverenih, nesigurnih ili nebezbednih seksualnih odnosa uvek koristiti prezervativ, kao dobar vid zaštite.
  • Izbegavanje slatkiša.
  • Kada počnu prvi simptomi vaginalne infekcije, pre svega kod žena koje imaju ponovljene infekcije, preporuka je da žena uradi vaginalno ispiranje antiseptičnim rastvorom pre primene terapije.

Podeli tekst:

Dr Biljana Živaljević je specijalista ginekologije i akušerstva sa dugogodišnjim iskustvom.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. sakica 10.05.2024

    Kandida me unistava, cim imam odnose desi mi se infekcija.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde