Uticaj antibiotika na intimno područja žene

Zimsko doba pogoduje nastanku akutnih zapaljenskih bolesti respiratornog sistema - od obične prehlade, do upale pluća. Ova oboljenja mogu prouzrokovati brojni mikroorganizmi a, najčešće, bakterije i virusi. Odrastao čovek oboli u proseku tri do pet puta godišnje. Mlađe žene, moguće zbog bliskog kontakta sa decom koja su vrlo podložna ovim infekcijama, mogu oboleti od akutnih respiratornih infekcija i veći broj puta godišnje.

Upotreba antibiotika je najčešće vezana upravo za terapiju akutne respiratorne infekcije. Antibiotska terapija, ukoliko je propisana od lekara, nužna je i korisna. No, ponekad može dovesti i do neželjenih efekata, naročito ako ju je potrebno ponavljati često.

Jedna od mogućih popratnih pojava lečenja antibiotikom, vezana je uz genitalni trakt žene. U vagini se nalaze zaštitni mikroorganizmi, većinom laktobacili. Njih nazivamo vaginalnom mikroflorom. Antibiotik, osim što uništava uzročnika bolesti, deluje i na zaštitne mikroorganizme.

Vaginalna flora je prirodna odbrana žene od genitalnih infekcija, a gubitak zaštitnih mikroorganizama u vagini otvara put razvoju istih. Mnoge žene tokom antibiotske terapije imaju pojačan vaginalni sekret, često neugodnog mirisa, peckanje ili svrab u genitalnoj regiji. Navedeni simptomi predstavljaju znake gljivične ili bakterijske upale vagine, koju treba lečiti pod nadzorom ginekologa.

Ma koliko pazili na sebe, nećemo se moći uvek zaštititi od bakterijske upale respiratornog sistema, a time ni zaobići lečenje  antibiotikom. Međutim, mogućnost razvoja upale urogenitalno sistema, posebno vagine tokom antibiotske terapije, umanjuju probiotici.

Važno je pravilno odabrati probiotik, najbolje uz savet lekara ili farmaceuta. Takav probiotik treba početi piti čim započne lečenje antibiotikom i nastaviti s uzimanjem još nekoliko nedelja po završenoj terapiji, kako bi se stabilizovala vaginalna flora.

Preporučuje se da se uzimanje tih probiotika nastavi još četiri nedelje nakon završetka antibiotske terapije. Probiotici su „dobre“ bakterije koje će nadomestiti izgubljene zaštitne mikroorganizme u vagini, omogućiti obnavljanje vaginalne flore, a time i smanjiti mogućnost razvoja genitalne infekcije.

Genitalne infekcije danas su jedan od najčešćih razloga poseta ginekološkoj ordinaciji, sklone su ponavljanju i, neretko, povezane s nizom komplikacija. Radi toga ih je važno lečiti, ali je i od izuzetnog značaja misliti preventivno i pokušati sprečiti njihov razvoj.


 


Podeli tekst:

Dr Biljana Živaljević je specijalista ginekologije i akušerstva sa dugogodišnjim iskustvom.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Sandra 27.09.2009

    Da li sme da pije probiotike zena koja zbog mastitisa pije antibiotike, a doji bebu?


  2. Tina 05.05.2009

    Odličan članak. Mislim da bi lekari trebali kao standarnu praksu da uvedu i obaveštavanje svih svojih pacijenata, da nakon duže upotrebe antibiotika obavezno uzimaju probiotske preparate.


  3. Milica, Beograd 26.02.2009

    Sad sam na sajtu videla postavljen video snimak o upotrebi probiotika za zastitu vaginalne flore, pa preporucujem da ga pogledate. Nalazi se u tekstu o zastiti vag.flore, i rec je o Laktogyn-u. Ja sam ga licno koristila na preporuku mog ginekologa i zadovoljna sam. Pozdrav


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde