Disfunkcionalno krvarenje iz materice

Disfunkcionalno krvarenje iz materice je obično bezbolno. Najčešće se javlja kod devojčica koje su tek počele da dobijaju mesečne cikluse, kod žena koje se približavaju menopauzi, ili kao posledica stresa i bolesti.

U najvećem broju slučajeva sluznica materice je izuzetno zadebljala, s obzirom da jajnici ne stvaraju hormone na uobičajeni način.

Kada disfunkcionalno krvarenje nije povezano sa starosnim dobom niti stresom, tada njegov uzrok može biti policistična bolest jajnika. Vrlo retko uzrok disfunkcionalnog krvarenja su tumor jajnika koji stvara estrogene ili nenormalni metabolizam estrogena do koga je dovela bolest jetre.

Šta je disfunkcionalno krvarenje?

Disfunkcionalno krvarenje je vaginalno krvarenje koje se javlja u nepravilnim intervalima i nepredvidivo je po intenzitetu i trajanju

Ukoliko imate ovakva krvarenja, javite se svom ginekologu

Lekar od pacijentkinje pažljivo uzima podatke o prethodnim ciklusima i sprovodi ginekološki pregled, da bi se uverio da je krvarenje iz materice, a ne iz mokraćne bešike, vagine ili iz grlića. Ginekolog će takođe pokušati da isključi postojanje vanmaterične trudnoće ili ranog spontanog pobačaja.  

Koliko je ozbiljno disfunkcionalno krvarenje?

Ako se krvarenje nastavlja, a nije povezano sa nedavnom menarhom (prvom menstruacijom) ili nastupajućom menopauzom (poslednjom menstruacijom u životu), mora se sprovesti tretman. Disfunkcionalno krvarenje se obično može kontrolisati medikamentima. Ako lekovi nemaju za rezultat prestanak krvarenja, tada se sprovodi eksplorativna kiretaža (ljuštenje sluznice materice). Žene sa hroničnim krvarenjima su uglavnom infertilne. 

Kako se lečiti?

Medikamentima. Ako je krvarenje umerenog intenziteta ginekolog savetuje uzimanje oralnih kontraceptiva koji sadrže relativno visoke doze estrogena. Kod težih slučajeva neophodno je bolničko lečenje, mirovanje i primena estrogena i progesterona u obliku injekcija.

Posle toga, obično se ordiniraju preparati gvožđa zbog nastale sekundarne anemije, a oralni kontraceptivi se uzimaju narednih nekoliko meseci radi sprečavanja ponovnog nastanka intenzivnog materičnog krvarenja.  

Ako se hormonskim preparatima krvarenje ne zaustavi, tada ginekolog vrši biopsiju endometrijuma ili eksplorativnu kiretažu, radi utvrđivanja egzaktnog uzroka krvarenja. Zapravo, eksplorativna kiretaža ponekada u potpunosti otkloni problem.

Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Danica stankovic 18.05.2023

  Krvarim vec 5 meseci crveno pa tamnonbraon se pojavi.Ne znam.sta je bas se plasim .Oseca se miris odvratan.Da Li mozete da mi objasnite sta je ovo.Unapred Hvala.


 2. Gordana Slavnic 09.04.2023

  Imala sam lup operaciu u decembru i.od tad sralno mi sukvica se javlja .nezna sta je u.pitanju .znac vec 3 mjeseca stalno mi se pojavljuje ta sukrvica.moze li.mi neko objaniti sta je u pitanju .Ima 38g


 3. Jovana 05.12.2022

  Dobro vece. Porodila sam se prije tri ipo mjeseca cetvrtak trudnoca. Dobila sam posle dva mjeseca. Trajalo mi je pet dana, i posle cetri dana sam pocela da krvarim ali sve ono rozkasto, i boli me stomak bas na lijevu stranu. Odnos nisam imala od sestog mjeseca trudnoce.zabrinuta sam bas


 4. Svetlana 51 09.05.2022

  Imam 51 godinu....16.4 dobijam cillus n normalan koji se zavrsava 23.4...medjutim posle dva Dana dobijam krvarenje I to krvarenje traje of 25+evo vec 9.5 sto znaci 15 Dana..bila kod Dr .dobila neke tablete Cyclo Progynova medjutim nm poboljsanja.molim neki savert vec mi je previse.


 5. Mina 16.04.2022

  Imam 365 dana u godini krvarenje i non stop nosim uloske. Od 7.10.2021 naglo je krenula krv da sam bila sva u njoj. Nosim pelene i sve sam po kuci upropastila. Nov krevet. Sve. Kao da mi ceo organizam izlazi. Ludim. Ne mogu da zivim. Pre toga sam bila na navodno detaljnom ginekoloskom pregledu koji je boleo. Rekla je da imam cvorove na materici od mioma, spomenula drsko krstenicu. Inace mi stalnonesto curelo. Tecnost. Rekla je da ne vidi nista. I posle ovo. Nemam decu. Uzimam 2x1 Primolut nor i to ne vredi. Samo odjednom kao da dobijem unutrasnji udar iznutra i to krene kao da slavinu pustite najjace. Nikada nigde nisam cula za to. Ne mogu da spavam. Da funkcionisem. Sva sam malaksala. Uplasena. Nigde ne mogu da odem. Sta se to desava? Sta da radim. Molim Vas pomozite. Hocu da zivim. U Čačku sam


 6. Ivona 04.04.2022

  Imala sam redovnu menstuaciju od 5 dana posle 6 dana ponovo se pojavila menstuacija koja je trajala isto oko 4 5 dana, uz to vreme sam non sto ima prolil i grčeve u stomaku, krvarenje ima samo samo kada idem u wc i različite su boje od tamno braon do crvene, na ulošci samo po neka tackica, proliv nikako ne prestaje kao ni grčevi , lekovi ne pomažu, uzimala sam , loperamid, lineks, probiotik. Molim pomoć , toliko sam uplašena da mislim da imam neko teško oboljenje, strah me je od lekara. Unapred zahvalna.


 7. Nafija 29.10.2021

  Krvarnje moreli da se zatavi kako


 8. Marija 23.03.2021

  Imam 51 g.krvarim vec dva meseca obilno. Zakazana mi je intervencija 31.3. cekam rezultat papa 29.3. Nije mi jasno zasto mi ovo krvarenje dr nije zaustavio ili mi rekao sta da pijem za imunitet. Bas se lose osecam.


 9. Zivka Gajic 09.03.2021

  Meni neprestano krvari vec godinu i po dana. Isla sam kod doktora i radila 5x papa test i 1 test sam radila, ali su nalazi isli za BG i 1 sam radila kiretazu i svi nalazi su pokazali da je sve uredu. Medjutim, krvarenje se i dalje nastavilo. Mozete li mi dati neki savjet ili da me uputite kome doktoru bi bilo najbolje da se obratim. Hvala!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde