Disfunkcionalno krvarenje iz materice


Disfunkcionalno krvarenje iz materice je obično bezbolno. Najčešće se javlja kod devojčica koje su tek počele da dobijaju mesečne cikluse, kod žena koje se približavaju menopauzi, ili kao posledica stresa i bolesti.

U najvećem broju slučajeva sluznica materice je izuzetno zadebljala, s obzirom da jajnici ne stvaraju hormone na uobičajeni način.

Kada disfunkcionalno krvarenje nije povezano sa starosnim dobom niti stresom, tada njegov uzrok može biti policistična bolest jajnika. Vrlo retko uzrok disfunkcionalnog krvarenja su tumor jajnika koji stvara estrogene ili nenormalni metabolizam estrogena do koga je dovela bolest jetre.

Šta je disfunkcionalno krvarenje?

Disfunkcionalno krvarenje je vaginalno krvarenje koje se javlja u nepravilnim intervalima i nepredvidivo je po intenzitetu i trajanju

Ukoliko imate ovakva krvarenja, javite se svom ginekologu

Lekar od pacijentkinje pažljivo uzima podatke o prethodnim ciklusima i sprovodi ginekološki pregled, da bi se uverio da je krvarenje iz materice, a ne iz mokraćne bešike, vagine ili iz grlića. Ginekolog će takođe pokušati da isključi postojanje vanmaterične trudnoće ili ranog spontanog pobačaja.  

Koliko je ozbiljno disfunkcionalno krvarenje?

Ako se krvarenje nastavlja, a nije povezano sa nedavnom menarhom (prvom menstruacijom) ili nastupajućom menopauzom (poslednjom menstruacijom u životu), mora se sprovesti tretman. Disfunkcionalno krvarenje se obično može kontrolisati medikamentima. Ako lekovi nemaju za rezultat prestanak krvarenja, tada se sprovodi eksplorativna kiretaža (ljuštenje sluznice materice). Žene sa hroničnim krvarenjima su uglavnom infertilne. 

Kako se lečiti?

Medikamentima. Ako je krvarenje umerenog intenziteta ginekolog savetuje uzimanje oralnih kontraceptiva koji sadrže relativno visoke doze estrogena. Kod težih slučajeva neophodno je bolničko lečenje, mirovanje i primena estrogena i progesterona u obliku injekcija.

Posle toga, obično se ordiniraju preparati gvožđa zbog nastale sekundarne anemije, a oralni kontraceptivi se uzimaju narednih nekoliko meseci radi sprečavanja ponovnog nastanka intenzivnog materičnog krvarenja.  

Ako se hormonskim preparatima krvarenje ne zaustavi, tada ginekolog vrši biopsiju endometrijuma ili eksplorativnu kiretažu, radi utvrđivanja egzaktnog uzroka krvarenja. Zapravo, eksplorativna kiretaža ponekada u potpunosti otkloni problem.


Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Marija 23.03.2021

    Imam 51 g.krvarim vec dva meseca obilno. Zakazana mi je intervencija 31.3. cekam rezultat papa 29.3. Nije mi jasno zasto mi ovo krvarenje dr nije zaustavio ili mi rekao sta da pijem za imunitet. Bas se lose osecam.


  2. Zivka Gajic 09.03.2021

    Meni neprestano krvari vec godinu i po dana. Isla sam kod doktora i radila 5x papa test i 1 test sam radila, ali su nalazi isli za BG i 1 sam radila kiretazu i svi nalazi su pokazali da je sve uredu. Medjutim, krvarenje se i dalje nastavilo. Mozete li mi dati neki savjet ili da me uputite kome doktoru bi bilo najbolje da se obratim. Hvala!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde