Bolna menstruacija

Bolna menstruacija se naziva dismenoreja (dysmenorrhoea). Reč je izvedena iz grčkih reči: dys znači teška, men označava mesec, a rhoea tok, isticanje.

Bolovi u prva 2 dana ciklusa su normalni

 
 • Bol u donjem delu stomaka koji se javlja tokom menstrualnog krvarenja i širi se prema krstima, butinama i prema kukovima.
 • Muka, povraćanje, proliv ili bolovi u celom telu samo tokom menstrualnog krvarenja.

Sasvim je normalno da prva dva dana menstruacije žena ima bolove u vidu grčeva malog intenziteta u donjem delu trbuha. Skoro polovina žena ima ovakve simptome. Međutim, kod 10% žena bolovi su tako jaki da se svakodnevni poslovi ne mogu obavljati bez uzimanja lekova.

 

Primarna dismenoreja označava da bolna menstruacija nije simptom nekog ginekološkog obolenja, već da je prouzrokovana medovoljno razvijenom ili nepravilno položenom matericom, ili izuzetno visokim nivoom prostaglandina, supstanci koje dovode do grčenja (kontrakcija) materice.

 

Koji su znaci sekundarne dismenoreje i šta je to zapravo?

 

Sekundarnom dismenorejom naziva se bolna menstruacija u čijoj osnovi je ginekološko obolenje.

 

O sekundarnoj dismenoreji se verovatno radi:

 
 • ako bolovi traju duže od tri dana,
 • ako su bolovi između menstruacija praćeni krvarenjem ili čak bez menstrualne krvi,
 • ako bolovi nastaju nekoliko dana pre započinjanja menstruacije,
 • ako su bolovi praćeni obilnim isticanjem krvi u mlazu, ili pak vrlo oskudnim krvarenjem u obliku mrlja.
Uzroci sekundarne dismenoreje mogu biti:
 • miomi (benigni tumori materičnog mišića),
 • adenomioza (sluznica materice smeštena unutar materičnog mišića),
 • bolesti koje se prenose polnim putem,
 • endometrioza (sluznica materice lokalizovana van materice - u jajovodima, jajnicima, maloj karlici, na crevima, u vagini, itd),
 • zapalenja organa male karlice,
 • cista ili tumor jajnika.
 

 

Dijagnoza

Lekar najpre mora isključiti postojanje uzroka sekundarne dismenoreje. U tom cilju vrši se ginekološki pregled, pregled krvi i mokraće. Ponekada je za postavljanje dijagnoze neophodan i ultrazvučni pregled, kao i laparoskopija (operacija tokom koje ginekolog instrumentom uvedenim u trbuh žene gleda njene unutrašnje genitalne organe).
 

Koliko je dismenoreja ozbiljan problem?

 

Primarna dismenoreja je bolna, ali nije opasna. Češća je tokom adolescencije, a isčezava sredinom treće decenije života ili posle porođaja. Sekundarna dismenoreja je vrlo ozbiljan problem, ali sva obolenja koja do nje dovode mogu se lečiti.

 

 

Otklanjanje uzroka, vodi do izlečenja

Primarna dismenoreja leči se analgeticima. Obično se ordiniraju nesteroidni antiinflamatorni preparati, ali oni su efikasni kod samo 80% žena. Oralni kontraceptivi i aspirin pokazali su se takođe efikasnim. Sekundarna dismenoreja isčezava otklanjanjem uzroka njenog nastanka.

Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 12

 1. Marija 28.04.2023

  Postovani, Usred problema sa hormonima nadbubrezne zlezde,imam neredovne cikluse,sad Sam posle 3 meseca dobila ,obilno krvarenje I bol vec peti dan,da li je alarmantno?


 2. Marija 11.03.2023

  Imam bolne menstruacije i mnogo ugrušaka krvi izlazi kroz matericu veličine oraha u ljuski,Imam dve miome da li je to zbog toga imam 52 godine trenurno i sada imam.ciklus pijem.brufen ništa ne pomaže kada prolazi kroz matericu aogroman ugrušak krvi kao da hoću da se porosim bolovi su užasni i boli me krste i obe karlice i tako od 3-5 danaàa


 3. Dijana 29.01.2023

  Od prve menstruacije do današnjeg dana imam u 90% slučajeva jake bolove, mučninu, groznicu, nesvesticu, dijareju... U početku mi je pomagao Nimulid i Rapten K, ali vremenom je dejstvo bilo manje, zato sada koristim samo Rapten Duo, ali nikako na prazan stomak, jer tada izaziva povraćanje i bol u želudcu. I ležanje na levu stranu sa skupljenim nogama u 90°. Primarna dismenoreja.


 4. Branka 22.05.2022

  Imam jake bolove prva dva dana menstrualnog ciklusa,grceve znojenje prejake bolove..Pijem kafetin menstrual ali dejstvo brzo prodje..Nisam radjala..Takodje mi je ne redovan ciklus..


 5. Mima 04.11.2021

  Recite mi u ciklusu sam,juce na poslu sam osetila toliko jak bol u stomaku i jajnicima da sam kolabirala.Da li mogu u ciklusu da se javi toliko jaki bolovo i zbog cega?


 6. Katarina 01.09.2021

  Pomozite molim vas, koji su najbolji lekovi za devojcice od 13 godina?


 7. Maja 23.05.2011

  Imam jako bolne menstruacije, ponekad i povraćam zbog toga, ne mogu da hodam, noću ne spavam od bolova. Pijem kafetin menstrual, ali ni to mi toliko ne pomaže. Moram stalno da budem na lekovima, 5 tableta na dan, sad ne znam koji je uzrok tome. Jedni doktori mi kažu da nemam ciste, dok drugi kažu da ima nekoliko, kome da verujem?


 8. Biljana 29.11.2010

  Meni lekovi baš pomažu, kafetin menstrual takođe, možda bi trebalo da posetiš lekara. Moja drugarica isto nije mogla da smiri bol, pa joj je lekar prepisao posebnu terapiju.


 9. gaga 28.11.2010

  Marija cijeli zivot se borim sa bolnim menustruacijama, ali definitivno su najbolji lijekovi antireumatici kao voltaren, ketonal, brufen i sl. Čim osjetiš, popij lijek, savjet mi je dao jedan doktor iz Slovenije.


 10. Suncica 26.11.2010

  Meni je baš kafetin menstrual pomogao. Probala sam ostale lekove protiv bolova i ovaj je najbolji. Deluje posle deset minuta, a prođe i glava ukoliko te je bolela.


 11. Suncica 24.11.2010

  Meni je kafetin menstrual baš pomaže, posle 15 min deluje jer i ja imam bolne menstruacije, ranije sam koristila brufen, ali nije delovao. Tačnije, deluje posle pola sata do sat. Iskreno u takvim bolovima mi ne prija baš da čekam. Definitivno mislim da je kafetin najbolji.


 12. Marija 22.03.2010

  Imam 18 god i imam mnogu bolna menstruacija prvite 2 dena i koristam karfetin menstrual ama ne mi pomaga ima li nekoj drug lek protiv bolki pozdrav


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde