Zelena kafa za mršavljenje


U Srbiju je stigla "detoks" kafa o čijim svojstvima stručnjaci malo znaju, a potrošači je kupuju čak i kada nema deklaraciju, jer veruju da skida kilograme kao na reklami. Dijetetski dodatak ishrani stigao je na listu najtraženijih proizvoda širom zemlje.

Potrošač za dvonedeljni tretman ili 14 kesica kafe koja se pije samo jednom dnevno ne žale ni do 50 evra koliko proizvod košta u skupljim apotekama. Mnogi kupci su u neznanju papreno platili plagijate, jer su špekulanti sa sivog tržišta u zelenoj kafi već prepoznali brzu zaradu.

Niko ne zna tačan sastav ove kafe

Na Farmaceutskom fakultetu nisu mogli da objasne o kakvom napitku je reč. Jedino su rekli da pretpostavljaju da je u pitanju nefermentisana kafa sa više polifenola (sastojak svake kafe) koji usporava nastanak slobodnih radikala u organizmu.

Slično kaži i nutricionisti. Malo ko zna kakvog je tačno sastava zelena "detoks" kafa i priznaju da su za nju uglavnom čuli od prijatelja koji su je pili da bi smršali. Efekti su bili različiti, nekome je pomogla, nekome ne. Jasno je da nije reč o magičnom preparatu za mršavljenje.

"Niko od onih koji su ga pili nije smršao samo od takvog napitka već je, kao i kod svake dijete , bilo neophodno promeniti i režim ishrane", kaže Ana Todorović, nutricionista beogradskog Doma zdravlja Savski venac.

Ona dodaje da je ova kafa liči na zeleni čaj. Ukoliko je tako, onda ova kafa ima niz sastojaka koji omogućavaju da se štetne materije, poput nagomilanih sadržaja u debelom crevu izbace iz organizma.

Tehnolozi ističu da je kofein u sirovoj kafi stabilna komponenta koja na prirodan način stimuliše organizam, ubrzava cirkulaciju i metabolizam, pa u tom smislu može da utiče na izbacivanje tečnosti iz tela i smanjenje kilograma.

Ipak, taj efekat ne može čudesno da topi masne naslage, kako mnogi očekuju, ukoliko se nastavi sa nezdravom ishranom i zanemare fizičke aktivnosti.
Zelena "detoks" kafa, kao i svaki drugi proizvod koji je Agencija za lekove kategorisala kao nelek, odnosno dijetetski suplement mora da sadrži kompletnu deklaraciju: taksativno naveden sastav proizvoda, dejstvo, način upotrebe i čuvanja proizvoda. Poseban akcenat mora da bude na neženjenim dejstvima jer konzumiranje zelene kafe može negativno uticati na korisnike koji imaju problema sa hipertenzijom, dijabetesom, kao i na trudnice, dojilje i decu, mlađu od 16 godina.

Obaveza proizvođača je da istakne i nutritivnu i energetsku, ali i informacije o proizvođaču i rok upotrebe.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Branimir 29.03.2011

  Ja sam koristio zelenu kafu i smršao sam oko 8 kg, i prezadovoljn sam


 2. Smilja 27.02.2010

  Svaki dan se reklamira zelena kafa kao klinički ispitana. To potvrdjuje i slika pevačice Valentine, garantuju da je uspešan napitak za mršavljenje. Da li je to tačno, jer, na osnovu vašeg teksta, izgleda da se ne zna o kakvom se napitku radi? Zašto onda nije zabranjena njena prodaja?


 3. Igor 10.02.2010

  Dali može da se koristi ukoliko imamo manje od 18 godina?


 4. Mirjana Mirković 05.10.2009

  Članak je jako lepo napisan, samo nigde ne mogu da pročitam gde taj proizvod može da se kupi ili poruči, a da naravno bude original!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde