Laser uspešno otklanja fleke od sunca


Posle leta i svakodnevnog izlaganja suncu mnogima su ostali ne baš lepe fleke na koži.

Ako su oni braon boje, raspoređeni u sitnim tačkicama po rukama i ramenima, ili u tamnim većim površinama na licu i dekolteu, to su sunčane fleke. Slične su staračkim pegicana, i pošto su tamnije od kože, teško ih je prekriti puderom ili korektorom.

"Sunčane fleke su pojačana pigmentacija na telu koje nastaju nakon izlaganja suncu", kaže za "Novosti" dermatolog Jelena Šarenac. Obično se javljaju kod odraslih osoba koje vole sunčanje, pa se kod njih godinama taloži pigment koji se aktivira nakon letovanja.

Najpodložniji flekama su ljudi sa svetlijim tenom, koji imaju malo pigmenta i i inače brzo izgore na suncu. Sunčane pege se ponekad teško razlikuju od mladeža, pa ukoliko su se pojavile slične promene na koži, obavezno je obratiti se lekaru, koji će uraditi dermoskopiju i utvrditi kakva je promena u pitanju.

"Sunčane pege nisu opasne i više su estetski problem. U velikom broju slučajeva one nestaju, blede, u jesen i zimu. Ali, ukoliko se to ne desi, mogu se ukloniti laserom", objašnjava dr Šarenac.

U zavisnosti od dela kože na kome se nalaze fleke postoje tri tipa lasera. Aleksandrijski uklanja pigment sa površinskog dela kože, kada pigmentacija nije jaka. Pulsni laser koristi se za vrat i dekolte, i kada ima i drugih sitnih promena na koži poput kapilara, a flakserni laser se koristi za lice, za potpuni piling lica, čime se istovremeno skidaju fleke i izjednačava pigmentacija.

Laseri deluju tako što svetlosni snop određene talasne dužine usmeravaju samo na deo kože koji je pigmentisan, a ne i na okolni deo kože. Takođe, deluje samo na površinski sloj, gde se u stvari i nalazi pigment, tako da nema bojazni o eventualnom prodiranju dublje u kožu. Svetlost se vezuje u pigmentu i tako pigment "izgori".

Sagovornica "Novosti" objašnjava da nakon prvog tretmana tretirani deo najpre malo potamni, a nakon dva do tri dana polako se razgrađuje i bledi. U nekim slučajevima potreban je samo jedan tretman i njegovi efekti se vide posle nekoliko dana. Uglavnom je potrebno tri do pet tretmana. Međutim, ako ste jednom uklonili fleke, ne znači da se neće pojaviti opet.

"Oni koji su skloni pojavi sunčanih pega ukoliko se opet budu sunčali bez odgovarajuće zaštitne kreme, rizikuju ponovno javljanje fleka", upozorava dr Šarenac.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Anita Tomin 13.08.2012

    Poštovanje, imam pitanje za vas u vezi starosti tih fleka. Ja ih imam već tri godine, da li je moguće ukloniti ih i na koji način? Imam 35 godina, prilično osetljivu kožu i setlu. Koristim Eucerin i ništa drugo trenutno. Pa vas molim ako ima neko rešenje da mi pomognete. Hvala unapred.


  2. sara 26.04.2011

    Koliko kosta uklanjanje suncanic pega?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde