Teretane su skupe, vežbajte kod kuće


Opravdanje da se ne vežba jer kućni budžet ne može da podnese trošak mesečne članarine, lako se može oboriti. Protivargument je više nego jednostavan – vežbanje u kući. Niko ne osporava činjenicu da je fizička aktivnost važna, samo mnogi ne umeju baš najbolje da se organizuju. Nudimo vam optimalno rešenje.

Oprema za mini-kutak u kojem će se za pola ili čitav sat telo najpre zagrejati, a kasnije i dobro oznojiti, nije nedostupna niti veoma skupa.

Za manje od 2.000 dinara, u specijalizovanim prodavnicama, mogu se kupiti tegovi za vežbanje, lopta za pilates i strunjača.

Ko ne želi profesionalnu opremu može da se snađe. Predmeti iz kuće mogu da budu priručna sredstva. Na primer, umesto tegića za može se podizati plastična flaša od 1,5 litra napunjena peskom.
Za vežbe na parteru poslužiće staro ćebe, a umesto stepera obična drvena ili plastična stoličica. Pri tome trebalo bi biti pažljiv i proveriti da li će ona izdržati teret vežbača.

Ukoliko u prostoriji nema velikog ogledala, najjednostavnije je postaviti mini-ogledalo da bi mogao da se kontroliše položaj tela zbog pravilnog izvođenja vežbi.

Nije sramota ni zamoliti ukućane da nadgledaju trening pa čak i pomognu pri nekim vežbama, kada je potrebna asistencija, na primer kod fiksiranja nogu prilikom izvođenja vežbi za jačanje trbušnih mišića.

Preporuka je da prostorija ne bude zagušljiva i da se obavezno provetri pre i posle treninga.

Mnogi ističu da je prednost vežbanja kod kuće ta da se mogu odmah istuširati i presvući i da se ne gubi vreme na odlazak i povratak iz teretane. Stidljiviji ne moraju da strahuju od pogleda drugih vežbača.

Loša strana je to što se posle svakog vežbanja prostorija mora urediti, i bez obzira na to koliko je mala, naći prostor za odlaganje opreme.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde