Preterana higijena izaziva alergije

Alergije i netolerancija na hranu sve su rašireniji poremećaji, posebno u bogatijim zemljama. Njihova se incidencija sa deset posto od '50-ih godina prošlog veka do danas, povećala na 30 posto. Kako se čini, krivac za to je i preterana higijena.

Prema koordinatoru Odeljenja pedijatrije u bolnici Bambino Gesu u Rimu, Albertu Ugaziju, prvi uzrok povećanja alergija u poslednjih nekoliko decenija "leži u smanjivanju ambijentalnih mikroba. To znači da su prostori u kojima živimo često aseptični i zato čovek ima manje prilike da se sa bakterijama sretne.

A one, precizira Ugazio, imaju važnu funkciju u inhibiranju alergijskih reakcija. Primećeno je značajno povećanje alergija u bogatim zemljama, dok su one, na primer u Africi, zanemarljiv problem upravo zbog veće izloženosti mikrobima".

Faktori poput zagađenja mogu pogoršati alergijsku situaciju, ali oni nisu primarni uzrok. Upravo zato što prirodan kontakt sa mikrobima i bakterijama služi kao način osnaživanja imunološkog sistema dece, potvrdio je Ugazio, preterana je higijena loša.

Naš sistem imunološke memorije beleži bakterije sa kojima smo bili u kontaktu, pa tako sprečava ponovno inficiranje. Zato nije dobro preterivati ni sa higijenom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde