Čaj, a ne kafa

Kad bismo pili čaja koliko i kafe, rizik za demenciju smanjio bi se i do 60 posto, a najbolje je piti crne čajeve. Flavonoidi, polifenoli i tanini, pa čak i fluor, odnose pobedu nad kofeinom.

Samo dve šoljice crnog čaja dnevno smanjilo bi rizik od demencije do 55%, pokazalo je istraživanje sa Univerziteta u Singapuru.

Čaj, posebno crni, zahvaljujući bogatstvu blagotvornih sastojaka puno je zahvalnije osveženje od kafe koja je do sada na račun kofeina smatrana prijateljem koncentracije i kognitivnih potencijala uopšte.

Studija je obuhvatila 2500 pojedinaca u starosti od 55 godina naviše i vodila se evidencija o njihovim navikama ispijanja čaja. Svako se potom podvrgavao testiranju kognitivnih funkcija. Eksperiment je ponovljen dve godine kasnije pa je otkriveno da su ljubitelji crnog čaja pokazali najmanji pad u kognitivnim sposobnostima, što je jedan od prvih znakova demencije. Oni koji su pili šest do deset šoljica na dan poboljšali su šanse za do 63% u odnosu na one koji uopšte nemaju te navike.

Kafoljupci, nisu imali slične rezultate.

Rezultati su objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition.

Naučnici još nisu sasvim sigurni šta u čaju štiti mozak, ali je odavno poznato da antioksidansi flavonoidi, kojima je bogat, štite ćelije od propadanja. Testiranja na životinjskim subjektima pokazala su da kroz čaj flavonoidi sprečavaju razvoj kancerogenih oboljenja kože, pluća, usne šupljine, želuca, jetre i prostate, kao i da štite od srčanog i moždanog udara. Još jedan zanimljiv sastojak je fluor iz čaja koji može blagotvorno delovati na zube.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Don 19.07.2009

    I meni bi neke informacije bile veoma dragocene. Obožavam čaj, crni više nego zeleni, i istina je da prija. Volim i njegov ukus i miris, sve. Ali prošle zime sam ga pio svakodnevno, nekih 5 šolja, sa po jednom kašičicom na dve šolje listića. I tako mesecima. I javili su mi se vrlo neobični simptomi, naime utrnula mu je leva ruka, tačnije mali i domali prst, deš šake i ruke u nastavku malog prsta do lakta. To je bilo hronično. Nisam ni pomislio da može biti od zelenog čaja. A onda sam jednom proguglao i pronašao da sadrži fluor, koji se takođe od strane nekih izvora smatra otrovnim, naročito za nerve. Prestao sam tada da pijem zeleni (crni) čaj, i posle mesec/dva stanje mi se popravilo, sada, više meseci nakon prestanka konzumacije čaja, jedva da još osećam pomenutu utrnulost. Inače to stanje intenzivnije utrnulosti trajalo je više od pola godine. Sad, ja ne znam šta mi je činiti. Volim čaj, i puno sam čitao o njemu kao jednom od najjačih antioksidanata, a opet... I taj fluor. Voleo bih kad bih mogao da znam šta je istina, i postoji li ili ne rizik od intoksikacije čajem, kao i da li je istina ovo sa fluorom...


  2. pedja 31.03.2009

    Verujte istina je. Ja već duže vreme osećam glavobolju posle kafe, malaksalost i zamor. To postaje neizdrživo tako da ću možda sasvim da je se odreknem. Čaj je kineska mudrost stara koliko i čovek. Zadovoljstvo pijenja čaja je manje, ali možda mi to ne umemo kao kinezi? Glasam za čaj. Ko pobedi sebe pobedice svet!


  3. Verica 20.02.2009

    Dobro, jesu pozitivna dejstva cajeva poznata i proverena, ali kako da prestanem da pijem kafu, kad je u Srbiji kafa nacionalni simbol, pogotovo turska?! Nesto mi je "ne pije vodu" teorija da ce ljudi kod nas da smanje unos kafe, zato sto je caj zdraviji...Mozda gresim, volela bih da cujem tudja misljenja, ali....ja ne mislim da je to moguce.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde