Briga o otpadu - konačno i kod nas

Pakovanja u kojima se gotovi svi proizvodi plasiraju na tržište u jednom trenutku postaju – ambalažni otpad. Sve te kutije, kartoni, papir, plastične kese i flaše, staklo, konzerve, limenke postaju pretnja za ekološku ravnotežu i ljudsko zdravlje.

Sekopak – Društvo za postupanje sa ambalažnim otpadom formirano je radi uspostavljanja praktičnog sistema za sortiranje ambalažnog otpada, kako bi se njegov uticaj na prirodnu sredinu i zdravlje ljudi sveo na minimum. U Društvu su se okupili vodeći prozvođači na našem tržištu – Knjaz Miloš, Tetra Pak, Ball&Packaging, Coca Cola HBC, Fresh&Co, A&P(Pepsi), Carlsberg, Apatinska pivara i drugi. Sekopak ima za cilj snažno lobiranje za novi zakon koji će tretirati ovaj problem i omogući uspostavljanje sistema za selektivno sortiranje otpada, za sve vrste ambalaža.

Pri tome, treba izbeći skupe i parcijalne pokušaje, i insistirati na nadogradnji postojećih komunalnih sistema na teritoriji Republike.

Zašto se ovim problemom nismo pozabavili ranije?

Najčešće se navode dva razloga. Moštvo problema s kojima se Srbija suočavala su u velikoj meri ograničavali manevarski prostor za delanje u tom pravcu i to jeste donekle opravdan razlog. S druge strane, navodno nedovoljna ekološka svest stanovništva nije valjan izgovor, jer građani Srbije imaju veću svest o reciklaži nego što se smatra. Primer dobre prakse su, recimo, građani Čačka i Gornjeg Milanovca, koji već neko vreme razvrstavaju otpad i u tome učestvuje skoro celokupno stanovništvo na pokrivenoj teritoriji.

Zakonskim i sveobuhvatnim pristupom ovoj temi, Srbija će dobiti šansu da ponovo bude čisto, time i zdravo mesto za život.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde