Nedostaje vam sumpor?

Sumpor blagotvorno deluje u slučaju infekcije bronhija, hroničnog laringitisa i rinitisa. To je takođe moćno sredstvo protiv alergije. Pošto univerzalno deluje, on se efikasno bori protiv astme i nekih kožnih osipa. Njegova antioksidantna svojstva pomažu u borbi protiv starenja mozga i degenerativnih bolesti. On štiti zglobove od artroze podstičući obnavljanje hrskavice zglobova. Učestvuje u eliminaciji toksina i snabdevanju mozga kiseonikom, podstiče funkcije jetre i žuči, kao i varenje uopšte.

Konačno, sumpor je oligoelement veoma važan za lepotu, naročito za kosu: atom sumpora omogućava stvaranje neophodnih veza između vlakana keratina, proteina iz strukture dlake. Sumpor daje dlaci elastičnost i mekoću. On takođe štiti kožu glave od gljivica.

Koje su posledice nedostatka sumpora?

Znaci nedostatka su masna i krta kosa, perut i opadanje. Sumpor ne postoji u čistom obliku, nalazi se u sastavu nekih aminokiselina, važnih zaliha proteina za naš organizam. Nedostatak zato dovodi i do smanjene otpornosti organizma na infekcije.

U slučaju bolova u leđima, sumpor pomaže: vraća elastičnost bolnim i ukočenim leđima. Isto tako, posle iščašenja, zapaljenja tetive ili uganuća, terapija sumporom, manganom i kobaltom podstiče obnavljanje povređenih ligamenata i tetiva. U slučaju reumatizma, neophodno je proveriti da li je unos sumpora dovoljan.

Česte migrene takođe mogu biti ublažene uz pomoć terapije sumporom i manganom.

Kako izbeći nedostatak?

Potrebe organizma za sumporom se kreću od 600 do 800 mg dnevno, što se može lako dostići raznovrsnom i uravnoteženom ishranom.

Ishrana mora biti bogata proteinima nosiocima sumpornih aminokiselina (riba, jaja, meso).

Mineral sumpora, sam po sebi, nalazi se u crnom i belom luku. Crna rotkva, koja se uostalom često koristi za drenažu jetre, takođe je dobar izvor sumpora. Jedite i kupus, praziluk, špargle i sušeno povrće.

Gde se nalazi?

Namirnice u kojima ima sumpora su: jaja, crni i beli luk, meso, mleko, sir, kupus, brokoli, praziluk, crna rotkva, repa, avokado, žitarice, zelena salata, maline, lešnik, badem, orah, mahunasto povrće, krompir.

Zapamtite!

Sumpor detoksikuje organizam. Kao oligoelement lepote, on jača kosu, nokte i kožu.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde