Čaj - otkrijte sve njegove čari i ukuse

Čula mirisa, dodira i ukusa su najpotrebnija pri degustaciji čaja. Čulo vida može pomoći, ali i zavarati. U ljudskoj svesti, napitak blede boje, kao što je slučaj sa belim čajem, obično je bezukusan. Netačno! Izuzetno je ukusan. Jednostavno, čaj je magični napitak.

Čulo mirisa: udišemo različite nijanse mirisa koji ispušta tečnost dobijena natapanjem listića čaja.
Čulo dodira: u ustima osećamo sastav čaja, njegovu temperaturu.

Čulo ukusa: razlikujemo tri ukusa - gorki, kiseli, slatki.

Kako izabrati čaj?

Postoje tri velike kategorije:

 • Zeleni čajevi, jednostavno ubrani i osušeni, koji nam dolaze iz Kine i Japana. Njihova boja je uvek bleda: između svetlozelene i žute.
 • Polufermentirani čajevi, njihovi su listovi delimično oksidirali, specijalitet su koji dolazi iz TajvanaiFudžijana u Kini.
 • Crni čajevi, čiji su listovi 100 odsto oksidirali na vazduhu, potiču iz Cejlona (Šri Lanke), IndijeiKine. Njihova boja je uvek tamna, bakarna.

U svakoj od ovih kategorija nalaze se čajevi drugačijeg ukusa koji se u prodaji nalaze pod različitim imenima: cvetni (jasmin, narcis, ruža…), biljni (suvo drvo, kora, trava…), morskialge, jod, riba…), voćni (kruška, breskva, suvo voće…), začinski (karanfilić, med, biber…). 

Sa kakvom vodom se pripremaju?

Koristite slabo mineralnu vodu jer minerali menjaju boju i ukus čaja. Ako koristite vodu sa česme, filtrirajte je kako biste neutralisali hlor i krečnjak.

Koliko dugo treba natapati listiće?

Boja čaja i jačina arome nisu povezane. Nema svrhe natapati duže zeleni čaj, ostaće bled. S druge strane, ukus će mu postati suviše gorak.

Zeleni čaj: od jednog minuta za japanski zeleni čaj, do pet minuta za kineski.

Polufermentirani čaj: od pet do sedam minuta.

Crni čaj: od tri do pet minuta.

Ovo vreme je proračunato za 20 dl vode zagrejane na temperaturi između 70 i 95stepeni.

Kakav filter treba koristiti?

Postoji nekoliko vrsta:

 • Papirni, idealni za prave ljubitelje čaja. Veliki su, tako da listovi mogu lako da udvostručesvojuveličinu i ispuste aromu u potpunosti. Takođe su praktični jer se posle upotrebe bacaju.
 • Tekstilna kesica, koja se posle svake upotrebe mora dobro isprati.
 • Posudice raznih oblika, koje su veoma rasprostranjene, ali ih istinski ljubitelji čaja baš i ne vole. Zbog njihove male veličine, listovi ne mogu potpuno da se otvore.

Nikada nemojte staviti više od dva prstohvata listića čaja, kako bi mogli što više da narastu.

Mali ili veliki čajnik?

Bolji je manji (za jednu ili dve šolje) jer će se u njemu bolje očuvati aroma i ukus čaja. Isperite ga pod jakim mlazom vode. Nikad nemojte koristiti deterdžent jer će čajnik primiti miris.

Sa mlekom ili bez njega?

Ako volite čaj sa mlekom, morate poštovati određena pravila:

 • Izaberite čaj u iskidanim listićima, poreklom iz Asama (pokrajine na severoistoku Indije) čijijeukus veoma jak.
 • Najpre u šolju sipajte mleko, a potom čaj. Na taj način, temperatura postepeno raste, asačuvanimlečni proteini umanjuju gorčinu čaja.

Da li čaj deluje stimulativno ili ne?

U osnovi, tein i kofein su jedan isti molekul. Razlikuje ih način delovanja na organizam. Molekulčaja (tein) duže deluje, što znači da on deluje stimulativno, ali ne uzbuđujuće. Ipak, akoviše voliteda pijete čaj bez teina, potopite listiće čaja na samo 30 sekundi. Zatim tu vodu bacite, jerse teinoslobađa uglavnom u prvim sekundama. Ponovo prelijte listove vodom i ostavite kolikojepotrebno. Znajte da čaj sa teinom, gubi i deo arome i ukusa.

Savet trudnicama

Čaj sprečava dobru apsorpciju gvožđa. Pijte najviše dva litra dnevno, i to barem pola sata pre ili posle obroka.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

 1. Bojan 19.06.2013

  Da li zeleni čaj gubi dejstvo ako se hladan zasladi vestačkim zasladjivačima? Ja sam dijebetičar, pa zato pitam.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde