10 bolesti koje možete izlečiti namirnicama

Sigruno je da postoji više od 10 bolesti koje možete da izlečite ili bar da zalečite namirnicama. Mi ćemo vam predstaviti one koje se najčešće javljaju na našem podneblju a pozitivno reaguju na namirnice koje se svakodnevno mogu pronaći u svakoj prosečnoj kuhinji.

Prehlada

Lek: Supa

Supa zaista otklanja simptome prehlade i povoljno utiče na sve bolesti pluća. Dok srčete toplu supu, udišete paru koja pročišćava disajne puteve. Istraživači su naterali ljude sa prehladom da supu piju kroz slamku, i utvrdili da nije došlo od otpušavanja nosa u ovom slučaju.

Opstipacija

Lek: Seme lana

Iako nije tajna da ishrana bogata ugljenim hidratima i tečnostima sprečava pojavu zatvora, manje je poznato da seme lana ima najbrže dejstvo. Uzmite jednu ili dve kašičice semena sa dosta tečnosti ili izmešajte nekoliko samlevenih kašičica lana u kašu ili voćni jogurt. 

Zapaljenje uha

Lek: Beli luk

Beli luk je prirodni antibiotik koji sadrži alicin, jedinjenje koje uništava bakterije. Ovo je posebno dobra vest danas kada su bakterije postale rezistentne na veliki broj antibiotika koji se često prepisuju. Najbolje je da se koristi presan, jer toplota uništava njegovo dejstvo. Nezgodno je to što je potrebno da pojedete veću količinu kako bi bilo efekta, a efekti na okolinu su vam jasni! 

Nesanica

Lek: Sendvič sa ćuretinom

Hrana bogata triptofanom, kao što je ćuretina, izaziva pospanost. Ova amino-kiselina pomaže proizvodnju serotonina, a ima je I u mlečnim proizvodima, soji, lešnicima i kikirikiju. Da bi triptofan delovao potrebno je da ga unesete sa ugljenim-hidratima, jer ga upravo oni prenose do mozga gde se luči serotonin. Zato je sendvič sa ćuretinom tako efikasan, od njega nesanica prolazi.

Peckanje u ustima

Lek: Mleko

Sledeći put kada se oljutite hranom, popijte čašu hladnog mleka umesto vode. Kasein, protein koji se nalazi u mleku, deluje na kapsaicin koji hranu čini ljutom. 

Mučnina

Lek: Đumbir

Muka vam je? Srknite malo čaja od đumbira. Istraživanja su pokazala da đumbir u raznim oblicima (svež, sušen, u prahu) može suzbiti mučninu prouzrokovanu trudnoćom, vožnjom ili hemoterapijom. Za čaj prelijte četvrtinu kašičice svežeg izrendanog đumbira šoljom vrele vode.

PMS

Lek: Sir

I druga hrana bogata kalcijumom. Istraživanja su pokazala da žene koje imaju ishranu bogatu kalcijumom imaju manje simptoma povezanih sa PMS-om. Uzimajte četiri porcije mlečnih proizvoda tokom onih dana. Ukoliko ste osetljivi na mlečne proizvode, probajte sa nekim dodatkom kalcijuma u obliku tableta.  

Infekcija bešike

Lek: Sok od brusnica

Jedna i po šoljica ovog soka sprečiće Ešerihiju Koli, čest uzročnik infekcije, da se razmnožava.

Gljivična infekcija

Lek: Jogurt

Jogurt sadrži zdravu bakteriju Lactobacillus acidophilus, koja suzbija štetne bakterije I tako drži infekciju pod kontrolom. Žene vocni-jogurtkoje su svakodnevno pile po čašu jogurta smanjile su pojavu gljivičnih infekcija za čak 75%.  

 

Visoka temperatura

Lek: Voćni jogurt

Vašem organizmu je potrebna dodatna energija kada se sprema za borbu protiv infekcije.

Kada vam poraste temperatura, metabolizam se ubrzava za 7 %. Jedite lako svarljivu hranu koja daje energiju, kao što su voćni jogurt, prirodni sokovi i supe.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Milovan 13.08.2014

    Tako je Vasilije! Ja bih dodao još da se efikasno smanjuje, pa čak i nestaje znojenje nogu i hladnoća tabana, ako se noge peru vodom u kojoj je neko vreme bila potopljena slama, po mogućstvu slama od jecma ili ovsa. Noge ne brisati posle pranja a prati ih malo duze u takvoj vodi. Kad se osusi voda obuti vunene carape na bosu nogu.


  2. Vasilije 05.06.2009

    Samo mali komentar u vezi sa prehladom. I kod najvećih zapušenja nosa pomaže sledeće. Potopite noge u toplu vodu i držite ih 10-15 minuta. Obrišite i obucite bele vunene (one prave seljačke) čarape. Verujte, u roku od 10 minuta nos će vam se otpušiti, i moći ćete normalno da dišete. Prehlada će ostati ali i ona će brže nestati ako ne skidate čarape. Samo na bosu nogu.


  3. Milica 04.04.2009

    Ovo je zaista koristan i pametan članak.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde