Novi soj virusa korona

Klinička slika izazvana najnovijim sojem virusa korona je u većini slučajeva blaga, kako kod dece, tako i kod odraslih. Svetska zdravstvena organizacija je izdala saopštenje da najnoviji soj ne predstavlja veliku opasnost jer za sada nema dokaza o tome da ovaj najnoviji soj izaziva teže oblike bolesti.

Simptomi su slični kao simptomima korone na koje smo već navikli: povišena temperatura, bol u grlu, izrazita malaksalost, suv kašalj, curenje iz nosa, kao i gubitak čula mirisa i ukusa.

Klinička prognoza pacijentima koji spadaju u ugrožene grupe

U svakoj bolesti postoje rizične grupe, pa tako i u ovom, novom soju virusa korona. Ugrožene grupe su stariji ljudi, deca i ljudi sa udruženim bolestima. Kod njih se mogu javiti teža ispoljavanja bolesti iz dva razloga:

1. zbog nezrelosti imuniteta,

2. zbog narušenog imuniteta.

Zaštita od novog soja korone u vreme kada izolacija nije obavezna

Mere zaštite zaraznih bolesti su univerzalne, a u njih spadaju:

  • kućna izolacija - ako je potrebno,
  • izbegavanje okupljanja većeg broja ljudi,
  • često pranje ruku,
  • nošenje maske.

Još jedan oblik zaštite svog okruženja od novog soja korone jeste testiranje. Testiranje je moguće obaviti u svakoj registrovanoj laboratoriji, a postoji i mogućnost kupovine brzog testa u apotekama.

Početak školske godine i korona

Ukoliko se  pojave znaci respiratorne infekcije, svakako je potrebno da se takav učenik pošalje  u kućnu izolaciju i da se javi svom pedijatru. U školama se preporučuje nošenje maski, često pranje ruku, ali i ono što se često zaboravlja - provetravanje učionica. Važno je naučiti decu kako da pripreme svoj radni prostor u skladu sa merama zaštite od zaraznih bolesti.

Najvažnije je preventivno raditi na podizanju imuniteta pojedianca.

Samostalno ojačavanje imunog sistema

Potrebno je da se pridržavamo izbalansirane ishrane sa dovoljnim unosom proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala. Međutim, ovo ne može biti dovoljno ako nemamo kvalitetan san i odmor, kao i boravak u prirodi i redovnu fizičku aktivnost.

Vakcinacija

Vakcinacijom se u telo ubacuju delovi virusa - bilo živi ili mrtvi, koji imitiraju bolest i njihovim prisustvom se produkuju zaštitna antitela. Vakcinu treba aplikovati na vreme jer je za produkciju zaštitnog titra antitela potrebno da prođe određeni vremenski period - najčešće tri nedelje. Ukoliko se neko razboli unutar tri nedelje, a primio je vakcinu, vakcina i u tom slučaju može ublažiti kliničku sliku.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi virusa korona.

Podeli tekst:

Dr Saša Božović je specijalista infektologije u Beogradu. Bavi se dijagnostikom i lečenjem svih stanja izazvanih infektivnim uzročnicima.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde