Testovi na korona virus - PCR, antitela, privatne laboratorije

Testovi na korona virus tema su popularna koliko i sam virus. Njihovo poreklo i cena, preciznost i poverenje građana u njihove rezultate navode nas da se zapitamo kako ćemo, ako nam se simptomi COVID-19 infekcije pojave, reagovati i opredeliti se za dalju dijagnostiku. 

U vreme pisanje ovog teksta, testovi na korona virus se sprovode isključivo u laboratorijama državnog zdravstva, a na testiranje se dolazi po uputu lekara državnog zdravstva na osnovu simptoma i drugih indikacija, ili dobrovoljno o sopstvenom trošku pacijenta.

U junu 2020. godine nastala je ideja da čitaocima Stetoskopa ponudimo informacije na temu testova na COVID-19, a tu pre svega mislimo na PCR testove. 8023 poziva pacijenata na brojeve telefona Stetoskop Booking servisa za zakazivanje pregleda, od marta do jula, ticala su se testiranja na korona virus. I dalje su aktivni svi brojevi državnih institucija na koje upućujemo pacijente, a vama predlažemo da ih pronađete u jednoj od naših starijih objava na ovu temu

Sa Markom Brkljačem, diplomiranim molekularnim biologom i fiziologom, koji je deo tima stručnjaka u Aqualab laboratorijama, pričali smo na temu testova i pitali smo ga sve ono što su nas pitali pacijenti koji su se javljali. U moru informacija koje možemo da pronađemo, zanimalo nas je kakvi to sve testovi na korona virus postoje, a Marko nam kaže:

Postoje dve vrste testova koji se koriste kako bi se utvrdilo prisustvo korona virusa. To su molekularno genetički i serološki testovi. Molekularno genetički testovi su PCR testovi i oni se koriste u cilju trenutnog detektovanja virusa u organizmu. Serološki testovi detektuju dve klase antitela (IgM i IgG) i koriste se za utvrđivanje da li je osoba bila inficirana korona virusom.

PCR testom ćemo utvrditi da li smo ili nismo trenutno inficirani korona virusom pod uslovom da je bris uzet pravilno i u pravo vreme.

Kako naš sagovornik kaže, za PCR test se uzima nazofaringealni bris, tj. bris sluznice ždrela i to je u potpunosti bezbolna metoda, dok se za serološke testove uzima krv pa samim tim ova metoda donekle za neke osobe može biti bolna i nepijatna.

PCR testovi
PCR test radi se uzimanjem brisa iz nosa i sluznice ždrela.

PCR testovi daju informaciju da li je osoba pozitivna i negativna na korona virus u trenutku uzorkovanja

PCR (engl. Polymerase Chain Reaction) ili lančana reakcija polimeraze je metoda koja se koristi u molekularnoj genetici u cilju umnožavanja i detektovanja prisustva određenih gena koje želimo da analiziramo. To je stručno objašnjenje ove metode, a ne koristi se samo za detektovanje prisustva korona virusa, već i drugih gena.

Poverenje u testove

Ne postoji test koji je 100% pouzdan i gotovo kod svakog testiranja ima prostora, doduše minimalnog da rezultati ne budu ispravni. Na temu ispravnosti rezultata PCR testova na prisutnost korona virusa vodilo se bezbroj polemika, a s obziorm da je i virus i njegovo ponašanje novo i nepoznato prethodni period je bio period učenja i, verujemo, nenamernih grešaka. Marko nam govori o ispravnosti PCR testova na prisustvo Korona virusa iz svog iskustva, kao i da li je potrebno da se takav test ponovi bez obzira na rezultate:

Testovi su veoma precizni ali se može desiti da se korona virus ne detektuje, a prisutan je u organizmu. Zato je bitno da se uzorak uzme pravilno i u pravo vreme. Na pitanje da li je potrebno da se PCR test ponovi mogu vam reći da se u praksi PCR testovi ponavljaju posle određenog vremenskog perioda u cilju potvrde da virus nije prisutan u organizmu ili u cilju praćenja toka lečenja ukoliko je prvi test bio pozitivan.

Antitela - ima li garancije da se nećemo ponovo zaraziti?

Kao i posle svake infekcije u organizmu se stvaraju antitela koja nas štite u slučaju da se inficiramo sa istim patogenom, pa tako i kod korona virusa organizam stavara antitela. Međutim, kod određenog broja ljudi koji su prležali COVID-19 količina antitela u krvi pada. Pošto nema puno podataka sa sigurnošću se ne može reći koliko dugo će nas štititi antitela i da li se možemo ponovo inficirati.

Uz ovo, Marko dodaje da u terapijskom smislu, antitela imaju svoju primenu. Kada smo preležali infekciju, antitela koja su se stvorila mogu da se koriste kod pacijenata koji imaju težu kliničku sliku i čiji organizam nije u mogućnosti da brzo stvori dovoljnu količinu antitela. U ovom slučaju antitela su jedan od načina terapije.

Test na koronu

Testovi na COVID-19 u privatnim laboratorijama

Marko smatra da će testiranje na korona virus i u budućnosti biti organizovana na sličan način, ali sa uključivanjem privatnog sektora u dijagnostiku. Na pitanje da li su privatne laboratorije spremne za testiranje, Marko kaže:

Moje mišljenje je da su privatne laboratorije u potpunosti spremne za serološka testiranja (testiranje na antitela iz krvi pacijenta), dok za PCR testove u ovom trenutku nisam u potpunosti siguran zbog strogih laboratorijskih uslova prilikom izolacije virusne RNK.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 11

 1. Ranko 20.06.2021

  Šta je NAAT test,gdje ga mogu testirati(dobiti) - - potreban mi je za put u Ameriku. Hvala!


 2. Milena Zogović 13.06.2021

  Sta je NAAT test i da li ga rade private laboratorije? Potreban minje zbog puta u Americi.


 3. Danijela 16.08.2020

  Dali je normalno ISTIM stapicem uzeti oba brisa..?


 4. Marina 10.08.2020

  Da li kod vas moze da se uradi brzi test na koronu zbog putovanja


 5. Југослав 03.08.2020

  Радио сам тест из крви и на оба показатеља игг и игм био позитиван. После тога радио писиар тест - брис где сам негативан. Након 5 дана, поново у тесту из крви, показано ми је да сам позитиван по игг и игм !! Шта то значи? Иначе се добро осећам и немам никакве симптоме...


 6. nadica 31.07.2020

  da li radite PCR test?


 7. Ana 09.07.2020

  Da li se antitela stvaraju odmah po pojavi simptoma i da je to momenat kada se moze raditi test na antitela? Sve pohvale za tekst, od koristi je.


 8. Veljko Sašić 09.07.2020

  Svaka čast Stetoskop na sve boljim tekstovima.


 9. Nenad 08.07.2020

  Kada se očekuje da privatnici krenu sa testovima? Ovo sa državnim ambulantama (aka Kovid ambulante) ne funkcioniše.


 10. Ana Miljkovic 07.07.2020

  Marko, da li postoje vise pcr testova ili samo jedan i koje su razlike? Koje testove koristi Torlak, a koje bi, na primer, koristile privatne firme?


 11. Ana Jelić 07.07.2020

  Odličan tekst!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde