Starija žena prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u Srbiji

Starija žena (84) iz Beograda, je prvi zabeleženi slučaj groznice Zapadnog Nila, zarazne bolesti koju najviše prenose komarci, javlja Institut za javno zdravlje Srbije, dr Milan Jovanović Batut.

Prošle godine, prvi slučaj oboljevanja od groznice Zapadnog Nila je registrovan ranije, 1. jula, a ove godine četiri nedelje kasnije, 3. avgusta. U Srbiji je prvi put virus primećen 2012. godine, a u vremenskom periodu od prvog zabeleženog slučaja do 2018. godine, zabeleženo je blizu 1.000 slučajeva, u istom periodu 97 smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u vezu sa Groznicom Zapadnog Nila, prema podacima Batuta.

U zemljama Evropske unije pre dve nedelje pojavili su se prvi oboleli, a do 1. avgusta registrovano je 33 obolelih od groznice Zapadnog Nila - u Grčkoj 25, Rumuniji četiri, Mađarskoj dva i po jedan slučaj u Italiji i Francuskoj. 

Groznica Zapadnog Nila (GZN) je u Evropi prisutna jođ od 60-ih godina prošlog veka, a manje epidemije su zabeležene poslednjih 15 godina u nekoliko zemalja Južne Evrope. Ranije je važilo pravilo, da se groznica obično javlja u seoskim sredinama, ali, krajem prošlog veka počinje registrovanje epidemija i u gradovima.

Od 2010. godine se beleži porast obolelih, a virus se proširio na neke zemlje u kojima ga ranije nije bilo. krajem prošlog veka registrovano epidemijsko javljanje GZN u urbanim sredinama.

Šta je groznica Zapadnog Nila?

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje, koje najčešće prenose komarci. Rezervoar virusa su ptice, i on se održava između ptica i komaraca koji se hrane njihovom krvlju.

Najveći rizik za oboljevanje imaju stariji od 60 godina i oni sa drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima (SIDA, karcinomi, dijabetes).

Kod većine nema nikakvih simptoma, ili su blagi i liče na prehladu i prolazi brzo. U oko 20 odsto slučajeva, razvija se ozbiljno stanje, koje traje nedeljama ili mesecima. Ako se neleči, može doći do oštećenja mozga, a kada infekcija zahvati centralni nervni sistem, može doći do smrtnih slučajeva.

Groznica Zapadnog Nila --------------⇢

Kako se leči groznica Zapadnog Nila?

Nema specifične terapije za lečenje ove bolesti. Većina ozdravi bez terapije, a mogu se uzimati lekovi protiv bolova, temperature, mučnine... u zavisnosti od simptoma. Ako se stanje pogorša, i razvije ozbiljnija klinička slika, obavezno se javiti lekaru koji će odrediti dalje lečenje i da li je potrebna hospitalizacija.

Za Stetoskop.info Miloš Đošić


Podeli tekst:
Izvor: Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde