Vitamin A spasava život

Kada se rode, bebe imaju rezervu vitamina A koja je im je dovoljna za kratak period dok ne počnu da sisaju. Međutim, ukoliko je majka neuhranjena njeno mleko ne sadrži dovoljno vitamina A, pa se bebin organizam bori da preživi.

Veoma jednostavnom metodom, davanjem kapi vitamina A, može se smanjiti smrtnost u najranijem uzrastu, a naročito u zemljama u razvoju gde je nivo smrtnosti novorođenčadi posebno visok.

Najnovija studija američkih stručnjaka, pokazala je da, ukoliko se bebama odmah nakon rođenja da vitamin A, šanse za preživljavanje mogu se znatno povećati.

Istraživači Škole za javno zdravlje univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru ustanovili su da jedna jedina doza vitamina A može da poboljša šanse za preživljavanja beba. Autor studije Rolf Klem, istakao ja da je tokom istraživanja ustanovljeno da rizik od smrti tokom šest meseci može da se smanji za 15 odsto što bi, na primer, samo u Bangladešu značilo sprečenih oko 20 hiljada smrtnih slučajeva novorođenčadi godišnje. Prema procenama učesnika studije, ako bi vitamin A bio distribuiran na rođenju svim bebama u Južnoj Aziji, oko pola miliona beba moglo bi da preživi.

Studija Univerziteta Džons Hopkins potvrdila je dobrobit primene vitamina A u toku prvih sedam sati života i u toku su planovi da se vitamin A obezbedi za sve novorođene bebe u Nepalu i Bangladešu.

Uzimanje redovnih doza vitamina A nije u potpunosti izvodljivo, jer se većina beba u siromašnim zemljama rađa kod kuće, objasnio je doktor Klem.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde