Nizak nivo D vitamina može da šteti

Istraživanja pokazala da nizak nivo D vitamina dovodi do 26 odsto većeg rizika od smrti iz bilo kog uzroka. Čak oko 50 odsto američkih muškaraca i žena imaju D vitamina u krvi ispod optimalnog nivoa.

Optimalan nivo D vitamina u krvi je 30 nanograma po mililitru, međutim, oko 41 odsto muškaraca i 53 odsto žena u SAD imaju D vitamina u krvi ispod tog nivoa.

Nizak nivo D vitamina povećava rizik od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i nekih kancerogenih oboljenja, pokazala su ranija istraživanja, ali nije bilo sigurno da li manjak tog vitamina doslovno povećava rizik od smrtnog ishoda.

Kako bi to proverili, istraživači sa Univerziteta Džon Hopkinsa u Baltimoru su analizirali podatke od oko 13.000 učesnika zdravstvene studije koju su svojevremeno obavili američki Centri za prevenciju i kontrolu bolesti.

Hiljadama ispitanika je, između ostalog, u periodu od 1988. godine do 1994. godine redovno meren i nivo D vitamina u krvi, a praćeni su sve do 2000. godine.

Tokom skoro devet godina od početka studije, umrlo je 1.806 ispitanika, od čega njih 777 umrlo posledica od kardiovaskularnih bolesti.

Baltimorski stručnjaci su ustanovili da je kod ispitanika sa najnižim nivoom D vitamina u krvi, ispod 17,8 nanograma, stopa umiranja bila za 26 odsto veća nego kod onih sa najvišim sadržajem pomenutog vitamina u krvi, odnosno 32,1 nanogram.

Još neki od pokazatelja, koji potkrepljuju tezu o postojanju veze između sadržaja D vitamina u krvi i povećanog rizika od smrti, su srčani infarkti i drugi problemi sa srcem koji su češći zimi, kad je prirodno sadržaj D vitamina u krvi manji.

Osim toga, prognoza preživljavanja raka je bolja ukoliko je bolest dijagnozirana leti, kad je sadržaj D vitamina u krvi prirodno viši.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde