Impotencija kod muškaraca


Erektilna disfunkcija je nemogućnost da se ostvari i održi erekcija potrebna za zadovoljavajući polni odnos.

Sve više muškaraca se odlučuje da potraži pomoć za svoj problem i zahvaljujući usavršenim metodama lečenja, normalizuju svoj polni život, jer impotencija je izlečiva.

U poslednje vreme raste broj ljudi koji se leče od erektilne disfunkcije. Međutim, to ne znači da realno raste broj osoba sa impotencijom, već je odraz sve boljih rezultata u dijagnostikovanju i lečenju. Nisu samo muškarci pogođeni ovim problemom, često se javlja i impotencija kod žena.

Impotencija u brojkama

 • Kod muškaraca do 40 godina učestalost je 5%, a kod starijih od 65 godina 15% do 25%.
 • Svaki deseti muškarac u svetu ima problem s erekcijom.
 • Oko 40% muškaraca starijih od 40 godina kaže da barem povremeno ima problema s erekcijom ili njenim održavanjem.
 • Više od polovine muškaraca u dobu od 40 do 70 godina ima problema s potencijom, a isto ima i 70% onih starijih od 70 godina.
 • Problema s erekcijom ima i 50% do 60% muškaraca starijih od 60 koji imaju aterosklerozu, kao i 35% do 50% onih sa dijabetesom.

Fiziološki aspekti impotencije kod muškaraca

Uzroci impotencije fiziološkog tipa jesu vaskularni problemi tj. problemi sa krvnim sudovima.  Da bi muškarac bio u stanju da postigne i održi erekciju, neophodan je povećan priliv krvi u penis. Sužene arterije mogu otežati priliv krvi u penis što može dovesti do problema u postizanju erekcije.

Visok krvni pritisak, pušenje, dijabetes i visok holesterol su najčešći uzroci impotencije. Pored toga, hormonski poremećaji, problemi sa tiroidnom žlezdom takođe mogu doprineti nastanku problema. Mnogi muškarci koji konzumiraju steroide suočavaju se sa ovim problemom, jer dolazi do narušavanja prirodne hormonalne ravnoteže koja je nepohodna za normalno seksualno funkcionisanje.

Psihološki aspekti impotencije kod muškaraca

Jedan od najčešćih psiholoških faktora impotencije jesu određena očekivanja koja muškarac ima u vezi sa sopstvenim seksualnim performansama. Jednom kada se suoči sa ovim problemom on kroz određen iracionalan način razmišljanja sebe dovodi u stanje depresivnosti, osećaja neadekvatnosti i sumnje u sopstvenu muškost, što sve vodi daljem održavanju i produbljivanju ovog problema.

Impotencija kao seksualni problem u velikoj meri narušava sliku koju muškarac ima o sebi što ga čini podložnim da strahuje od budućih neuspeha u seksualnom funkcionisanju. Jednom kada se razvije osećanje anksioznosti javlja se i sklonost da se predviđaju budući neuspesi što vodi pojačavanju prvobitnog straha i ponovnim neuspesima u postizanju erekcije.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Bora 14.01.2021

  Imam 53g i desava mi se nemam nikakav osecaj za sex ne dize se sem kad uzmem neke preparate za sex volio bih da izlecim se da ne koristim nikakva sretstva dali postoji neki lek!


 2. Ivica 22.11.2014

  Imam 36 godina, imam problem sa održavanjem erekcije. Mnogo sam nervozan da li nervoza utiče na održavanje?


 3. misic dragan 08.10.2012

  Postojili neki preparat za lecenje ili poboljsanje stanja


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde