Problem sa erekcijom

Problem sa erekcijom je najčešći razlog zbog kojeg muškarci traže pomoć vezano za seksualnost.

Erektilne smetnje (erektilna disfunkcija) predstavljaju nemogućnost da se postigne ili održi erekcija do završetka seksualne aktivnosti.

Drugim rečima, muškarac ili uošte ne može postići erekciju i pored stimulacije ili postigne erekciju, ali u toku seksualnog odnosa (najčešće pri pokušaju penetracije) dolazi do gubitka erekcije ili do oslabljenja erekcije, te muškarac i dalje ima povećan penis, ali on nije dovoljno tvrd da bi mogao penetrirati u ženu i imati zadovoljavajući seksualni odnos.

Utvrđivanje problema

Jedna od važnih stvari na početku procene problema sa erekcijom jeste proceniti da li su smetnje prvenstveno organske ili psihološke prirode, jer to utiče i na dalji postupak lečenja. Uz nekoliko pitanja to je moguće sa dosta velikom sigurnošću proceniti. O psihološkim smetnjama govore: ranija dob početka, mogućnost postizanja i održavanja erekcije pri masturbaciji, postojanje jutarnjih erekcija, pojava problema samo sa nekim partnerkama. Sa druge strane, muškarac koji ne može postići erekciju pri masturbaciji, kod koga se ne događa jutarnja erekcija i koji sa svakom partnerkom doživljava probleme verovatno ima organski uzrokovan problem sa erekcijom.

Za postavljanje dijagnoze je potrebno da poremećaj traje duže od tri meseca. Pregled se započinje detaljnim razgovorom o muškarčevom polnom životu i problemom sa erekcijom. Neki muškarci smatraju da je to nepotrebno čeprkanje po njihovoj intimi, međutim, to je neophodno da bi se postavila dijagnoza i razlikovala psihogena od organske impotencije.

Kako rešiti problem sa erekcijom?

Nakon razgovora sledi fizički pregled polnih organa i digitorektalni pregled prostate. Vrše se i drugi pregledi, kao što su: merenje krvnog pritiska, određivanje nivoa šećera i masnoća u krvi, određivanje testosterona, eventualno prolaktina, hormona štitne i nadbubrežne žlezde. Za ispitivanje erektilne reakcije obično se preporučuje test sa Sildenafilom. Deset do petnaest minuta nakon injekcije, kod pacijenta sa normalnom cirkulacijom krvi u penisu, dolazi do erekcije. Tada se ispituje erektilna reakcija, zakrivljenost penisa i odgovor nakon erekcije. Faktori rizika za nastanak erektilnih smetnji kao što je impotencija slični su faktorima rizika za kardiovaskularne bolesti: povišen krvni pritisak, pušenje, dislipidemije (povišene masnoće u krvi) i drugi. Problem sa erekcijom je češći što je muškarac stariji. Od 40. do 70. godine života učestalost ove smetnje se učetvorostruči.

Međutim, treba naglasiti da seksualni odnos nije samo čita mehanika (erekcija penisa) i da u seksualnom odnosu postoji ispreplitanje fizičkih (funkcionisanje penisa), psiholoških (osećaj bliskosti prema osobi sa kojom imamo seksualni odnos, osjećaj požude i ljubavi) i kulturoloških faktora. Zato za zadovoljavajući seksualni odnos nije dovoljno da penis radi, već i da se muškarac oseća dobro u odnosu, da uživa u ugodi odnosa. Tome može doprineti i suzbijanje nekih predrasuda. Tako je jedna od čestih predrasuda u našem društvu da muškarac treba da dobije erekciju čim vidi zgodnu ženu i da mu erekcija bude čvrsta i stalna. Međutim, činjenica je da je nekim muškarcima potrebno više, a nekima manje telesne stimulacije tokom odnosa. Nivo erekcije tokom odnosa se može menjati, a privremeni gubitak čvrstoće erekcije ne znači da će doći do gubitka erekcije, već samo da je u tom trenutku stimulacija nešto manje ugodna ili uzbuđujuća.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Stevan 12.04.2021

    Problem!? Mastrubacija dobra, ali seks nekada nikako nece jednostavno da ostane u punoj snazi. A ponekad nnece uopste da se podigne.


  2. Milan 28.01.2021

    Hteo sam pitati mogu li kroz ovaj komentar da kazem svoj problem


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde