Impotencija - uzrociImpotencija može da bude izazvana psihičkim (psihogena) i fizičkim (organska) faktorima i što je najčešće, njihovim kombinovanim dejstvom. Ranije se smatralo da je uglavnom psihogena. Danas se ističe da je najčešće, u 70-80% slučajeva, posledica organskih promena.

Psihički uzroci impotencije

Kod mlađih se češće sreću psihički problemi, a kod starijih fizički (organski). Mnoga psihička i fizička stanja mogu da budu uzrok privremene erektilne disfunkcije i muškarci bi trebali da ih smatraju za normalnu pojavu. Ako se tako ne shvate mogu dovesti do straha, koji kasnije može ponovo da dovede do erektilne disfunkcije.

Organski uzroci impotencije

Organski poremećaji se dele na:
  • vaskularne
  • neurogene
  • endokrine
  • traumatske
  • jatrogene
Na nastanak impotencije mogu da utiču poremećaji u nervnim impulsima u mozgu, kičmenoj moždini i penisu, kao i promenjena reakcija na njih u mišićima, arterijama, venama i fibroznom tkivu penisa.

Hronične bolesti
kod kojih može da se javi impotencija su različite. Šećerna bolest (čak 35-50% muškaraca dijabetičara ima problema sa impotencijom) utiče tako što dolazi do brojnih promena na krvnim žilama i živcima u telu, pa tako i na arterijama i živcima koji dolaze u penis, zbog čega mogu nastupiti i erektilne smetnje. Ateroskleroza (čak do 70% obolelih), kardiovaskularne bolesti, povišen krvni pritisak, povišen holesterol, multipla skleroza, alkoholizam i bubrežne bolesti takođe utiču na nastajanje impotencije.

Hormonski poremećaji, posebno nizak nivo hormona testosterona, različita stanja koja dovode do poremećaja cirkulacije krvi, povrede mišića ili arterija pri operaciji u blizini penisa (operacija prostate i tumora testisa pre svega) se pored ostalih faktora sve češće navode.

Neki lekovi mogu da dovedu do impotencije: antihipertenzivi, posebno beta blokatori, neki antidepresivi, sedativi, lekovi za smanjenje apetita i cimetidin (lek protiv ulkusa). Pušenje, takođe, može biti uzrok, zbog njegovog uticaja na cirkulaciju krvi.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde