Značaj seksa kod starijih od 65 godina

Skorašnja studija u SAD pokazala je da seks nije svojstven samo mladima, već je ova aktivnost i te kako važna osobama trećeg doba. Istraživanje je pokazalo da 40% osoba starosne dobi između 65. i 80. godine jeste seksualno aktivno.

Istraživanje je zasnovano na online odgovorima oko 1000 učesnika starosne dobi od 65 do 80 godina i reprezentativni su na nacionalnom nivou. Studija je sprovedena u saradnji između Univerziteta u Mičigenu i AARP ( Američko udruženje penzionera). 

Rezultati studije pokazuju da 84% muškaraca i 69% žena ove starosne grupe smatraju da je seks važan za odnos u bilo kom dobu života. Više od pola muškaraca i manje od trećine žena prijavljuje da je seksualno aktivno.

12% žena je izjavilo da ima veliko interesovanje za sex. Ovo isto reklo je preko 50% anketiranih muškaraca.

Ukoliko pogledamo starosnu strukturu unutar ove grupe, kao seksualno aktivno izjasnilo se nešto manje od četvrtine onih između 76 i 80 godina, dok je u grupi između 65 i 70 godina taj odgovor dalo čak 46% ispitanika.

Iako je seks neminovno važan ispitanicima, samo 17% njih reklo je da o ovoj temi razgovara sa svojim lekarom u prethodne dve godine. '' Razgovor na temu seksa se jednostavno ne dešava. Verovatno je to zato što ne postoji problem, alo je verovatnije da zdravstveni radnicičekaju da pacijent sam inicira razgovor'' , kaže Dr Erika Solvej sa Univerziteta u Mičigenu, koja je bila uključena u studiju.

Značaj razgovora na ovu temu je bitan prvenstveno iz raazloga prevencije polno prenosivih bolesti

Od značaja je i podatak da je 18% muškaraca i 3% ispitanih žena prijavilo korišćenje lekova i ostalih suplemenata za poboljšanje seksualne funkcije. Interakcija ovih lekova sa drugim lekovima mora biti propraćena savetima lekara.

Takođe, ne treba zanemariti benefite upražnjavanja seksa kod prevencije kardiovaskularnih bolesti kod žena. Ovo ne važi i za muškarce.

Zaključak je da je seksualno zdravlje starih podjednako važno kao i bilo koje druge starosne grupe. Razgovor na ovu temu i bacanje svetla na potrebu starih da budu seksualno aktivni može biti višestruko važna za zdravlje pojedinca. 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. galeb 09.08.2023

    Pa imam 73 godine imam povremeno seksualnu želju ali moja supruga, stara 71 godinu, ne želi i ne interesuje je, volimo se ali kod sexa ide teško već nekoliko godina onanišem.


  2. Sinan abaz 23.08.2021

    Ja imam 53godin.rado bih podrzao sex plus 60 pa ako ima takve gospodje neka me konteltiraku na fb


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde