Problem sa ejakulacijom


Orgazam kod muškarca praćen je izlučivanjem semene tečnosti. Mnogi muškarci ne mogu zamisliti kako je, ako nemaju ejakulaciju.

Gotovo svaka kultura ovoj je telesnoj tečnosti pripisivala posebno značenje, a shodno tome, gubitak ejakulacije smatrao se slabošću. Takođe, mnogi muškarci se suočavaju sa problemom sa prerane ejakulacije.

Postoji više vrsta problema sa ejakulacijom na koje treba obratiti pažnju. U najčešće probleme sa ejakulacijom spadaju:
 • Prerana ejakulacija
 • Anejakuklacija – nemogućnost izlučivanja semene tečnosti
 • Retrogradna ejakulacija

Prerana ejakulacija

Od 25% do 35% muškaraca između 18 i 59 godina nakon različitih pretraga ima problema s preranom ejakulacijom. To se ne meri samo vremenom ejakulacije, već uključuje i druge faktore kao što su: smanjeni nadzor nad ejakulacijom, smanjeno zadovoljstvo partnera sa spolnim odnosom, stres i nezadovoljstvo pacijenta ili partnera zbog te činjenice.

U objašnjenju uzroka nastanka ovog problema veliki značaj pridaje se prvom seksualnom iskustvu kada se čin završava preranom ejakulacijom. Što se prvih iskustava tiče, posebno kod mlađih muškaraca, prerana ejakulacija nije retka. To se dešava ili zbog preteranog uzbuđenja ili zbog nesigurnosti mladića da će zadovoljiti svoju partnerku. Savet stručnjaka je da se, iako je to za mladića neugodno, o ovome otvoreno razgovara i da mu je potrebno mnogo podrške i tolerancije. Ovaj problem bi sa godinama trebalo da prestane, a ukoliko ne, neophodna je pomoć stručnjaka.

Anejakulacija

Anejakulacija znači nemogućnost izlučivanja spermatozoida. Može biti uzrokovana psihičkim ili fizičkim teškoćama. U većini slučajeva anejakulacija ne znači odsustvo orgazma. Psihološka anejakulacija može biti povremena ili potpuna. Povremeno znači da muškarac ejakulira u nekim situacijama, a u drugima ne. To ne zavisi samo od situacije, nego i od osobe s kojom je muškarac u seksualnom odnosu. Situacijska psihološka anejakulacija može se pokazati i prilikom samozadovoljavanja - muškarac ejakulira kada se samozadovoljava, a ne kada ima polne odnose. Stres može značajno uticati na povremenu anejakulaciju. Fizička anejakulacija može biti posledica neuroloških oštećenja. Važan uzročnik je i šećerna bolest.

Retrogradna ejakulacija

Muškarci postanu svesni problema tek kada njihov orgazam nije popraćen izlučivanjem tečnosti. Retrogradna ejakulacija znači samo izostanak sperme, ne i orgazma. Orgazam muškarca još uvek se oseti s jednakim intenzitetom kao i pre.Više je uzroka koji vode do toga. To mogu biti lekovi ili operativni zahvati na predelu polnih organa ili abdomena. Retrogradna ejakulacija može uzrokovati i neke bolesti. Među njima je i šećerna bolest.

Postoje takođe i oni koji se pokušavaju da nauče kako da retrogradno ejakuliraju. Tu tehniku neki koriste za sprečavanje začeća, dok je drugi koriste za produženje seksualnog odnosa. Predeo između anusa i testisa vrlo je osetljiv. Tom tehnikom možete oštetiti žilice i vrhove živaca koji okružuju taj predeo, a bitni su za postizanje seksualnog zadovoljstva. Neprestano pritiskanje može dovesti do impotencije, s čime su se nehotice suočili neki profesionalni biciklisti.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Zoran 17.01.2021

  Pre godinu dana operisao sam obostranu kilu na preponama. Od tada ima problem anejakulacijom. Prilikom odnosa ne mogu da izbacim spermu. Međutim prilikom masturbacija mogu bez problema. Šećer mi je normalan. Potencija dobra. Imao sam odnos sa nekoliko žena i isto je.


 2. Zoran 16.01.2021

  Imam problem već godinu dana, od kako sam operisao obostranu kilu, sa anejakulacijom! Za vreme odnosa ne mogu da doživim orgazam, kada masturbiram mogu, bez problema. Ne pijem nikakve lekove!


 3. Cobra 10.12.2020

  Posle velikog hiruskog zahvata na abdomenu, javila mi Anekulacija i traje vec dva meseca,molim nekog doktora da mi se javi


 4. Živan 19.11.2020

  Da li lek Tamsulosin i proscar utiču ejakulaciju lečim se već dve i po godine od hiperplazije prostate.


 5. dragan 09.11.2020

  Hvala na pojašnjenju. Pitanje za vas - da li lek Tamsol 0,4 utiče na ejakulaciju?


 6. Marko 15.11.2012

  Kom strucnjaku se obratiti za problem prerane ejakulacije? Molim za pomoc. . Hvala. .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde