Prerana ejakulacija

Ukoliko bismo zastupali mišljenje da seksualno ponašanje ima samo biološki značaj, da je oplodnja žene jedini cilj seksualnog odnosa, problem prerane ejakulacije ne bi postojao. Međutim, seksualnost pored biološke ima i psihološku važnost, pa se prerana ejakulacija obično doživljava kao problem, kao što se i tretira u psihijatriji i psihologiji.

Vrhunac zadovoljstva posle pola ili posle dva minuta?

Česta dilema muškaraca je: "da li je normalno dostići vrhunac zadovoljstva posle pola ili posle dva minuta, ili je možda ispravno suzdržavati se deset minuta ili pola sata, ili... možda još duže? Rešite ovaj test.

Sve seksualne dileme i problemi su, po pravilu, opterećujući i dovode do nezadovoljstva samim sobom i do komplikovanja odnosa sa partnerom. Veoma često neznanje rađa problem, pa se sasvim normalne navike i pojave tumače kao nenormalne ili se, s druge strane, odstupanja od normale ignorišu. Poznavanje sopstvene seksualnosti značajno je za normalan i zdrav seksualni život, pa ćemo i mi ovom prilikom pokušati da vam približimo i opišemo jedan od mogućih problema seksualnosti muškaraca, a problem se zove prerana ejakulacija.

Uzroci koji dovode do nastanka prerane ejakulacije

U samom određenju prerane ejakulacije ima različitih mišljenja. Jedni autori smatraju da muškarac koji u pedeset procenata svih odnosa ne uspeva da partnerku dovede do orgazma, pati od ove seksualne smetnje. Po drugima, prerana ejakulacija određuje se prema vremenskom kriterijumu: muškarac koji ejakulira u okviru dva minuta, bez obzira na stanje žene, ima ovu vrstu seksualnih problema. Bilo kako bilo, problem postoji i nameće se pitanje kako je nastao.

U objašnjenju uzroka nastanka ovog problema veliki značaj pridaje se prvom seksualnom iskustvu, ili čestim seksualnim iskustvima u relativno konfliktnim situacijama, kada se čin završava preranom ejakulacijom: kupovinom ljubavi kod prostitutke, seksualni odnos u nepovoljnim uslovima (kola, priroda) i druge situacije koje podrazumevaju neku vrstu prisile da se akt završi brzo, ili je brzina uzrokovana strahom da će se narušiti privatnost odnosa.
Strah remeti sve aspekte ljudskog ponašanja, pa i seksualno ponašanje, koje se lako može narušiti i podložno je potresima. Jednom doživljeni neuspeh, u ovom slučaju neuspeh je prerana ejakulacija, izaziva strah da će se svaki sledeći odnos završiti neuspehom, a napetost uzrokovana strahom stvarno dovodi do ponovnog neuspeha i time se stvara specifični začarani krug.

Međutim, i posle perioda normalnog seksualnog života, moguća je naknadna, sekundarna pojava problema prerane ejakulacije. Kada u već oformljenim odnosima s bračnim partnerom naiđu određene traumatske situacije koje su praćene osečanjem straha, a koje izaziva preranu ejakulaciju, javlja se "strah od neuspeha" i opet ulazimo u začarani krug. Ponekad i promena partnerke, kada se ponavljaju uslovi prvog seksualnog odnosa, ili  osećanja koja prate nedozvoljene veze i koja dovode osobu u stanje hronične napetosti, stvaraju uslove za učvršćivanje prerane ejakulacije.

Terapija

Izlaz iz "kruga", pobeda straha, uslov je da se reši bilo koji strahom uzrokovani seksualni problem. Bihejvioralni terapeuti to jednostavno čine, složeni problem razdele na više jednostavnih, pa: korak po korak, od najmanjeg straha do najvećeg. U terapiji to znači da se muškarac izlaže strahu postepeno, počev od situacije koja izaziva strah najmanjeg intenziteta, na primer, poljubac, dodir, razgovor o seksu, i ne prelazi se na sledeću situaciju sve dok postoji i najmanja napetost. Poslednja situacija je najstrašljivija, a to je u ovom slučaju sam koitus, koji je zabranjen sve dok traje terapija, odnosno, dok ima straha. Terapija se obično sprovodi u paru, mada se može prilagoditi da je i sam muškarac sprovodi.

Seksualni problem, manifestovan na isti način, kroz preranu ejakulaciju, može biti uzrokovan i slabim seksualnim nagonom, bez prisustva straha. U ovom slučaju, uprnom terapijom i samoterapijom, uz primenu specifičnih tehnika, moguće je produžiti vreme ejakulacije za nekoliko minuta. Specifične tehnike primenjuje muškarac sam, ili uz pomoć partnerke.
Jedna od njih je, takozvana "Start Stop tehnika", koja se bazira na prestanku aktivnosti u trenutku potrebe za ejakulacijom. Preporučuje se i "Tehnika stiskanja", pri čemu blagi pritisak na određenom mestu muškog polnog organa, sprečava ejakulaciju.

prerana-ejakulacijaČinjenica od koje se polazi u primeni ovih tehnika je da od trenutka kada muškarac oseti da će doći do ejakulacije do same ejakulacije ima tri sekunde vremena.

Ponekad, ali  ne uvek, problem prerane ejakulacije rešava se uzimanjem leka koji smanjuje napetost, uz obavezni stručni nadzor lekara. Isto tako, kada je osoba mlada, masturbacija dvadesetak minuta pre seksualnog odnosa može, ali ne mora, pomoći.

Retki su, ali ipak mogući, i  slučajevi prerane ejakulacije koji su uzrokovani organskim poremećajima, kao što su, na primer, zapaljenje uretre ili prostate. Pod uslovom da nije učvršćen "strah od neuspeha", terapija je veoma jednostavna, usmerena ka ipotpunom izlečenju zapaljenja. Međutim, s obzirom na to da je seksualnost osetljiva, najčešće dolazi do komplikovanja problema, pojave osetnog straha, pa se pristupa terapiji opuštanja, oslobađanja telesne i mentalne napetosti i straha, tačnije, terapiji "korak po korak".

Rezime

Napred opisani problem i terapije samo su mali deo znanja koji je rezultat proučavanja seksualnog ponašanja Ijudi. Poznavanje seksualnosti omogućuje da se sruše razni tabui i mitovi vezani za ovaj aspekt Ijudskog ponašanja, čime se rešavaju razne dileme, pa i dilema s početka ovog teksta: prosečno vreme dužine seksualnog akta je tri do pet minuta, a u terapiji se kao seksualni problem tretira nemogućnost muskarca da ejakulaciju odloži za dva minuta. Ipak, ne budimo tako kruti i nemaštoviti, ne gledajmo samo vremensko određenje. Pored kritičnih i famoznih dva minuta, jako je važno da je predigra maštovita, kako bi se vođenje Ijubavi osvežavalo.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 12

 1. Draco 10.01.2023

  Meni je jednostavno previse osetljiv i ne mogu da resim problem. Nema veze sa partnerkom, Imam problem. Koje resenje nudite?


 2. Stwfan 30.08.2022

  Imam problem sa preuranjenom ejakulacijom,da li bi mogli da mo kažete kako to da rešim?


 3. xy 25.12.2019

  Oh oh je čovjek u pravu, treba imati ženu koja će to ispratiti.


 4. Sinisa 13.01.2015

  Wikipedia...


 5. oh oh 22.07.2014

  Ovo mozda i nije problem vec velika prednost, a sad cu pokusati da objasnim. U startu sam mislio da je pe moj veliki hendikep dok nijesam otkrio da je sve posljedica mog pretjeranog nagona sto ima za posljedicu da mogu da imam sex u svakom trenutku koliko kod puta pozelim, a samo prvi u tom danu moze biti "kratak". Samo covjek treba da se opusti i da se sexsa koliko god mu to orgnizam zahtijeva. Ako ima jednu zenu koja moze to da isprati to je velika prednost a ako ne. . .


 6. Dragan 13.07.2012

  Psihologica je dala stručno objašnjenje i to je ok. Ali je oskudno i neophodne su striktne praktične instrukcije. Njih mora da objasni stručnjak. Saradnja partnerke je poželjna. Bihejvioralna terapija je odavno poznata metoda, ali je dugotrajna (minimum 6 meseci) i problem nestrpljenja je prisutan. Tačno je da je zabranjen sex dok god postoji najmanje straha. Ali ni ova metoda nije garancija. Meni je pomogla knjiga Kamatantra gde ne govore o pe već o tehnici produženja odnosa, a to je suština. Dakle tehnika dubokog disanja, a muškarac ne sme da vrši pokrete iz gluteusa (guze) jer time doprinosi pe. Mora da se oslani na laktove i celim telom gore-dole. Možda nisam još jasan, ali ova tehnika je meni ok. Konsultujte ovu knjigu.

  Tehnika stop/start je takođe ok. Kada se oseti predkoitali naboj sopstvenom rukom (prstom) izvršiti intenzivan pritisak na tačku između korena testisa i analnog dela. Poželjno je da imate samo malo duži nokat na tom prstu, jer time efikasnije presečete, impuls za ejakulacaijom. To je moje iskustvo i želim da ga ponudim i ohrabrim muškarace. Pozdrav.


 7. Znate moje ime 21.12.2011

  Očito ste zbog svega ovoga veoma istraumirani jer ste verovatno u vašim sexualnim odnosima nailazili na ovakve partnere. Otud i toliki propusti u vašem radu!??


 8. Allomanny 11.04.2011

  Hvala za zanimljive informacije


 9. ilija 11.02.2010

  Trebalo bi vise da se pozabavite ovom oblascu, zato sto je to veoma cest problem. . . U ovom tekstu nema konkretnog resenja: (, sve se vise pitam dali ga uopste ima!!!


 10. vera 15.08.2009

  Problem jeste zaista veliki koji se odnosi na pe. Medjutim, iz vašeg teksta nisam mogla da dodjem do konkretnijih predloga za rešenje problema, osim saveta za bihejvioralnu psihoterapiju. Nadam se da postoje jednostavniji načini prevazilaženja ovog oroblema koji se odnose na suštinski momenat komunikacije partnera i njihovu relaciju, pa bi bilo od praktičnog značaja staviti akcenat na taj momenat. Unapred zahvalna.


 11. Dragan 05.03.2009

  Nije tacno da ne postoji resenje za ovaj problem. Slazem se da je kod primarne PE resenje prilicno tesko, ali ne i nemoguce. Kod ostalih slucajeva sekundarne stecene PE pomazu razne tehnike, a i neka prirodna sredstva...


 12. Nikola 26.12.2008

  Sve je to lepo sto ste napisali o problemu prerane ejakulacije, mada bi bilo dovoljna da ste napisali samo jednu recenicu: NEMA ADEKVATNOG RESENJA OVOG PROBLEMA. Od kada je iz proizvodnje povucen Meleril (koji doduse leci nesto sasvim drugo ali sam sa njim, po savetu jednog lekara, premoscavao preranu ejakulaciju) ja sam ostao bez jedinog resenja. Lekari kod kojih sam bio ponasaju se kao da im pricam kineskim jezikom, i kad mi ponude Cialis ili Levitru, shvatim da sam dzaba pricao. Pokusao sam sa nekim psihoterapijama u Dragisa Misovic ali uzalud, bez "hemije" koja ce bar da inhibara nagone ili uspori kretanje nadrazaja, nema pomoci.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde