Erektilna disfunkcija - lečenje


U lečenju erektilne disfunkcije mogu se koristiti psihoterapija, lekovi, pa čak i hirurške intervencije. Samo lečenje zavisi, najpre, od uzroka njenog nastanka.

Na samom početku je potrebno otkriti šta je uzrokuje, a onda odrediti i terapiju. Upravo zato erektilna disfunkcija zahteva multidisciplinarni pristup. Lečenje treba prepustiti specijalistima urolozima, seksolozima.

Lečenje psihološki uzrokovane erektilne disfunkcije

Ukoliko je erektilna disfunkcija uzrokovana prsihološkim faktorima koriste se psihoterapijske metode. Po pravilu, terapiju bi trebalo sprovoditi u paru (na terapiju zajedno dolaze muškarac i njegova partnerka). Deo terapije uvek se provede u poboljšanju komunikacije među partnerima (naročito načinima komuniciranja o seksualnim potrebama – npr. kako dati partneru do znanja da nas nešto uzbuđuje ili da nam odgovara), a deo terapije se sastoji u specifičnim zadacima koji se zadaju partnerima. Treba naglasiti da ove zadatke partneri sprovode kod kuće, a da se o njima na seansi samo razgovara. Ovi zadaci sastoje se u istraživanju vlastitog tela i tela partnera i učenju nekih veština uživanja seksualnom odnosu.

Lečenje organskih uzroka erektilne disfunkcije

Ako su uzrok hronične bolesti, kao dijabetes i ateroskleroza, onda je lečenje impotencije lečenje osnovne bolesti. Potrebna je odgovarajuća ishrana, povećanje fizičke aktivnosti, prestanak pušenja i u slušaju alkoholizma, prestanak konzumranja alkohola. U ishrani treba smanjiti unos masti, izbaciti svinjsku mast, loj, slaninu, suhomesnate proizvode, iznutrice, a uvesti maslinovo ulje, koristiti češće ribu, posebno plavu morsku, živinsko meso bez kožice, a crveno meso ređe. Takođe, koristite obrano mleko, postan jogurt i sir.

Erektilna disfunkcija može se lečiti i lekovima. Oni deluju na cirkulaciju i potpomažu erekciju, kao sildenafil, tadalafil i vardenafil. Deluju samo uz seksualnu stimulaciju tj. erekcija se ne izaziva sama po sebi. Mogu da se koriste samo uz preporuku lekara. Ne smeju da ih koriste ljudi koji boluju od kardiovaskularnih bolesti. Treba naglasiti da lek ne počne odmah da deluje, već mu treba 20-60 minuta, zavisno od više faktora (kad je muškarac jeo, njegov metabolizam, interakcija sa drugim lekovima), što takođe treba uzeti u obzir. Jedan od lekova je i Apomorfin. On deluje na centralni nervni sistem pojačavajući erektilne impulse koji polaze iz njega, a nastaju u toku seksualne stimulacije. Ovaj lek je bezbedniji u odnosu na predhodne, ali i on može da se koristi samo po savetu lekara.

Ostali načini za lečenje erektilne disfunkcije

Aplikacija pojedinih supstanci (alprostadil) u uretru je još jedan način lečenja erektilne disfunkcije. Neželjeni efekti su infekcija urinarnog trakta, krvarenje iz uretre, prijapizam (erekcija koja bez stimulacije traje duže od 4 sata) i fibroza penisa.
Vakuum pumpe obezbeđuju priliv krvi neophodan za erekciju, koja se održava postavljanjem prstena na koren penisa. Češće ga koriste stariji, pogotovu zbog toga što često imaju kontraindikacije za korišćenje lekova. Vakuum pumpe nekada mogu da izazovu bol i nemogućnost ejakulacije. Ne smeju da se koriste kod onih koji imaju antikoagulantnu terapiju i poremećaje krvarenja.
Jedna od opcija jesu i injekcije koje se daju u bočnu stranu penisa (u kavernozno telo). Preporučuju se ljudima u braku i onima koji imaju stabilnu vezu, jer zahtevaju razumevanje partnerke. Neželjena dejstva mogu da budu bol pri ubodu i prijapizam. Ne koriste se kod poremećaja krvarenja i preosetljivosti na alprostadil.

Kod muškaraca, koji ne mogu ili ne žele da piju lekove može hirurčki da se ugradi penilna proteza. Postoje dve vrste penilnih proteza: maleabilne (semirigidne) i inflatabilne (dvokomponentne i trokomponentne).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde