Prijapizam

Prijapizam je iznenadna, neprovocirana, neželjena bolna erekcija koja traje duže od nekoliko sati. Razlog erekcije je punjenje kavernoznih tela (isto kao i u normalnoj erekciji), ali postoji prepreka u protoku krvi u venskom sistemu ili promene na arterijama, pa ne dolazi do pražnjenja kavernoznih tela. To je akutno oboljenje koje zahteva hitnu urološku intervenciju.

Uzrok nastanka

Prijapizam je u većini slučajeva nepoznatog uzroka, ali se javlja i kod bolesnika obolelih od leukemije, anemije srpastih ćelija, prilikom uzimanja različitih lekova, uz bolesti perifernog i centralnog nervnog sistema, povrede kičme, lokalni, mehanički uzroci - upale, povrede, sarkom penisa ili sekundarne metastaze udaljenih tumora. U kategoriji lekova dva su glavna krivca: prvi - injekcije koje se daju u penis u svrhu lečenja određenih oblika impotencije ponekad uzrokuju prijapizam, ali ovo se obično dogodi kad muškarac na svoju ruku odluči povećati dozu leka u injekciji; drugi - neki psihijatrijski lekovi, kao npr. antidepresivi ponekad uzrokuju prijapizam, a mehanizam kojim to rade je nepoznat.

Prijapizam je rezultat onemogućenog venskog odvoda iz penisa, bez obzira na uzrok. Povećana količina krvi koja je ušla u penis ne može izaći. Kako u penisu postoji vrlo malo mesta za cirkulaciju krvi, nakon određenog vremena stajanja, krv stvara kisela jedinjenja i gubi kiseonik. Bez kisieonika se crvena krvna zrnca ukoče i gube sposobnost "guranja" i izlaska iz penisa.

Klinička slika

Javlja se tvrda erekcija koja je ograničena na kavernozna tela penisa, dok su glavić i kavernozna tela mokraćne cevi mekani. Jedan do dva sata kasnije javljaju se u penisu bolovi, bolna erekcija može trajati različito, čak i po nekoliko nedelja ako se ne primeni odgovarajuće lečenje. Ako to stanje traje duže vreme, nastaju vezivne promene i gubitak elastičnosti, što uzrokuje nemogućnost erekcije i impotenciju kao kasnu posledicu.  

 

Lečenje

Hitno se izvrši punkcija kavernoznih tela i isprazni krv iz njih.

 

Operacioni zahvati: spajanje vene safene sa kavernoznim telima penisa (Grayhackova operacija), obostrana punkcija (ubadanje iglom s obe strane penisa) po Winteru danas se smatra najboljom metodom u lečenju prijapizma. Tim se postupkom odvodi krvni zastoj iz kavernoznih tela penisa. Punkcijom se brzo otklanjaju bolne erekcije. Ako je punkcija učinjena ubrzo posle pojave prijapizma, očuvana je sposobnost erekcije i nema impotencije.

Konzervativno lečenje: sedativi, analgetici, spinalna blokada, lekovi protiv zgrušavanja krvi i lokalno ispiranje sunđerastih tela heparinom može kod nekih bolesnika rešiti bolnu erekciju, ali često ostaje impotencija. Prijapizam nastao zbog anemije srpastih ćelija obično se leči transfuzijom krvi.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Laslo benjocki 20.12.2020

    Operisan sam latoskopski grlic bešike .-prostatu .sada pri snosaju imam bolove .šta uraditi?s poštovanjem Laslo Imao sam latoskopski operaciju prostate benigne proširen je kanal besike. Sada imam bolove pri snosaju..s postovanjem Laslo .


  2. tragac 30.12.2009

    Jeli moguce da covek boluje 9 godina od te kuge. Imam problema samo nocu 3 do 4 sata neprekidne neizmenicne nekontrolisane erakcije inace sam operisan od varikocele. Lecen od urino plazme i raznih e koka i kokica sada je stanje sa infekcijama uredno sli ostsju nocne more gde da krenem kome da se obratim za pomoc


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde