Rak penisa (Karcinom penisa)


Uzrok nastanka


Etiološki se povezuje s nedostatkom higijene, fimozom i zadržavanjem smegme unutar prepucijuma, kao i pristustvom Humanih papiloma virusa.  Obrezivanjem se gotovo potpuno zaštićuje od ovog oboljenja penisa. Karcinomu mogu da prethode promene kao što su: pseudoepitelijalne keratoze, balanitis, balanitis xerotica obliterans, kondilomi i dr.

Klinička slika


Bolesnici sa karcinomom penisa često odlažu javljanje lekaru kada primete prve promene, uglavnom pokušavaju sami da saniraju promene različitim kremama i losionima. Tako odlažu pravu dijagnozu i po godinu dana.

Bolest obično zahvata glans i prepucijum, a vrlo se retko nalazi na telu penisa. Najčešće počinje kao bezbolna lezija koja se postupno širi kada zahvata dublje tkiva, a može da zahvati i limfne i krvne sudove. Lezije mogu biti različitog izgleda, u vidu papule, pustule, velike izrasline ili duboke ulceracije. Karcinomi veći od 5 cm često metastaziraju u regionalne limfne čvorove. Metastatski stadijum prate slabost, gubitak telesne težine, zamor. Kasno daje i udaljene metastaze u pluća, jetru, kosti ili mozak. Najčešći histološki oblik raka penisa je planocelularni karcinom.

Kod površinskih, početnih tumora penisa bez zahvaćenosti limfnih čvorova, moguća je kompletna remisija u više od 90 % slučajeva, dok se veličinom tumora i zahvaćenošću limfnih čvorova smanjuje prognoza.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza.

Veoma je važan samopregled penisa. Svaku promenu na glansu, pa i same boje, treba pomno pregledati. Tamnosmeđe pege na glavici penisa ili na prepucijumu treba kontrolisati. Penis treba uhvatiti pri vrhu s leve strane i povući do najveće napetosti, otprilike na dužinu koju dostigne pri erekciji. Kod bilo kakve promene se treba što pre javiti lekaru.

Lečenje


U početnom stadijumu bolesti poduzima se parcijalna amputacija penisa, a ako je tumor veći od 2 cm, potrebno je učiniti amputaciju glansa penisa. Ukoliko su zahvaćeni ingvinalni limfni čvorovi, potrebno je učiniti njihovu hiruršku disekciju. Terapija zračenjem primjenjuje se u početnim stadijumima bolesti, posebno kod mlađih muškaraca, a preporučljivo je pre zračenja učiniti cirkumciziju kako bi se smanjile komplikacije tokom terapije. Mali površinski tumori dobro odgovaraju na radioterapiju, a hemoterapija se primjenjuje u slučajevima uznapredovalog raka penisa.

Ukoliko ste primetili neku promenu na penisu, zakažite pregled kod urologa:

 

Zakažite pregled pozivom na broj 063/687-460.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Bojan 24.12.2022

    Jo meni se penis smanjio i nece kozica preko njega da se privuce


  2. XXX 12.02.2012

    Molim vas da mi posaljete vas kontakt spec. urologa, jer sam tek sada saznala za tumor na penisu navodno se sanira lekovima, i nista se druo ne predlaze, a vec dugi period dozivljavam promene u kompletnom ponasanju mog muza, do sada sam imala naviku da za sva njegova zdravstvena stanja trazim i dodatna misljenja, no ovo je krio i sve slabosti su se svodile na probleme sa prostatom navodno, pa i da se potvrdi ova pretpostavka ima resenja i svakako zivot ima smisla, cekam vase misljenje i predloge za dalje,
    Srdacan pozdrav i hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde