Maligni tumori pleure

Uzrok nastanka


Kao i kod svih malignih tumora, uzrok nastanka nije poznat. Kao faktor rizika  navodi se dugogodišnja ekspozicija azbestu.

Klinička slika


Rana faza malignog mezitelioma najčešće se manifestuje simptomima većeg pleuralnog izliva, u vidu dispneje (otežanog disanja), bola, osećaja teskobe u grudima. U periodu srastanja parijetalne i visceralne pleure i nestajanja izliva, nastaje prolazno poboljšanje tegoba. Kasnije, kliničkom slikom dominira jak bol zbog urastanja tumora u torakalni zid i interkostalnih neuralgija, kao i simptomi kompresije pluća, dispneja, kašalj, povišena temperatura, slabost, osećaj stezanja u grudima. Urastanje tumora u perikard može uzrokovati tamponadu srca, prodiranje kroz dijafragmu-ascit (nakupljanje tečnosti u trbuhu) itd. Tek u fazi ekstratorakalnog širenja i hematogenih metastaza dolazi do značajnijeg gubitka u telesnij masi, znojenja i adinamije.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, rendgenografije srca i pluća, biopsije pleure, patohistoloških analiza, pleuroskopije, CT-a (skener).

Lečenje


Samo rano dijagnostikovan i operisan tumor ima uslova za bolju prognozu. Kod lokalno uznapredovalih tumora resekcije su velikog obima, slabog učinka i sa značajnim perioperativnom mortalitetom. Kod zaostajanja tumora operacija se dopunjuje zračenjem.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde