Rak tela materice (Karcinom endometrijuma)

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka nije poznat. Rizičnim faktorima za pojavu ovog karcinoma smatraju se gojaznost, hipertenzija (povišen krvni pritisak) i dijabetes. Neplodnost je takođe jedan od faktora.

Histološka klasifikacija

  • G1: dobro diferentovan tip
  • G2: srednje diferentovan tip
  • G3: slabo diferentovan tip

Ova histološka klasifikacija je vrlo značajna za prognozu bolesti. Najčešće se javlja srednje, pa dobro diferentovan tip.

Klinička slika

Abnormalno krvarenje, bolovi, gubitak u težini i sve vrste izmenjenog sekreta. Krvarenje se javlja u oko 90% slučajeva i glavni je simptom. Javlja se relativno rano, što je povoljno za ranu dijagnozu ovog tumora. Kod starijih žena ovaj simptom može da izostanje zbog srastanja spoljašnjeg materičnog ušća, ali se ranije javljaju bol i napetost u donjim partijama trbuha zbog nakupljanja uterusnog (materičnog) sadržaja, što ženu natera na pregled.

Način širenja

Direktnim širenjem infiltriše zid materice do seroze, ide prema cerviksu (vratu materice), vagini, u bočna parametrija i tube, pa u jajnike. Limfogeno se širi u paraaortalne i pelvične limfne žlezde. Hematogeni put vodi u jetru, pluća i koštani sistem.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja frakcioniranom eksplorativnom kiretažom. U 75% slučajeva dijagnoza se postavlja u prvom stadijumu.

Lečenje

Hirurško lečenje-klasična abdominalna ili vaginalna histerektomija.
Zračno lečenje-intrakavitarna i transkutana rendgen i kobalt terapija.
Hormonsko lečenje-visoke doze progesterona.
Prednost ima hirurška terapija.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Dara 02.04.2012

    Redovni ginekoloski pregledi moraju podrazumevati i ultra zvuk. Mojoj mami u Domu Zdravlja nisu nikad hteli da rade ultrazvuk, vec samo papa test koji je uvek uredan kao i dan danas i manuelni vag pregled. Ispostavilo se da ipak ima rak endometrijuma i glavni simptom je bilo blago krvarenje. Očigledno da u domovima zdravlja još uvek rade neki lekari koji ne znaju možda ni da ukljuce aparat za ultrazvuk. Sramota! Napominjem da je rec o ženi koja disciplinovano vodi racuna o zdravlju i sluša lekare. Eto o strucnosti dotičnih.


  2. Andjela 07.08.2009

    Moj problem je greska lekara. Receno mi je da imam dva mala mioma ispod tri satnimetra, sto je zbog mojih godina zanemarljivo. Godinu dana sam pogresno lecena od druge dijagnoze. Svakodnevno sam uzimala tablete i inekcije protiv bolova. Tada sam promenila ginekologa i ustanovljena mi je prava dijagnoza. Operisana sam i hvala bogu nije bilo metastaza. Dato mi je preventivno zracenje kada se malo oporavim. Moj savet svima je da trazite misljenje vise lekara i da na najmanji nagovestaj radite eksplorativu, bez obzira na strah.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde