Miksom srca

 
Miksom leve pretkomore daje različitu kliničku sliku i može da imitira niz kardiovaskularnih oboljenja. Klinička slika zavisi od lokalizacije, pokretljivosti i veličine tumora. Miksom srca je često praćen nizom opštih simptoma I nespecifičnih laboratorijskih parametara, koji čine tzv. paraneoplastični sindrom. Često su prisutni umor, periodično povišenje telesne temperature, mršavljenje, bolovi u zglobovima, kožni osip, ubrzana sedimentacija, povišen broj belih krvnih zrnaca, povišenje gama globulina.
Miksom fiksiran za zid srca retko daje simpptome. Kada tumor dostigne značajnu veličinu uslovljava opstrukciju levog venskog (mitralnog) ušća. Zbog toga u naporu ne može da poveća udarni volumen, pa se javljaju zamor, poremećaj disanja i poremećaji srčanog ritma. Značajnija opstrukcija mitralnog ušća praćena je izraženom dispnejom sve do edema pluća, sa kašljem i iskašljavanjem krvi. Mogući su i bolovi u grudima anginoznog tipa, a česte su i sistemske embolije. Embolije su najčešće u centralnom nervnom sistemu, ređe u bubrezima, donjim ekstremitetima ili koronarnim arterijama.
Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, pregleda, EKG-a, rendgenografije srca i pluća, ultrazvuka.
 
 
Miksom desne pretkomore takođe daje sistemske nespecifične reakcije. Od kardiovaskularnih poremećaja prisutna je brza i progredijentna insuficijencija desnog srca. Često su prisutne i embolije plućne arterije-što može uzrokovati smrt. Ponavljane embolije mogu dovesti do plućne hipertenzije i hroničnog plućnog srca.
Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, pregleda, kateterizacije i angiografije desnog srca.
 
 
 Lečenje miksoma srca je hirurško. S obzirom na mogućnost težih komplikacija i iznenadne smrti, operaciju ne treba odlagati. Danas se preporučuje, pored skidanja miksoma, i isecanje zida s kojeg polazi miksom, u cilju profilakse recidiva.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde