Upala prostate (Prostatitis)

Upala prostate česta je bolest koja bar jednom u životu pogađa 10 - 15% muškaraca. Simptomi su u najblažem obliku neugodni, a obično se javlja jaka bol. Prostata je žlezda koja je deo muškog polnog sistema. Smeštena je ispod mokraćne bešike, a ispred rektuma, završnog dela debelog crijeva. Teška je 15 - 25 grama, oblika i veličine kestena. Prostata okružuje mokraćnu cev koja vodi mokraću od mokraćne bešike do vrha penisa. Građena je uglavnom od mišićnog i žlezdanog tkiva, a glavna joj je funkcija proizvodnja tečnosti koja je sastavni deo sperme. Tokom orgazma stezanje mišića istiskuje tečnost iz prostate u mokraćnu cev.

 

Uzrok nastanka

Više je potencijalnih uzroka upale prostate, a nekad je više faktora odgovornih za nastanak upale. Najčešći uzroci su: bakterijska infekcija (najčešće crevne bakterije, Proteus, Stafilococcus), autoimuna bolest, neuromišićne ili mehaničke povrede.

Ređi uzroci mogu biti: poremećaj metabolizma mokraćne kiseline (giht), kamenci u prostati, suženja mokraćne cevi, tumori, benigna hiperplazija prostate, alergija na hranu
infekcija gljivicama, infekcija virusima.

 

Određena stanja ili medicinski zahvati povećavaju rizik za ovu bolest, npr. postavljanje instrumenata ili katetera u mokraćnu cev, analni seks, abnormalnosti mokraćnog sistema, infekcije mokraćnog sistema, povećana prostata, poremećaji mokrenja, stres, smanjena izloženost suncu, nekontrolisana seksualna aktivnost, učestala masturbacija, povreda mokraćnog sistema, fiksiran položaj tela (pri dugotrajnom jahanju), prekomerno konzumiranje alkohola, dugotrajno uzdržavanje od mokrenja. 

 

Klinička slika

Simptomi upale prostate nisu specifični isključivo za ovu bolest pa mogu ličiti na simptome drugih bolesti genitourinarnog sistema. Simptoma ponekad uopšte i nema, a ponekad su tako izraženi i nagli da pacijenti često traže hitnu  pomoć.

 

Akutna upala prostate: simptomi nastaju naglo. Mogu se javiti bolovi u predelu ispod i iza polnog organa, bolovi u donjem delu trbuha i leđa, otežano mokrenje, učestalo mokrenje manjih količina mokraće, učestalo mokrenje noću, gnojan ili krvav iscedak iz mokraćne cevi, umor, povišena temperatura. Ako postoji otok prostate može, može da ometa oticanje mokraće pa nastaje njen zastoj (retencija urina) i nakupljanje u mokraćnom bešici. Prostata je gotovo uvek povećana

Hronična upala prostate: naziv "hronična" označava dugotrajan tok infekcije i obično se upotrebljava za bolesti koje traju duže od tri nedelje. Hronična infekcija se može razviti iz akutne ili bolest od početka ima hroničan tok. Kod ovog se oblika javljaju umereni bolovi ispod i iza penisa, u donjem delu leđa, blaži poremećaji mokrenja u vidu otežanog mokrenja malih količina mokraće, oskudan krvav ili gnojan iscedak iz mokraćne cevi. Može se javiti umor, peckanje, bolna ejakulacija pa čak i impotencija. Prostata može biti povećana ili smanjena i tvrda. Nije retkost da je jedini simptom hronične upale prostate ponavljanje infekcija mokraćne bešika.

 

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu pregleda pacijenta (digitorektalnim pregledom digitus, lat. = prst; rectum, lat. = završni deo debelog creva, rektum)  i laboratorijskih analiza. Urinokulturom i pregledom sekreta prostate identifikuju se uzročnici.

 

Lečenje

Lečenje akutnog oblika podrazumeva mirovanje u postelji, suzbijanje temperature i unošenje dovoljno tečnosti (zbog pojačanog gubitka usled visoke temperature). Pored simptomatske terapije primenjuje se i antibiotska terapija prema utvrđenom uzročniku. Lečenje mora da se izvodi u trajanju od mesec dana. U protivnom može doći do nastanka hroničnog prostatitisa.

 

Lečenje hroničnog prostatitisa predstavlja problem zbog toga što u hronično zapaljeno tkivo prostate antibiotici teško prodiru. Pre svega treba identifikovati uzročnike zapaljenja, što takođe može biti problem s obzirom da oni mogu biti "sakriveni" duboko u tkivu prostate. Ponekad pregled mokraće ne pomaže. Negativna urinokultura ne znači da infekcije prostate nema. Zato se moraju preduzeti specifične dijagnostičke metode i laboratorijske analize. Izbor antibiotika će zavisiti međutim ne samo od osetljivosti uzročnika već se mora birati i prema sposobnosti prodiranja u tkivo prostate. Pored toga lečenje se mora sprovoditi dovoljno dugo i do tri meseca.

Lečenje nebakterijskog prostatitisa može predstavljati problem. Higijensko dijetetski režim može biti od koristi pa u tom smislu treba izbegavati hranu, piće i aktivnosti koje pojačavaju tegobe (npr. kafa, alkohol, začini itd.)


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa prostatom.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 25

 1. Vaki 16.07.2024

  Probajte Palisept tablete, ja sam se preporodio od njih. Prvih 5 dana 3x2 kapsule, a posle 3x1.


 2. Mihalj 25.06.2024

  Imam bolove u prostati i krv u mokraći od od hladnog (minimalno) pića, gaziranog pića (slabo gaziranog) breskve, trešnje, višnje, šljive itd... Da li ima neko takav problem?


 3. Živko 03.03.2024

  Nemam bolove pri mokrenju, ali noću imam problem, teško počinjem da mokrim, organ mi je kao kada se uzbudim, kada malo sačekam bude bolje ali je slab mlaz, danju je u redu, a noću se budim jednom oko 2 sata, imam 69 godina. Šta koristiti od lekova ili čajeva?


 4. Zoran 02.02.2024

  Pozdrav, imam problem sa prostatom i peckanje testisa i svrab. Šta da radim?


 5. Delije 19.01.2024

  Ja se borim sa prostatom već 10 godina, ali me uhvati 4 do 5 puta za godinu dana i prođe ali je jako neugoda bol i ne znam kako da rešim, da li to može da se operiše ili nekako izleči ako neko zna nek piše. Hvala.


 6. Orivoje 16.01.2024

  Upala uvećane prostate. Pet nedelja pijem Baktrim i Duotam kao i Bulardi, imam 75 godina, a i dalje imam simptome kao što su bol u leđima, pritisak u prostati, žarenje itd. nosim još uvek kateter, a vađena je i krvna slika ali ona može biti lažna ako si pod antibioticima što je i pokazala da nema upale ali ja se i dalje osećam loše. Jeza me hvata, nemam apetit itd. Da li neko zna nekog strpljivog i dobrog urologa da mi preporuči?


 7. Branimir 19.12.2023

  Vršnjak neće da se ukoči, ne znam koliko da sam uzbuđen mlitav je. Recite mi šta da radim.


 8. Muamer 29.03.2023

  Ja imam 32 god i imam hronicni prostatitis isprva nisam znao sta je to nisam isao urologu vec ono mokrio cesto isao vadio mokracu malo eritrociti bili poviseni pio caj i povuklo se.. Inace sam konobar pa se bas i ne cuvam previse sjedio na hladnom itd i opet se pojavi mokrenje i opet odem urologu i kaze prostatitis al prostat je uredna itd ali ja mokrim cesto samo i preporucio mi caj od vrbovice jako pomogne ali mokrenje se povuce pa se opet malo vrati j tako u krug... Cigare pokisavam ostavit jer pusim alkohol ne pojem nikako pa videcemo kako ce biti u budicnosti, dokurolog je rekao da nije za brigu al caj pijem stalno ... Pozzz


 9. Dragan 29.11.2022

  Veliki problem današnjice o kome se ne priča dovoljno koliko bi trebalo. Zabrinjavajuće je koliko mladih ljudi ima probleme, a zbog srama jedini izvor informacija je internet. Pohvalno da ste napisali ovaj članak! Ja sam dugo imao probleme i u nastavku stavljam tekst koji može biti od velike pomoći https://prostata.hr/najbolji-lijekovi-za-prostatu/


 10. Dragi 06.09.2022

  Da li PSA moze biti uvecan kod upale prostate?


 11. Pero Femic 20.08.2022

  Prijatelj mi ima uvecavu prostatu koji lek da kupi posto mu slabo pomazu neke tablete sto mu je doktor prepisao


 12. Ivica 11.03.2022

  Javicu se opširno nakon terapije sa oreganom.Nada zadnja nestaje.


 13. Мики 26.12.2020

  Молио бих да ми кажете шта је најефикасније у лечењу хроничног простатитиса,пио сам антибиотик Marocen,али није ми баш помогао, тренутно пијем чај Простамид,да нагласим да немам неке веће проблеме осим повремених пробадања у пределу простате изнад полног органа (мали стомак),можете ми речи нешто више???


 14. Krojf 18.04.2019

  Medicina je se izjasnila da o uzroku nastanka BHP kao i da leka za sada nema.


 15. Jakov 06.03.2019

  Šta mislite o masaži prostate u cilju prevencije?


 16. Anita 10.01.2019

  Može li enterokok baterija u većem broju uticati na plodnost?


 17. Jevrem 15.05.2013

  Mislim da je najbolji "lek" za prostatu polenov prah. Ali ne svaki! Mora biti osusen na promaji a ne na suncu, da je cuvan u tamnom prostoru-bez ovoga je bezvredan. Ne sme da se cuva niti uzima, niti na bilo koji drugi nacin da dodje u dodir sa nikakvim metalom! Znaci uzima se kafena kasicica polena plasticnom ili drvenom kasicicom, jedna na dan ako tegoba nema a ujutru uvece ako ima tegoba, obicno treba dva puta na dan kad se podne sa uzimanjem, i tako stalno, znam coveka koji ima devedeset godina, u pedesetoj je trebalo da operise prostatu pa je u rusiji cuo za ovo i posle sest meseci su prestali simptomi tako da na operaciju nije ni isao! Ima tu varijanti da se polen mesa sa medom, itd. . . Nema potrebe ulaziti u te eksperimente sve je to u osnovi isto, bitno je da unosite polenov prah. Glavni nedostatak ove metode su nesavesni pcelari kojih ima, pa suse polen na suncu da ga brze oosuse. Ali kao sredstvo-polenov prah je izvanredan!


 18. MARTIN 10.12.2012

  Jako dobri komentari, a u poslednje vrijeme se dosta govori o masaži prostate: vanski ili unutranji, valjda je dosta koristna, in nije potrebno uzimati lekova ako se čuva i na jestivu, pa me sada zanima malo više o ovakvi masaži. Ako ko zna bilo bi dobrodošlo, lekar mi je rekao da to baš nije najbolje za pomoč. Lepi pozdrav svima.


 19. etna 19.09.2012

  Na ove komentare trebalo bi da se oglasi medicina. Naime, ako origano leci prostatu onda bi to trebalo i medicinski potvrditi, pa i prepisivati kao lek. Kad bi saopstio ovu cinjenicu svom lekaru on bi rekao da je to individualno! I jos nesto, na kontrolnim pregledima lekari urade ultrazvuk, da bi konstatovao velicinu prostate, i rezidual mokrace. Ne verujem da on tako moze konstatovati akutno zapaljnje, bez drugih rezultata (analiza krvi, urinokultura. .) i ako daju neki lek onda je to napamet, da probaju! Slazem se da se u medicini dosta zna o prostati, ali se malo zna o lecenju, ili to nasi lekari ne znaju.


 20. Mišo 23.06.2012

  Origano. Imao sam problem sa prostatom. 50 mi je godina. Problem je bilo mokrenje, učestale temperature, želja za sexom je počela da opada. Pio sam tablete Prostamol uno da bi mogao normalno da mokrim. Bez upotrebe tih tableta često sam dobijao povišene temperature i svrab prilikom mokrenja. Budio sam se tokom noći, jer mi je bešika uvek bila puna.

  Dana 24. aprila 2012. odjeknula je vest u novinama da origano ubija ćelije raka prostate. Ovo mi je delovalo kao neozbiljna vest, jer je davno bila vest da semenke bundeve deluju, a pre godinu dana je ta vest bila demantovana, ali sam ipak probao. Počeo sam sa jednom malom kafenom kašikom suvog origana ujutru (sa čašom vode naravno). Ukus nije loš. Nakon 7 dana video sam da ja mokrim bez problema. Prestao sam da pijem tablete, i produžio sam sa origanom. Organizam kao da mi je tražio još origana.

  Sada pijem po jednu malu kafenu kašiku ujutru i uvece. Već treću nedelju kako pijem origano i mogu da vam kažem da deluje neverovatno. Da napomenem da ne pravim čajeve od origana, nego ga pijem onako kako se u trgovinama prodaje, sušenog origana u kesicama. Sada mi se normalno mokrenje vratilo kao u mladalačke dane. A bogami i ostale stvari.
  Toplo ga preporučujem svima.


 21. miki 10.05.2012

  Bogami sve je dobro i pametno napisano na internetu u vezi bolesti ali niko od lekara poima nema kako se to leci ustvari ne moze da pronadje pravu dijagnoza, i pitam se zasto svi oni uzimaju platu, zasto oni ustvari rade posao za koji nemaju poima. Lezao sam 7 dana u bolnici, rekli su imam kamenj u bubreg, a sedmi dan na dubokom snimanju nisu nasli ni zrno peska, i pisali su u otpusnu listu da sam dobio napad kicme, a to su pisali posto sam im rekao da imam i spondilozu, i dok ne padnem u komu od neku bolest ne daj boze raka, onda ce da kazu da je na krajni stadium, i neka mu je bog na pomoci.


 22. stevan 02.02.2011

  Tema odlicna ali i pitanje ako zbog hronicnog prostatitisa dolazi i do slabljenja sexsualne moci dali posle lecenja prostatitisa dolazi i do poboljsavanja sexualnih sposobnosti.


 23. Marko 09.07.2010

  Lepo opisana tema, dali biste mi mogli reci detaljnije koje se metode koriste za pronalazenje uzrocnika hronicne upale prostate jer ja imam takav problem uradjene su sve standardne analize (brisevi urinokultura, spermokultura) nazalost bez rezultata, lekar je nezainteresovan i kaze da mi nije nista iako ja i dalje imam tegobe, cesto mokrenje sa malom kolicinom mokrace?
  Pozdrav unapred zahvalan


 24. dzek 09.11.2009

  Pozdrav tema je za nas preko 40 pogodjena. Pitanje dali upala prostate koja nije lijecena duze od 1 nedelje moze da utice na problem hemoroida


 25. mara 22.08.2009

  To vam je bas prava tema i treba da citamo o tome jer moj suprug vec nedelju dana uzima terapiju i mnogo sam zabrinuta i da li stres utice na ovu bolest?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde