Prostata

Prostata je muška polna žlezda koja predstavlja deo muškog reproduktivnog sistema. Nalazi se između bešike i rektuma, a okružuje uretru, cev koja provodi mokraću iz bešike kroz penis. Ona proizvodi materije koje ulaze u sastav ejakulata (sperme).

Normalna prostata je veličine i oblika kestena. Pri rođenju, prostata je velika otprilike kao zrno pasulja. Raste lagano do puberteta, kada se naglo poveća, postižući svoju normalnu veličinu i oblik.

Prosečne dimenzije prostate su: 3.5 x 4.5 x 2.5 cm, a težina normalne prostate se kreće između 16 i 22 grama. Tu veličinu zadržava do sredine četrdesetih godina života, kada se ponovno počne povećavati zbog umnožavanja ćelija, koje se naziva adenom, benigna hiperplazija ili doborćudno uvećanje prostate.

Sastoji se od glatkih mišićnih ćelija i žlezdanog epitelnog tkiva, okruženog gustom fibroznom kapsulom. Žlezdano tkivo proizvodi semenu plazmu. U semenoj tečnosti se nalaze materije koje imaju razna biološka dejstva: prostaglandini, imunoglobulini, spermin, fruktoza, limunska kiselina, razni enzimi itd. Prostaglandini su važni za procese kao što su erekcija, ejakulacija, pokretljivost spermatozoida. Sekret prostate sadrži i materije koje štite repoduktivne i mokraćne puteve od infekcije. U njoj se nalaze mnogi aktivni sastojci čija je svrha da štite spermatozoide, održavajući ih pokretnima i omogućuje im preživljavanje.

Bolesti i poremećaji prostate

Statistike su pokazale da od svih unutrašnjih organa čoveka prostata najčeše oboljeva. Kao najčešči poremećaji prostate navode se:


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa prostatom.


Zakažite pregled kod nekog od urologa:


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Robert Saler 11.05.2022

    Imao sam prije 4-5g upalu prostate I blago uvecanu, tesko mokrenje it'd. To je prosli a sad na vrh toliko vremena opet otezano mokrim a nalazi I prostata u normali. Sta covjek da radi ja neznam, cak mi po neko kaze to je na psihickoj Bazi. Svasta. Ima li ko da zna ili slican problem. Imam 44g


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde