Meditacija pomaže kod kardiovaskularnih bolesti

Bolesnici kod kojih je dijagnostikovano neka srčana bolest, a pobornici su transcendentalne meditacije pod manjim su rizikom od smrtnog ishoda od onih koji to ne čine, zaključili su stručnjaci sa Medicinskog koledža u Viskonsinu i Univerziteta Mahariši u Ajovi, SAD.

U dugogodišnjem istraživanju, koje su finasirali američki Nacionalni instituti za zdravlje i Nacionalni institut za srce, pluća i krv, stručnjaci pomenutih ustanova su među 201 osobom metodom slučajnog uzorka odabrali grupu koja će da meditira, dok su ostali učinili neke promene u načinu života, izvestio je BBC.

Ispitanike su činili Amerikanci i Amerikanke afričkog porekla, prosečne starosti 59 godina, čije su srčane arterije bile sužene.

Grupa koja je meditirala, radila je to dva puta dnevno po 20 minuta. Druga grupa je pohađala nastavu o tradicionalnim rizičnim faktorima za srčane bolesti i uvela promene u načinu ishrane i nivou fizičke aktivnosti.

Posle devet godina, u grupi koja je meditirala registrovano je smanjenje smrtnosti, srčanih udara i šloga za 47 odsto. Osim toga, u toj grupi je registrovano i klinički relevantno smanjenje pritiska za prosečno pet milimetara živinog stuba. Kod nekih ispitanika koji su meditirali je zabeležen i znatno snižen nivo psihološkog stresa.

Dr Rober Snajder, vođa istraživanja i direktor Centra za prirodnu medicinu i prevenciju pri Univerzitetu Mahariši, navodi da su i neke ranije studije ukazale na dobro dejstvo transcendentalne meditacije na krvni pritisak i nivo stresa, bez obzira na etničku pripadnost ispitanika.

Ovo je, međutim, prvo kontrolisano kliničko testiranje koje je pokazalo da transcendentalna meditacija smanjuje učestalost srčanog udara, šloga i smrtnih slučajeva.

Dr Snajder napominje da je dejstvo transcendentalne meditacije u ovom istraživanju bilo takvo, kao da su ispitanici uzimali novootkrivenu vrstu lekova za prevenciju srčanih bolesti.

"U ovom slučaju medikamenti potiču iz unutarnje apoteke organizma, stimulisane praktikovanjem transcendentalne meditacije", zaključuje dr Snajder.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde