Novi grip se seli na istok

Virus H1N1 se seli na istok preko Evrope i Azije, pošto je izgleda dostigao vrhunac aktivnosti u delovima zapadne Evrope i SAD, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Otkad se novi grip pojavio, u aprilu, od njega je umrlo najmanje 6.770 osoba širom sveta, od čega 520 u protekloj nedelji, prema podacima SZO, koje je preneo Rojters.

Virus H1N1 je još uvek raširen u SAD, mada izgleda da je u poslednje vreme već dostigao vrhunac u većini američkih oblasti, izuzev severoistočnih. Intenzitet bolesti se, međutim, još uvek pojačava u Kanadi, u kojoj se poslednjih dana beleži dosad najveći intenzitet poseta obolele dece lekaru.

Posle perioda intenzivne aktivnosti, virus H1N1 je izgleda dostigao vrhunac u mnogim zapadnoevropskim zemljama, uključujući Belgiju, Britaniju, Island i Irsku.

U Norveškoj, kao i u istočnoevropskim zemljama - Gruziji, Litvaniji, Moldaviji i Srbiji - se prijavljuje veliko povećanje oboljenja nalik gripu ili akutnih respiratornih infekcija, upozorila je SZO.

Veći broj slučajeva gripa nego ranije beleži se i u Kazahstanu, Uzbekistanu i delovima Avganistana (naročito u Kabulu), a i Izrael prijavljuje značajno povećanje slučajeva gripa.

"U suštini ono što se dešava je da se grip širi na istok. I za sezonski grip je tipično da uvek izbija na zapadu, pa se seli na istok. I ovaj izgleda sledi tu matricu, osim što ove godine nastupa veoma rano", objašnjava Entoni Maunts, epidemiolog iz tima za grip SZO.

Širenje novog gripa se registruje i na istoku Azije. U Japanu je aktivnost virusa H1N1 povećana, ali je stabilna na nacionalnom nivou, s tim što možda pomalo slabi u naseljenijim urbanim područjima.

U većini tropskih oblasti, kao i u Južnoj Americi, prijavljuje se smanjenje broja slučajeva novog gripa, sa izuzetkom Perua i Kolumbije.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde